From d13363cb6a76964b7355312421ec2b35a7f9db86 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Mon, 26 Apr 2021 12:58:45 +0200 Subject: update articles --- .../articles/lt/surveillance-vs-democracy.html | 65 ++++++++++++---------- 1 file changed, 35 insertions(+), 30 deletions(-) (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/lt/surveillance-vs-democracy.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/lt/surveillance-vs-democracy.html b/talermerchantdemos/blog/articles/lt/surveillance-vs-democracy.html index edfdcd8..406f5a1 100644 --- a/talermerchantdemos/blog/articles/lt/surveillance-vs-democracy.html +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/lt/surveillance-vs-democracy.html @@ -6,18 +6,17 @@ --> - + Kiek daug sekimo demokratija gali atlaikyti? - GNU projektas - Laisvos programinės įrangos fondas @@ -28,18 +27,20 @@ programinės įrangos fondas

Kiek daug sekimo demokratija gali atlaikyti?

-

pagal Richard Stallman

+
pagal Richard Stallman
-

Šio straipsnio variantas 2013 m. spalį buvo pirma paviešintas Wired.

+

Šio straipsnio variantas 2013 m. spalį buvo pirma paviešintas +Wired. +

-Cartoon of a dog, wondering at the three ads that popped up on his computer screen... +
@@ -52,6 +53,7 @@ lygis, kurį mes privalome užtikrinti, kad nebūtų viršytas? Tai yra tas lygis, už kurio sekimas pradeda kirstis su demokratijos funkcionavimu, su kuriuo informatoriai (tokie kaip Snowden) yra tikėtina, kad bus pagauti.

+

Susidūrę su vyriausybės slaptumu, mes, žmonės, priklausome nuo informatorių pranešimų @@ -100,7 +102,7 @@ href="http://www.theguardian.com/media/2013/sep/24/yemen-leak-sachtleben-guilty- telefoninių skambučių įrašai yra užprašomi, kad šitą išsiaiškinti, bet Snowden mums parodė, jog iš esmės jie užprašo kiekvieno, esančio JAV, visų telefoninių skambučių įrašų, visą laiką, iš +href="https://www.theguardian.com/world/interactive/2013/jun/06/verizon-telephone-data-court-order">iš Verizon ir iš kitų kompanijų irgi.

@@ -149,7 +151,8 @@ prieiti, ji tuos duomenis gali pasibaisėtinais būdais panaudoti netinkamai, kaip demonstruoja pavyzdžiai iš Europos ir JAV.

+href="https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_American_internment">JAV. +

Asmeninius duomenis, valstybės surinktus, taip pat tikėtina, kad įgys išoriniai įsilaužėliai, kurie nulaužia serverių apsaugą, net

Elektroninio pasienio fondas ir kitos organizacijos siūlo eilę teisinių principų, suprojektuotų išvengti masiško sekimo +href="https://necessaryandproportionate.org">išvengti masiško sekimo išnaudojimų. Į šiuos principus įeina, kritiškai, aiški teisinė informatorių apsauga; kaip pasekmė, jie būtų adekvatūs demokratinių laisvių apsaugai – jei bus visiškai priimti ir be išimčių privalomai @@ -214,8 +217,8 @@ laisva programine įranga.

Privatumo labui, jūs privalote išvengti nelaisvos programinės įrangos, kadangi, kaip jūsų kompiuterinių skaičiavimų kontrolės atidavimo kitiems -pasekmė, tikėtina, kad -ji jus seks. Venkite tikėtina, kad ji +jus seks. Venkite paslaugos kaip programinės įrangos pakaitalo; priedo prie jūsų kompiuterinių skaičiavimų kontrolės atidavimo kitiems, šitam iš jūsų reikia, kad @@ -265,14 +268,14 @@ jokio sekimo!

Duomenų rinkimo ištaisymas: palikti juos išbarstytus

-

Vienas būdas padaryti stebėjimą saugiu privatumo atžvilgiu yra išlaikyti duomenis išbarstytus ir prieigai nepatogius. -Seno stiliaus saugumo kameros nekėlė privatumui jokio pavojaus(*). Įrašas buvo saugomas valdoje ir laikytas -ilgiausiai kelias savaites. Dėl prieigos prie šių įrašų nepatogumo, tai -niekada nebuvo daroma masiškai; prie jų būdavo prieinama tik vietose, -kuriose kas nors pranešė apie nusikaltimą. Nebūtų įmanoma fiziškai surinkti -milijonus kasečių kiekvieną dieną ir jas peržiūrėti arba nukopijuoti.

+

One way to make monitoring safe for privacy is to keep the data dispersed +and inconvenient to access. Old-fashioned security cameras were no threat +to privacy(*). The recording was stored on the +premises, and kept for a few weeks at most. Because of the inconvenience of +accessing these recordings, it was never done massively; they were accessed +only in the places where someone reported a crime. It would not be feasible +to physically collect millions of tapes every day and watch them or copy +them.

Šiomis dienomis, saugumo kameros tapo sekimo kameromis: jos yra prijungtos prie interneto, taigi, įrašai gali būti surinkti į duomenų centrą ir @@ -282,17 +285,16 @@ pamatyti su kuo jie šneka, bus galima stebėti gatvėje visą laiką.

Prie interneto prijungtos kameros dažnai pačios turi palaidą apsaugą, taigi, bet +href="https://www.csoonline.com/article/2221934/cia-wants-to-spy-on-you-through-your-appliances.html">bet kas gali pažiūrėti ką mato kamera. Privatumo atstatymui, mes turėtume uždrausti prie interneto prijungtų kamerų, nukreiptų kur ir kada įleidžiama visuomenė, naudojimą, išskyrus kai nešasi žmonės. Kiekvienas privalo būti laisvas retkarčiais įkelti nuotraukas ir video įrašus, bet sistemiškas tokių duomenų internete kaupimas privalo būti apribotas.

-

*Aš čia darau prielaidą, kad saugumo -kamera nukreipta į parduotuvės vidų arba į gatvę. Bet kokia kamera, kurią -kas nors nukreipia į kieno nors privačią erdvę, pažeidžia privatumą, bet tai -yra kita problema.

+

(*) Aš čia darau prielaidą, kad saugumo kamera nukreipta į parduotuvės vidų +arba į gatvę. Bet kokia kamera, kurią kas nors nukreipia į kieno nors +privačią erdvę, pažeidžia privatumą, bet tai yra kita problema.

Internetinės komercijos sekimo ištaisymas

@@ -465,14 +467,14 @@ tikrųjų, policija turi savo pačios žargoninį priesaikos sulaužymo terminą – „liudijimasmelavimas“, kadangi ji šitą daro taip dažnai, ypatingai su protestuotojais ir fotografais.) Vienas -Kalifornijos miestas, kuriame policijai reikėjo visą laiką dėvėti video -kameras, atrado, kad fotografais.) +Vienas Kalifornijos miestas, kuriame policijai reikėjo visą laiką dėvėti +video kameras, atrado, kad jos jėgos panaudojimas sumažėjo 60 %. ACLU šitam teikia pirmenybę.

Korporacijos +href="https://web.archive.org/web/20171019220057/http://action.citizen.org/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=12266">Korporacijos nėra žmonės ir žmogaus teisės netaikytinos. Teisėta iš įmonių reikalauti paviešinti detales procesų, kurie gali sukelti cheminių, biologinių, branduolinių, fiskalinių, skaičiuojamųjų (pvz.,

+
+
@@ -586,11 +590,12 @@ Commons Priskyrimas - Jokių išvestinių darbų 4.0 Tarptautinė licencija.

Atnaujinta: -$Date: 2017/04/06 17:20:53 $ +$Date: 2020/12/08 13:51:19 $

+ -- cgit v1.2.3