From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../uk/free-software-even-more-important.html | 396 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 396 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/uk/free-software-even-more-important.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/uk/free-software-even-more-important.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/uk/free-software-even-more-important.html b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/free-software-even-more-important.html new file mode 100644 index 0000000..68bef59 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/uk/free-software-even-more-important.html @@ -0,0 +1,396 @@ + + + + + + +Вільне програмне забезпечення стало ще важливішим зараз - Проект GNU - Фонд +вільного програмного забезпечення + + + + +

Вільне програмне забезпечення ще важливішим зараз

+ +

Річард Столмен

+ +
+

Суттєво відредагована версія статті була опублікована у +Ваєред.

+

+Чим ви можете допомогти руху за вільні +програми. +

+
+ +

Із 1983 рух за вільне програмне забезпечення проводив кампанія за свободу +комп'ютерних користувачів — щоби користувачі управляли програмами, +якими вони користуються, а не навпаки. Коли програма поважає свободу +користувачів та громади, то вона називається “вільною +програмою.”

+ +

Ми також називаємо такі програми “вільними” підкреслюючи, що ми +говоримо про свободу, а не вартість. Деякі невільні програми, такі як +Photoshop, дуже дорогі; інші, такі як Flash Player, доступні +безкоштовно — у будь-якому випадку вони підпорядковують своїх +користувачів владі власника програми, а цієї влади ніхто не повинен мати.

+ +

Ці дві невільні програми мають дещо спільне: вони обидві є шкідливими +програмами. Тобто обидві мають можливості, розроблені для зневаги +прав користувача. Власницьке програмне забезпечення наразі є часто шкідливим +через те, що влада розробників розбещує їх. Цей +каталог містить список близько 300 різних шкідливих функцій (станом на +квітень 2017), але це, звісно, вершина айсберга.

+ +

Із вільним програмним забезпеченням користувачі контролюють програму, як +окремо, так і гуртом. Тому вони контролюють, що їхні комп'ютери чинять +(передбачається, що ці комп'ютери лояльні і працюють згідно із +вказівок програм користувача).

+ +

Із закритим програмним забезпеченням програма контролює користувачів і деякі +інші особи (розробник чи “власник”) керують програмою. Тому +закрита програма дає владу розробнику над її користувачами. Це несправедливо +само по собі. Навіть більше, воно спокушає розробника зневажливо поводитися +із користувачами іншими способами.

+ +

Навіть коли невільні програми прямо не шкідливі, у їхніх розробників є +стимул робити їх +контролюючими, маніпулятивними і такими, що викликають залежність. Можна +говорити, як це робить автор статті, що у розробників є моральний обов'язок +не робити цього, але звичайно вони переслідують свої інтереси. Якщо ви не +хочете, щоб це відбувалося, переконайтеся, що програму контролюють її +користувачі.

+ +

Свобода означає контроль над своїм власним життям. Якщо ви застосовуєте +програму в процесі своєї життєдіяльності, ваша свобода залежить від того, чи +контролюєте ви цю програму. Ви заслуговуєте контролю над програмами, якими +користуєтеся, тим більше — коли ви застосовуєте їх для того, що у +вашому житті важливе.

+ +

Для того, щоб користувачі контролювали програму, потрібні чотири найважливіших свободи. +

+ +

(0) Свобода виконувати програму як вам завгодно, в будь-яких цілях.

+ +

(1) Свобода вивчати “вихідний код” програми і змінювати його, +щоб програма проводила ваші обчислення як вам завгодно. Програми пишуться +програмістами на мовах програмування (поєднують природні мови з +алгеброю) — і це утворює форму програми, яку називають +“вихідний код”. Кожний, хто вміє програмувати і у кого є +програма у формі вихідного коду, може прочитати його і зрозуміти, як вона +працює, а також внести зміни. Коли все, що у вас є — це +виконувана форма, послідовність чисел, які комп'ютер ефективно виконує, але +які людині збагнути вкрай важко, то розбиратися в програмі і правити її в +цьому виді неймовірно складно.

+ +

(2) Свобода копіювати і поширювати вільні копії коли вам завгодно. (Це не +обов'язок; ви робите це на власний вибір. Якщо програма вільна, це не +означає, що хтось зобов'язаний пропонувати вам копію або що ви зобов'язані +пропонувати йому копію. Поширення серед користувачів програми без свободи +несправедливо по відношенню до них; проте рішення не поширювати +програму   користуватися нею приватним порядком — не +пов'язане з несправедливістю у відношенні кого-небудь.)

+ +

(3) Свобода копіювати і поширювати свої змінені версії, коли вам завгодно.

+ +

Перші дві свободи означають, що кожен користувач може здійснювати +індивідуальний контроль над програмою. Інші дві свободи дозволяють будь +групі користувачів разом здійснювати колективний контроль над +програмою. Якщо наявні всі чотири свободи, то користувачі повністю +контролюють програму. Якщо хоча б однією з них бракує, то програма є +невільною.

+ +

Для практичної діяльності застосовуються також інші види робіт, у тому числі +рецепти приготування страв, такі освітні роботи, як підручники, такі +довідкові роботи, як словники та енциклопедії, а також шрифти для +відображення абзаців тексту, електричні схеми, за якими люди роблять +апаратуру, взірці для виготовлення прикладних (не тільки декоративних) +об'єктів на тривимірному принтері. Оскільки це не програми, рух за вільні +програми, строго кажучи, на них не поширюється; однак до них застосовні ті ж +самі міркування, які приводять до того ж самому висновку: ці твори повинні +нести ті ж чотири свободи.

+ +

Вільна програма дозволяє вам копатися в ній, щоб змусити її робити те, що ви +хочете (або щоб вона припинила робити те, що вам не за смаком). Можливо, це +звучить смішно, якщо ви звикли до невільних програм, запечатаному ящику, але +у світі свободи це звичайна річ; це хороший спосіб вчитися +програмувати. Навіть традиційній американській розвазі самостійній доробці +автомобілів заважає те, що машини тепер містять невільні програми.

+ +

Несправедливість закритих програм

+ +

Якщо користувачі не контролюють програму, програма контролює +користувачів. Якщо програма невільна, то існує якась особа, +“власник” програми, яка контролює програму — і таким +чином здійснює владу над її користувачами. Невільна програма   +ярмо, знаряддя несправедливої влади.

+ +

У обурливих випадках (хоча такі випадки стали цілком звичайними) невільні програми складають так, щоб +вони шпигували за користувачами, обмежували їх, піддавали цензурі і +зловживали ними. Наприклад, операційна система Apple iThings робить все +це, як і Windows на мобільних пристроях з процесорами ARM. У Windows, +вбудованих програмах мобільних телефонів і Google Chrome для Windows є +універсальний чорний хід, який дозволяє деякій компанії віддалено змінювати +програми, не питаючи дозволу. У Amazon Kindle є чорний хід для видалення +книг.

+ +

Застосування невільних програм в “Інтернеті речей” перетворило б +його на “Інтернет +телеторговців”, а також на “Інтернет вивідувачів”.

+ +

З метою покінчити з несправедливістю невільних програм рух за вільні +програми розробляє вільні програми з тим, щоб користувачі могли звільнити +себе. Ми приступили до цього в 1984 році, розробляючи вільну +операційну систему GNU. Сьогодні GNU +працює на мільйонах комп'ютерів, головним чином у вигляді комбінації GNU/Linux.

+ +

Передача програми користувачам без свободи несправедлива по відношенню до +ним; проте рішення не поширювати програму не пов'язане з несправедливістю у +відношенні до кого-небудь. Якщо ви пишете програму і користуєтеся нею +приватним чином, то це не робить іншим нічого поганого (ви втрачаєте +можливість зробити добро, але це не те ж саме, що робити зло). Таким чином, +коли ми говоримо, що всі програми повинні бути вільні, ми маємо на увазі, що +кожна копія повинна приходити з чотирма свободами, але не маємо на увазі, що +у когсь є обов'язок пропонувати вам копію.

+ +

Невільні програми і послуга підміни програм

+ +

Невільні програми були першим способом, яким компанії могли відняти у людей +контроль над обчисленнями. Сьогодні є інший спосіб під назвою послуга +підміни програм. Це означає, що ви даєте чужому сервера вирішувати ваші +власні обчислювальні завдання.

+ +

Послуга підміни програм не означає, що програми на сервері невільні (хоча +часто так і є). Однак користування нею призводить до тих же +несправедливостей, що і користування невільною програмою: це дві дороги в +одне й те ж недобре місце. Візьмемо в якості прикладу такої послуги службу +перекладу: користувач надсилає текст на сервер, а сервер перекладає його +(скажімо, з англійської на іспанську) і відсилає переклад користувачеві. Так +от, виконання перекладу знаходиться під контролем оператора сервера, а не +користувача.

+ +

Якщо ви користуєтеся послугою підміни програм, то оператор сервера контролює +ваші обчислення. Це вимагає довіряти усі причетні до обробки дані оператору +сервера, якого будуть також примушувати показувати їх державі   тому кого, +зрештою, цей сервер обслуговує?

+ +

Первинні і вторинні несправедливості

+ +

Коли ви користуєтеся невільними програмами або послугами-підміни програм, +перш за все ви робите погано з самим собою, тому що це дає якійсь особі +несправедливу владу над вами. Ви повинні піти від цього заради самих +себе. Це також означає несправедливість у відношенні інших, якщо ви обіцяєте +не обмінюватися. Тримати таку обіцянку   зло, а не стримати +його   менше зло; щоб бути по-справжньому чесним, вам взагалі не +слід давати цієї обіцянки.

+ +

Відомі випадки, коли користування невільними програмами надає прямий тиск, +який змушує інших робити те ж саме. Характерний приклад — Skype: +коли одна людина користується невільною програмою-клієнтом Skype, від іншої +людини теж потрібно користуватися цією програмою — таким чином +обидва поступаються своєю свободу (ця ж проблема є у Google +Hangouts). Користуватися такими програмами не можна навіть пропонувати. Ми +повинні відмовлятися від користування такими програмами навіть на короткий +термін, навіть на чужому комп'ютері.

+ +

Інша шкода від застосування вільних програм і послуг підміни програм полягає +в тому, що це винагороджує агресора, заохочуючи подальший розвиток цієї +програми або “послуги” і втягуючи у свою чергу ще більше число +людей під п'яту компанії.

+ +

Усі форми непрямої шкоди посилюються, коли користувач представляє собою +громадську установу чи навчальний заклад.

+ +

Вільні програми і держава

+ +

Громадські органи існують для народу, а не самі для себе. Коли вони +проводять обчислення, вони роблять це для народу. Їхній +обов'язок — підтримувати повний контроль над цими обчисленнями, +щоб вони могли гарантувати, що вони проводяться для народу належним чином (в +цьому полягає обчислювальний суверенітет держави). Вони ніколи не повинні +допускати, щоб контроль над державними обчисленнями потрапив у приватні +руки.

+ +

Щоб підтримувати контроль над народними обчисленнями, громадські органи не +повинні робити це за допомогою невільних програм (програм, контрольованих ще +кимось, крім держави). І вони не повинні довіряти обчислення службам, +запрограмованим і керованим кимось, відмінним від держави, позаяк це була б +послуга-підміни програми.

+ +

В одному життєво важливому випадку у невільної програми немає взагалі +ніякого захисту — при захисті від її розробника. А розробник може +допомагати іншим обходити заходи безпеки. Microsoft +показує помилки в Windows АНБ (державному агентству цифрового шпигунства +США), перед тим як їх виправити. Ми не знаємо, чи так само чинить Apple, але +ця компанія знаходиться під таким же тиском держави, як і Microsoft. Якщо +уряд будь-якої іншої країни користується такими програмами, то це ставить +під загрозу національну безпеку. Ви хочете, щоб АНБ зламала комп'ютери +вашого уряду?Див. наші +рекомендації щодо державної політики із підтримки вільних програм.

+ +

Вільні програми і освіта

+ +

Школи (тобто вся освітня діяльність) впливають на майбутнє суспільства за +допомогою того, чого вони навчають. Вони повинні навчати виключно вільним +програмам, щоб використовувати свій вплив на благо. Навчати невільної +програми — все одно що прищеплювати залежність, а це йде врозріз +із завданнями освіти. Навчаючи користуватися вільними програмами, школи +будуть спрямовувати суспільство до вільного майбутнього і допомагати +талановитим програмістам опанувати цією майстерністю.

+ +

Вони будуть виробляти в учнів звичку співпрацювати, допомагати іншим. У +кожному класі має бути правило: “Учні! Цей клас — місце, де +ми обмінюємося своїми знаннями. Якщо ви приносите в клас програму, ви не +можете тримати її при собі — ви повинні обмінюватися копіями з +рештою класу, в тому числі вихідним текстом програми на випадок, якщо хтось +ще захоче вивчити його. Відповідно, приносити в клас невільні програми не +допускається, крім випадку зворотної розробки цих програм”.

+ +

Розробники невільних програм хотіли б, щоб ми карали учнів, у яких в душі +досить добра, щоб обмінюватися програмами і припиняти дії тих, хто досить +цікавий і хоче змінити програми. Це погана освіта. Докладніше про +застосування вільних програм у школах йдеться на +http://www.gnu.org/education/.

+ +

Вільні програми: не просто “переваги”

+ +

Мене часто просять описати “переваги” вільних програм. Але слово +“переваги” занадто слабе, коли мова йде про свободу. Життя без +свободи   це пригнічення, і до обчислювальної техніки це +відноситься так само, як і до будь-якої іншої діяльності в нашому житті. Ми +повинні відмовлятися передавати власникам програм або обчислювальних послуг +контроль над обчисленнями, які ми проводимо. Це правильно з егоїстичних +міркувань; але не тільки з них.

+ +

В свободу входить свобода співпраці з іншими. Відмова людям у цій свободі +означає, що їх залишають безпорадними, а це початок системи їхнього +пригнічення. Ми, члени спільноти вільного програмного забезпечення, дуже +добре знаємо про те, як важлива свобода співпраці, бо наша робота полягає в +організованій співпраці. Якщо знайома приходить до вас в гості і бачить, що +ви користуєтесь програмою, вона може попросити копію. Програма, яка не дає +вам себе розповсюджувати або заявляє, що вам це “не годиться”, +антисоціальна.

+ +

В обчислювальній техніці співпраця передбачає розповсюдження точних копій +програми серед інших користувачів. Вона передбачає також поширення серед них +версій з вашими змінами. Вільні програми заохочують ці форми +співробітництва, в той час як невільні програми забороняють. Вони +забороняють поширення копій, а, відмовляючи користувачам у вихідному тексті, +вони не дають їм змогу вносити зміни. Послугипідміни програм призводять до +того ж: якщо ваші обчислення проводяться в мережі на чужому сервері чужою +копією програми, то ви не можете заглянути в неї, помацати програму, яка +проводить ваші обчислення, тому ви не можете ні поширювати, ні змінювати її.

+ +

Висновок

+ +

Ми заслуговуємо контролю над своїми власними обчисленнями; як нам завоювати +цей контроль? Відмовою від невільних програм на комп'ютерах, якими ми +володіємо або регулярно користуємося, і відмовою від послуг підміни +програм. Розробкою вільних +програм (для тих з нас, хто вміє програмувати). Відмовою розвивати +невільні програми або послуги підміни програм, а також сприяти їм. Поширенням цих ідей у суспільстві.

+ +

Разом з тисячами користувачів ми робимо це з 1984 року, і саме тому у +нас тепер є вільна операційна система GNU/Linux, якою може користуватися +кожен — і програміст, і непрограміст. Вступайте в наші ряди в +якості програміста або активіста. Зробимо вільними всіх користувачів +комп'ютерів!

+ + +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3