From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- talermerchantdemos/blog/articles/uk/selling.html | 266 +++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 266 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/uk/selling.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/uk/selling.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/uk/selling.html b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/selling.html new file mode 100644 index 0000000..7f42354 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/selling.html @@ -0,0 +1,266 @@ + + + + + + +Продаж вільних програм - Проект GNU - Фонд вільного програмного забезпечення + + + +

Продаж вільних програм

+ +

У нас є деякі міркування і +думки про платні винятки з вільних ліцензій програм, таких як GNU +GPL.

+ +

+Багато людей переконані, що дух проекту GNU полягає в тому, що ви не повинні +брати грошей за розповсюдження копій програм або що ви повинні брати якомога +менше — лише на покриття витрат. Це омана.

+ +

+Насправді ми закликаємо тих, хто розповсюджує вільні програми брати стільки, скільки +вони хочуть або можуть. Якщо ліцензія не дозволяє користувачам робити копії +та продавати їх, то вона не вільна. Якщо для вас це несподівано, то +прочитайте, будь ласка, цю статтю.

+ +

+Слово “вільний” на англійській має два загальні правильні +значення: воно може означати свободу або ціну. Коли ми говоримо про +“вільні програми”, ми говоримо про свободу, а не про +ціну. (Думайте про “ вільну промову”, а не про “безплатне +пиво”.) Конкретно це означає, що користувач може виконувати програму, +вивчати і доопрацьовувати програму, а також розповсюджувати її зі змінами +або без них.

+ +

+Іноді вільні програми розповсюджуються безкоштовно, іноді   за +істотну плату. Часто одну і ту ж програму в одному місці можна отримати за +гроші, а в іншому   безкоштовно. Програма буває вільна не через +ціни, а тому що у користувачів є свобода користуватися нею.

+ +

+Невільні +програми зазвичай продають за високою ціною, але іноді в магазині вам +дають копію безкоштовно. Однак це не робить програму вільною. Платна або +безкоштовна, ця програма невільна, тому що її користувачам відмовляють у +свободі.

+ +

+Позаяк свобода програми не пов'язана з ціною, низька ціна не робить програму +вільною і навіть не наближає її до цього. Отож якщо ви розповсюджуєте копії +вільних програм, ви цілком можете брати істотну плату і заробляти +гроші. Розповсюдження вільних програм   порядна і законна +діяльність; якщо ви цим займаєтеся, то ви цілком можете отримувати з цього +вигоду.

+ +

+Вільна програма - це спільний проект співтовариства програмістів, і кожен, +хто залежить від неї, повинен прагнути допомогти облаштуванню цієї +спільноти. Розповсюджувачі роблять це, передаючи частину виручених грошей +проектам по розробці вільних програм або Фонду +вільного програмного забезпечення. Таким чином ви можете стати рушійною +силою світу вільних програм.

+ +

+Поширення вільних програм   можливість отриматикошти на +розробку. Не втрачайте її!

+ +

+Щоб перераховувати кошти, у вас повинен бути деякий надлишок. Якщо ви стягує +занадто низьку плату, у вас не буде нічого, що можна було б виділити на +підтримку розвитку.

+ + +

Зашкодить вища ціна за поширення деяким користувачам?

+ +

+Іноді людей турбує, що висока ціна за поширення зробить вільні програми +недоступними для користувачів, у яких мало грошей. У випадку невільних програм +висока вартість приводить саме до цього, але для вільних програм це не так.

+ +

+Різниця полягає в тому, що у вільних програм є природна тенденція до +поширення, і в тому, що є багато способів отримати їх.

+ +

+Продавці програм всілякими хитрощами намагаються перешкодити вам виконувати +невільну програму, поки ви не внесете стандартну ціну. Якщо ця плата велика, +то деяким користувачам це дійсно ускладнює користування програмою.

+ +

+У разі вільних програм користувачі не змушені платити за поширення, +щоб застосовувати програму. Вони можуть отримати її у знайомого, у якого є +копія, або через знайомого, у якого є доступ до мережі. Або декілька +користувачів можуть об'єднатися, поділити вартість одного компакт-диска, а +потім по черзі встановити програму кожному. Висока вартість компакт-диску не +становить серйозної перешкоди, коли програма вільна.

+ + +

Завадить підвищена плата за поширення користуванню вільною програмою?

+ +

+Інше відоме міркування пов'язане з популярністю вільних програм. Люди +вважають, що висока плата за поширення знизила б кількість користувачів чи +що низька ціна, можливо, приверне користувачів.

+ +

+Це вірно для невільних програм, але для вільних програм це не так. Коли є +так багато способів отримати копії, плата за послуги з поширенню не +позначається на популярності так сильно.

+ +

+У довгостроковій перспективі кількість людей, які застосовують вільну +програму, визначається головним чином тим, на що здатна вільна +програма і наскільки легко нею користуватися. Для багатьох користувачів +свобода не є пріоритетом; вони, можливо, продовжують користуватися невільною +програмою, поки вільна програма не може виконувати всю роботу, яку вони +хочуть. Таким чином, якщо ми хочемо збільшити число користувачів в +довгостроковій перспективі, нам слід перш за все посилено розвивати +вільні програми.

+ +

+Прямий шлях до цього   самим писати відсутні вільні програми або документацію. Але якщо ви займаєтеся +розповсюдженням, а не розробкою, то для вас найкращий спосіб +допомогти — збирати кошти, щоб їх могли писати інші.

+ + +

Поняття “продаж програм” може вводити в оману

+ +

+Строго кажучи, “продаж” означає обмін товарів на гроші. Продаж +копії вільної програми законний, і ми підтримуємо це.

+ +

+Проте коли люди думають про “продаж +програм”, вони зазвичай уявляють собі, як це робить більшість +компаній: ці компанії роблять програми невільними.

+ +

+Таким чином, якщо ви не маєте наміру ретельно проводити відмінності, як це +робиться в нашій статті, то ми пропонуємо уникати вживання терміна +“продаж програм“ і вибрати замість цього яке-небудь інше +словосполучення. Наприклад, можна було б говорити про “поширення +вільних програм за плату” — це не породжує двозначностей.

+ + +

Висока або низька плата і GNU GPL

+ +

+Крім одного особливого випадку, Стандартна +громадська ліцензія GNU (GNU GPL) не накладає вимог на те, яку плату ви +можете стягувати за копію вільної програми. Ви можете не брати нічого, +можете пенні, долар чи мільярд доларів. Це вирішуєте ви і ринок, тому не +кажіть нам, що ніхто не захоче платити мільярд доларів за копію.

+ +

+Єдиний виняток становить випадок, коли двійкові файли поширюються без +відповідного вихідного коду. Від тих, хто робить це, GNU GPL вимагає надання +вихідного тексту на вимогу. Якщо б не обмеження на вартість вихідного +тексту, вони могли б встановити плату, занадто високу, щоб її хто-небудь +заплатив   наприклад, мільярд доларів,— і, таким чином, +заявили б, що вихідний код випущений, хоча в дійсності він був би +прихований. Отож, у цьому випадку нам +доводиться обмежувати вартість вихідного тексту, щоб гарантувати свободу +користувача. Однак у звичайних ситуаціях такого виправдання для обмеження +плати за поширення немає, тому ми не обмежуємо її.

+ +

+Іноді компанії, чия діяльність виходить за межу, яку проводить GNU GPL, +випрошують дозвіл, кажучи, що вони “не будуть брати гроші за програми +GNU” тощо. Таким чином від нас не можна домогтися нічого. Вільні +програми означають свободу, а стежити за дотриманням GPL значить захищати +свободу. Коли ми захищаємо свободу користувачів, ми не відволікаємося на +такі суміжні питання, як величина плати за розповсюдження. Ми думаємо про +свободу, тільки про свободу і ні про що, крім свободи.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + + -- cgit v1.2.3