GNU'yu hiç duymamış olan GNU kullanıcıları

yazan Richard Stallman

Bu konuda daha fazla bilgi için, GNU/Linux SSS ve Neden GNU/Linux sayfamıza ve ayrıca Linux ve GNU Projesi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Çoğu insan, GNU'yu hiç duymamıştır. GNU sistemini kullanan çoğu insan bile GNU'yu duymamıştır, çünkü çoğu kişi ve şirket onlara sistemi “Linux” adlandırmayı öğretiyor. Kuşkusuz, GNU kullanıcılarının çoğu “Linux kullandıklarını” söylüyor ama bu araba yerine “karbüratör kullandığınızı” veya “vites” kullandığınızı söylemek gibi bir şey.

Bununla beraber, GNU'yu bilen kişiler onu özgür yazılım hareketinin özgürlük kavramı ilişkilendirir. Bu ilişki, rastlantısal değildir. GNU’nun geliştirilmesini güdüleyen şey, bir bilgisayarın kullanmayı ve bu işi özgürce yapmanızı sağlamaktır.

“GNU/Linux” sisteminde “GNU” ismini ilk defa gören biri neyi temsil ettiğini anında anlamayacaktır, ancak onu keşfetmeye bir adım daha yaklaşacaktır. GNU ile özgürlük ve toplumsal dayanışma hedeflerimiz arasındaki ilişki, GNU hakkında bilgi sahibi olan yüzbinlerce GNU/Linux kullanıcısının zihninde yer alıyor. Vikipedi ve gnu.org adresinde yer alıyor. Webte yer alıyor. Eğer bu kullanıcılar GNU kelimesini aratırlarsa, GNU'nun temsil ettiği değerleri bulacaklardır.

Eğer aramazlarsa, bir şekilde karşılarına çıkacaktır. “Açık kaynak” söylemi, insanları kullanıcıların özgürlükleri düşüncesinden uzaklaştırmaya çalışsa da, tam olarak mümkün olmuyor. Hala GNU ve özgür yazılım hakkında konuşuluyor ve böylece insanların GNU ile karşılaşma ihtimalleri sürüyor. Karşılaşma gerçekleştiğinde, eğer halihazırda GNU sistemi kullanıyorlarsa, GNU hakkındaki (özgürlük ve topluluk üzerine bir kampanya çalışması gibi) bilgiler daha fazla dikkatlerini çekecektir.

Zamanla, sistemi “GNU/Linux” olarak adlandırmak, GNU sistemini geliştirme amacımız olan özgürlük kavramını yaymaya yardımcı olacaktır. Özgür yazılım hakkındaki tartışmaların bütünüyle pratiğe ilişkin (ve dolayısıyla etikten söz etmeden) yapıldığı bir dünyada, topluluğumuz, bu amaçların farkında olanlara, amaçları hatırlatıcı bir görevi de yerine getirir. Sizden, sistemi “GNU/Linux” olarak adlandırmanızı istediğimizde, toplumun özgür yazılım amaçlarının farkına varmasına yardım etmenizi istemiş oluyoruz.