From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- talermerchantdemos/blog/articles/uk/gnutella.html | 127 ++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 127 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/uk/gnutella.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/uk/gnutella.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/uk/gnutella.html b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/gnutella.html new file mode 100644 index 0000000..f90c27e --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/gnutella.html @@ -0,0 +1,127 @@ + + + + + + +Про протокол Gnutella - Проект GNU - Фонд вільного програмного забезпечення + + + +

Стосовно Gnutella

+ +

+В даний час “Gnutella” — це назва протоколу для +розподіленого обміну файлами, в основному музичними. Крім того, іноді так +називають і саму файлообмінну мережу, і першу програму для цієї +мережі. Ситуація досить заплутана. Детальніше про витоки і про історію +Gnutella написано у статті +Вікіпедії.

+ +

+Як би то не було, ця назва спочатку було грою слів “GNU” +(розробники найпершої програми планували випустити свою роботу під ліцензією +GNU GPL і, можливо, припускали зробити її частиною проекту GNU) і +“Nutella” (улюблені ласощі цих розробників). Проте ні перша +програма, ні пов'язані з нею сучасні проекти не є офіційно програмами GNU. Ми +просили розробників Gnutella змінити назву, щоб не було плутанини; можливо, +в майбутньому це станеться.

+ +

+Існує кілька вільних програм, які реалізують протокол Gnutella. Це gtk-gnutella, mutella і gnucleus. Зверніть +увагу, однак, що жодна з цих програм не є офіційною програмою GNU. У GNU є +своя програма для однорангових мереж   GNUnet, у документації якої є огляд +подібних протоколів.

+ +

+Фонд вільного програмного забезпечення займається питаннями свободи зміни і +копіювання програм; музика в коло наших завдань не входить. Але етичні +питання копіювання програм і копіювання музичних записів у чомусь +подібні. Деякі статті зі списку на сторінці філософії +застосовні до питань копіювання не одних тільки програм. Деякі статті інших людей, на які ми +посилаємося, теж мають відношення до музики.

+ +

+Незалежно від того, обмін якого роду оприлюдненою інформацією відбувається, +ми переконуємо людей відмовитися від припущення про те, що у якої-небудь +людини або компанії є природне право забороняти обмін і диктувати, як саме +людям дозволено користуватися інформацією. Навіть правова система США +номінально відкидає цю +антигромадську ідею.

+
+ + +
+ + + + + + + + + -- cgit v1.2.3