From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/uk/right-to-read.html | 617 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 617 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/uk/right-to-read.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/uk/right-to-read.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/uk/right-to-read.html b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/right-to-read.html new file mode 100644 index 0000000..2cf6154 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/right-to-read.html @@ -0,0 +1,617 @@ + + + + + + +Право прочитати - Проект GNU - Фонд вільного програмного забезпечення + + + + + +

Право прочитати

+ +

+Річард Столмен

+

+Ця стаття появилася в лютневому випуску за 1997 рік Communications +of the ACM (том 40, № 2).

+
+ +
+

+ З Дороги до Тихо, збірки статей про події, що передували +Місячній революції, опублікованій в Луна-Сіті в 2096 році. +

+ +
+

+Для Дана Гелберта дорога до Тихо почалася в училищі — коли Ліза +Ленц попросила позичити їй його комп'ютер. Її комп'ютер зламався, і якщо б +вона не змогла знайти інший, вона завалила б свою курсову роботу. Вона не +наважувалася просити нікого, крім Дана.

+ +

+Це поставило Дана перед дилемою. Йому необхідно було допомогти їй, але якби +він позичив їй свій комп'ютер, вона могла б прочитати його книги. Навіть +якщо знехтувати тим фактом, що йому загрожувало потрапляння на багато років +у в'язницю за те, що дав почитати свої книги ще комусь, вже сама ідея спершу +шокувала його. Як і усі інші, з початкової школи він був привчений, що +обмінюватися книгами огидно і неправильно - так чинять лише пірати.

+ +

+А шанс, що SPA   Служба охорони програмного +забезпечення — не зуміє зловити його, був невеликий. На заняттях +з програмування Дан дізнався, що в кожній книзі є засіб контролю авторських +прав, який доповідає Ліцензійному центру, коли її читали, де і хто. (Вони +користувалися цими відомостями, щоб відловлювати читаючих піратів, а також +щоб продавати дані про особисті інтереси магазинах.) Як тільки його +комп'ютер підключили до мережі, Ліцензійний центр дізнався б про це. Він як +власник комп'ютера отримав би найсуворіше покарання   за те, що не +потурбувався запобігти злочину.

+ +

+Звичайно, Ліза не обов'язково збиралася читати його книги. Можливо, +комп'ютер був їй потрібен тільки для того, щоб написати курсову. Але Дан +знав, що її сім'я небагата, і вона ледве могла оплатити навчання, не кажучи +вже про плату за читання. Можливо, його книги були для неї останньою +можливістю отримати освіту. Він розумів її становище; йому самому довелося +залізти в борги, щоб оплатити всі наукові статті, які він читав. (Десять +відсотків цих грошей переводилося вченим, які писали ці статті; оскільки Дан +сам цілився у вчені, він міг сподіватися, що його власні наукові статті, +якщо на них будуть часто посилатися, принесуть достатньо грошей, щоб +повернути борг.)

+
+
+ +
+

+Згодом Дан довідався, що був час, коли будь-хто міг зайти в бібліотеку і +почитати статті в журналах і навіть книги, при цьому за це не доводилося +платити. Існували незалежні вчені, які читали тисячі сторінок без урядових +субсидій на бібліотеки. Але в дев'яностих роках XX століття як +комерційні, так і некомерційні видання почали стягувати плату за доступ. До +2047 році публічні бібліотеки з вільним доступом до наукової літератури +стали невиразним спогадом.

+ +

+Звичайно, існували способи обійти SPA і Ліцензійний центр. Але у своїй суті +вони були незаконні. Дан мав однокурсник по програмуванню, Френка Мартуччі, +який дістав заборонений засіб зневадження і застосовував його для обходу +програми контролю авторських прав, коли читав книги. Але він розповів про це +занадто багатьом знайомим, і один з них доніс на нього в SPA за винагороду +(коли студент потрапив у глибоку боргову яму, його легко підбити на +зраду). У 2047 році Френк сидів у в'язниці — не через +піратське читання, а через володіння зневадником.

+ +

+Пізніше Дан дізнався, що був час, коли засоби зневадження могли бути у +будь-якого. Були навіть вільні засоби зневадження, які можна було отримати +на компакт-диску або по мережі. Але звичайні користувачі почали +застосовувати їх для обходу засобів контролю авторських прав. Зрештою суд +постановив, що це стало їхнім основним застосуванням у реальній практиці. Це +означало, що вони незаконні; усіх, хто розробляв зневадники, відправили у +в'язницю.

+ +

+Програмісти, звичайно, як і раніше потребували засобів налагодження, але в +2047 році постачальники зневадників поширювали тільки нумеровані копії +і тільки для офіційно ліцензованих і пов'язаних зобов'язаннями +програмістів. Зневадник, яким Дано користувався на заняттях з програмування, +тримали в спеціальному середовищі, тому ним можна булокористуватися тільки +для навчальних вправ.

+ +

+Можна було також обійти засоби контролю авторських прав, встановивши змінене +ядро системи. Дан з часом дізнався про вільні ядра, навіть цілі вільні +операційні системи, які існували на рубежі століть. Але вони були не тільки +незаконні, як зневадники   їх не можна було установити, навіть +якщо вони в тебе були, якщо ти не знав пароль адміністраторадля свого +комп'ютера. А його ти не дізнався б ні від ФБР, ні від служби +підтримкиMicrosoft.

+
+
+ +
+

+Дан дійшов до висновку, що він просто не міг позичити свій комп'ютер +Лізі. Але він не міг відмовити їй у допомозі, тому що він любив її. Кожен +раз, коли він говорив з нею, він переповнювався почуттями. А позаяк вона +попросила про допомогу саме його, це могло означати, що й вона його любить.

+ +

+Дан вирішив дилему, зробивши щось немислиме: він позичив їй комп'ютер і +сказав свій пароль. Таким чином, якби Ліза стала читати його книги, +Ліцензійний центр подумав би, що їх читає він. Це теж було злочином, але SPA +не дізнався б про це автоматично. Вони довідалися б тільки у випадку доносу +Лізи на нього.

+ +

+Звичайно, якби у навчальному закладі коли-небудь дізналися, що він дав Лізі +свій пароль, його двері закрилися б перед обома, незалежно від того, для +чого вона використовувала пароль. За правилами закладу будь-яке втручання +студентів у їхні засоби контролю користування комп'ютерами було підставою +для вжиття дисциплінарних заходів. Неважливо, завдав ти якої-небудь +шкоди — порушенням було те, що ти ускладнив адміністраторам +перевірку твоєї поведінки. Вони вважали це ознакою того, що ти робив якісь +інші заборонені дії, і їх не дуже цікавило, які саме.

+ +

+Студентів зазвичай не виключали за це — у всякому разі, буквально +за це. Замість цього їм закривали доступ до обчислювальних систем училища, а +без цього було неможливо продовжувати будь-які заняття.

+ +

+Згодом Дан дізнався, що такого роду правила з'явилися в навчальних закладах +у вісімдесятих роках XX століття, коли студенти стали широко +користуватися комп'ютерами. До цього навчальні заклади підходили до +дисципліни студентів по-іншому: вони карали за те, що було шкідливо, а не за +те, що просто викликало підозри.

+
+
+ +
+

+Ліза не донесла на Дана в SPA. Його рішення допомогти їй призвело до того, +що вони одружилися, а також поставило перед ними питання про те, що їм у +дитинстві говорили про піратство. Подружжя стало читати історію авторського +права, про Радянський Союз з його заборонами на копіювання і навіть первісну +Конституцію Сполучених Штатів. Вони переїхали на Місяць, де знайшли інших +людей, які теж полетіли туди, щоб довгі руки SPA не могли їх дістати. Коли в +2062 році почалося повстання в Тихо, всезагальне право читати швидко +стало однією з його основних цілей.

+
+ + + +
+

Зауваження автора

+ +
    +
  • +
    +

    Ця розповідь   імовірно стаття з історії, написана в майбутньому +кимось іншим і описує молодість Дана Гелберта в суспільстві гноблення, +сформованому темними силами, які вживають слово “пірат” у +пропаганді. Стаття вживає термінологію цього суспільства. Я намагався +розвинути думку, щоб це виглядало ще жорсткіше. Див. “піратство”. +

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    Комп'ютерні обмеження на передачу або читання книг (і інших видів +опублікованих робіт) відомі як DRM, це скорочення “Digital Restrictions Management (цифрове управління +обмеженнями)”. Щоб знищити його, Фонд вільного програмного +забезпечення організував кампанію Дефект гарантований. Ми просимо вас +про підтримку.

    + +

    Фонд електронних рубежів, окрема організація, не пов'язана з Фондом вільного +програмного забезпечення, також виступає проти цифрового управління +обмеженнями.

    +
    +
    +
  • +
+ +

+Ця примітка оновлювалася кілька разів з часу першої публікації оповідання.

+ +
    +
  • +
    +

    +Право прочитати — це право, битва за яке ведеться сьогодні. Хоча, +можливо, буде потрібно 50 років для того, щоб перейти від життя, в +якому ми живемо сьогодні, до цілковитого маразму, більшість конкретних +законів і методів, описаних вище, вже були запропоновані; багато законів +вступили в силу у США та інших країнах. У США Закон про авторське право +цифрового тисячоліття (DMCA) в 1998 році заклав юридичні підстави для +того, щоб обмежувати читання і передачу на час комп'ютеризованих книг (а +також інших робіт). Європейський союз наклав подібні обмеження в директиві +2001 року про авторське право.

    + +

    +США виступають за нав'язування таких правил решті світу за допомогою так +званих договорів про “вільну торгівлю”. Краще для них підходить +назва +договори про гегемонію підприємництва, бо вони складені так, щоб дати +підприємцям панування над номінально демократичними державами. Положення +DMCA про те, що програми, які зламують цифрове керування обмеженнями, +злочинні, представляє тільки одне з несправедливих правил, які ці договори +нав'язують у багатьох сферах діяльності.

    + +

    +США нав'язала вимоги DMCA Австралії, Панамі, Колумбії, а також Південній +Кореї за допомогою двосторонніх договорів, а таким країнам, як Коста-Ріка, +за допомогою іншого договору, CAFTA. Обама підняв кампанію на новий рівень +двома новими проектами договорів, TPP і TTIP. TPP нав'язав DMCA разом з +багатьма іншими несправедливостями 12 країнам Тихоокеанського регіону. TTIP +нав'язав подібні ж пута Європі. Всім цим договорам потрібно запобігти або їх +слід скасувати.

    + +

    +Навіть Консорціум Всесвітньої павутини потрапив в мережі індустрії +авторського права; він рухається до схвалення системи цифрового керування +обмеженнями як офіційної частини специфікацій Всесвітньої павутини.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +
    +

    +У невільних програмах часто бувають різноманітні +несправедливі особливості, які підводять нас до висновку про те, що невільній програмі +ніколи не можна довіряти. Ми наполягаємо виключно на вільних програмах і +відкидаємо невільні.

    +
    + +

    +Щодо Windows Vista, то Microsoft визнала, що в систему вбудований чорний +хід: Microsoft може користуватися ним, щоб примусово встановлювати програмні +“оновлення”, навіть якщо користувач вважає їх +погіршеннями. Компанія може також наказати всім машинам, що працюють під +управлінням Vista, відмовитися працювати з визначеним драйвером +пристрою. Vista затиснула користувачів переважно для того, щоб нав'язати +цифрове керування обмеженнями, з яким користувачі не зможуть впоратися.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Одна з ідей розповіді не пропонувалася насправді до 2002 року. Це ідея +про те, що ФБР і Microsoft будуть зберігати паролі системного адміністратора +ваших персональних комп'ютерів і не допустять, щоб вони були у вас.

    + +

    +На ранньому етапі прихильники цієї схеми пропонували такі назви, як +“довірені обчислення” і “Паладій”, але те, що +насамкінець стали застосовувати на практиці, називається “безпечним +завантаженням”.

    + +

    +Те, що зберігає Microsoft — не зовсім пароль в традиційному +значенні; ніхто ніколи не вводить його з терміналу. На відміну від +звичайного пароля підпис і ключ шифру, відповідний другому ключеві, який +зберігається на вашому комп'ютері. Це дозволяє Microsoft і в принципі +будь-яким сайтам Інтернету, які співпрацюють з Microsoft, повністю +контролювати те, що користувач може робити на своєму власному +комп'ютері. Microsoft, ймовірно, користується цим контролем від імені ФБР, +коли компанію про це просять: вона вже показує НАБ недоліки в захисті +Windows, щоб агентство їх експлуатувало.

    + +

    +Безпечне завантаження можна впровадити так, щоб користувачеві було дозволено +вказувати ключ для підписів і вирішувати, які програми підписувати. На +практиці в персональних комп'ютерах, спроектованих під Windows 10, є +тільки ключ Microsoft, і те, чи може власник машини встановити будь-яку іншу +операційну систему (таку як GNU/Linux), визначає Microsoft. Ми називаємо це +обмеженим завантаженням.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +У 1997 році, коли ця розповідь була тільки-но написана, SPA загрожувала +дрібним операторам зв'язку, які надавали доступ в Інтернет, вимагаючи, щоб +вони дозволили спостерігати SPA за всіма користувачами. Більшість операторів +підкорялося перед лицем загрози, бо вони не могли дозволити собі захист у +суді. Один з операторів, Community ConneXion в Окленді, штат Каліфорнія, +відмовився виконати вимогу, і на нього подали в суд. Згодом SPA відмовилася +від переслідування, але отримала DMCA, який надав бажану для них владу.

    + +

    +На зміну SPA, що насправді розшифровується як “Асоціація видавців +програм” , у ролі її поліцейського прийшов Діловий програмний +альянс (BSA) . BSA не є сьогодні офіційною поліцейською структурою; +неофіційно, він діє саме так. Застосовуючи методи, які нагадують колишній +Радянський Союз, він запрошує людей доносити на своїх співробітників і +знайомих. У ході кампанії терору, що проводилася BSA в Аргентині в +2001 році, висувалися злегка прикриті загрози насильства над людьми, +які обмінювалися програмами.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Правила безпеки навчального закладу, описані вище, не вигадані. Наприклад, +комп'ютер одного з університетів в районі Чикаго демонстрував при вході в +систему таке повідомлення:

    + +

    +Ця система призначена для використання тільки уповноваженими +користувачами. Вся діяльність осіб, які користуються цією обчислювальною +системою без дозволу або понад дозволеними їм межами, на цій системі +підлягає спостереженню і запису персоналом системи. У ході спостереження за +особами, які неналежним чином користуються цією системою, або в ході +регламентних робіт над системою, за діяльністю уповноваженого також може +вестися спостереження. Всякий, що користується цією системою, явним чином +погоджується на таке спостереження і сповіщається, що якщо в процесі такого +спостереження розкриються можливі свідоцтва незаконної діяльності або +порушення правил Університету, то персонал системи може надати таке +спостереження як свідчення керівництву Університету та/або посадовим особам, +в обов'язки яких входить охорона правопорядку. +

    + +

    +Це цікавий підхід до Четвертої поправки: чинити на всіх підряд тиск, щоб +вони заздалегідь погоджувалися відмовитися від своїх прав, які надаються +цією поправкою.

    +
    +
  • +
+
+
+ +
+

Погані новини

+ +

+Битву за право прочитати ми програємо. Ворог організований, а ми   +ні. +

+ +
+

Теперішні комерційні електронні книги скасовують традиційні свободи +читачів. Продукт Amazon для читання електронних книг, який я називаю +“Amazon Swindle +(обдурювання Amazon)” через те, що він спроектований так, аби обманом +позбавляти читачів традиційних свобод читачів книг, працює під керуванням +програм, в яких були продемонстровані кілька орвелівських рис. Кожної +з них досить, щоби повністю відмовитися від цього продукту:

+ +
    +
  • Він шпигує за всім, що робить користувач: доповідає про те, яку книгу і яку +сторінку читає користувач, доповідає, коли користувач підкреслює текст і +повідомляє всі нотатки, які вводить користувач.

  • + +
  • У ньому є цифрове керування обмеженнями, призначене для того, щоб не дати +користувачам обмінюватися копіями.

  • + +
  • У ньому є чорний хід, за допомогою якої Amazon може стерти будь-яку книгу з +мережі. У 2009 році компанія стерла тисячі копій 1984 +Джорджа Орвела.

  • + +
  • Якщо це ще не досить по-орвелівськи, то там є універсальна закладка, за +допомогою якої Amazon може змінювати програми по мережі, вводячи яку +завгодно гидоту.

  • +
+ +

При поширенні Amazon також пригнічує користувачів. Пристрій ідентифікує +користувача і записує, які книги користувач отримує. Amazon також вимагає, +щоб користувачі погоджувалися на антигромадський контракт, за яким вони не +повинні обмінюватися копіями з іншими. Моя совість каже мені, що якби я +погодився на такий контракт, то меншим злом було б порушити його і все одно +обмінюватися копіями; однак щоб бути цілком чистими, нам насамперед не слід +погоджуватися на таке. Тому я відмовляюся погоджуватися з такими контрактами +щодо програмного забезпечення, електронних книг, музики або чого іншого.

+ +

+Якщо ми хочемо припинити погані новини і створювати якісь хороші новини, нам +потрібно організуватись і боротися. Кампанія ФВПЗ “Брак +гарантований”поклала початок цьому   підпишіться на +список розсилки кампанії,щоб підтримати її. І приєднуйтесь до ФВПЗ, щоб допомогти +нашій роботі. Наявний також перелік способів, як +взяти участь в нашій роботі. +

+
+
+
+
+ +
+

Посилання

+ + +
+ +
+

Цей нарис опублікований у збірнику Вільні +програми, вільне суспільство: вибрані нариси Річарда М. Столмена

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3