From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- talermerchantdemos/blog/articles/hr/ebooks.html | 182 ++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 182 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/hr/ebooks.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/hr/ebooks.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/hr/ebooks.html b/talermerchantdemos/blog/articles/hr/ebooks.html new file mode 100644 index 0000000..22873b7 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/hr/ebooks.html @@ -0,0 +1,182 @@ + + + + + + +E-knjige: Sloboda ili zaštita autorskih prava - Projekt GNU - Zaklada za +slobodan softver + + + +

E-knjige: Sloboda ili zaštita autorskih prava

+ +

napisao Richard +Stallman

+ +

Ovo je djelomično izmijenjena inačica članka objavljenog u e-časopisu +Technology Review 2000. godine.

+ +
+

Preporučamo pročitati E-knjige moraju +proširivati našu slobodu, a ne ju ograničavati.

+
+
+ +

Nekoć davno, u doba tiskarskog stroja, donešena je regulativa kojom se +uredilo područje pisanja i izdavaštva. Ta regulativa je poznata kao +copyright, zaštita autorskih prava. U Ustavu SAD-a stoji da je svrha +te regulative bila “promicanje napretka”—odnosno, +ohrabrivanje izdavaštva. Ideja je bila primorati izdavače da dobiju +dopuštenje autora pri korištenju novijih radova.

+ +

Običan čitatelj se nije imao čemu protiviti, jer je zaštita autorskih prava +ograničavala samo izdavaštvo, a ne i ono što bi čitatelj radio. Čak i ako su +cijene knjiga malo porasle, radilo se samo o novcu, način života običnog +čitatelja nije bio izobličen. Zaštita autorskih prava je, kako je bilo i +zamišljeno, donijela društvenu korist bez opterećivanja javnosti. Zaštita +autorskih prava je jako dobro ispunjavala svoju zadaću—tada.

+ +

No, pojavio se i novi način distribucije informacija: računala i +mreže. Prednost digitalne informacijske tehnologije jest olakšavanje +kopiranja informacija i upravljanja njima (uključujući i softver, glazbene +zapise i knjige). Mreže su ponudile mogućnost neograničenog pristupa svim +vrstama podataka - informacijska utopija.

+ +

Ipak, postojala je i jedna prepreka: zaštita autorskih prava. Čitatelji koji +bi koristili svoja računala kako bi dijelili objavljene informacije bili bi +u povredi autorskih prava. Svijet se prilagodio ovom zakonu, tako da je +nekadašnja industrijska regulativa za uređivanje izdavaštva postala +ograničenje javnosti kojoj je trebala služiti.

+ +

U sustavu istinske demokracije, zakon koji brani popularnu, prirodnu i +korisnu aktivnost brzo biva ukinut. No, snažan izdavački lobi je bio odlučan +u sprječavanju javnosti koja je iskorištavala moć svojih računala, te je +odabrao zaštitu autorskih prava kao vlastito oružje. Umjesto da vlada +prilagodi taj zakon kako bi odgovarao novonastalim okolnostima, pod +utjecajem tih lobija, vlada ga je postrožila i nametnula stroge kazne +čitateljima koji bi bili uhvaćeni u dijeljenju.

+ +

No, to nije bio i jedini problem. Računala mogu biti moćni alati dominacije, +pogotovo kada manjina kontrolira što računala mogu raditi. Uskoro su +izdavači shvatili da, prisiljavajući ljude da koriste poseban softver za +čitanje e-knjiga, mogu steći dotad neviđenu moć: mogu primorati ljude da +plaćaju i identificiraju se pri svakom čitanju knjige. To je bio san svih +izdavača!

+ +

Nagovorili su vladu SAD-a da 1998. donese zakon Digital Millennium +Copyright Act, kojime su izdavači dobili potpunu pravnu moć nad gotovo +svime što bi čitatelj mogao raditi s e-knjigom. Čak i čitanje bez dozvole je +zločin.

+ +

I dalje uživamo u staroj slobodi kada koristimo tiskane knjige. No, ako +e-knjige zamijene tiskane knjige, ova iznimka nam i neće mnogo +značiti. Korištenjem “e-tinte”, koja omogućava preuzimanje novog +teksta na naizgled tiskani papir, čak bi i novine mogle postati +prolazne. Zamislite: nema više knjižara-antikvarijata, nema više posuđivanja +knjige prijatelju, nema više posuđivanja iz knjižnice—nema više ni +“rupa” koje bi netko mogao iskoristiti da pročita, a ne plati +pročitano. A sudeći po oglasima za Microsoft Reader, nema više ni anonimne +kupovine knjiga. To je svijet koji su nam izdavači namijenili.

+ +

Gotovo da ni ne postoji javna rasprava o ovim velikim promjenama. Zašto? +Mnogo građana se još nije ni susrelo s političkim pitanjima koja poteže ova +tehnologija budućnosti. Uostalom, javnost je naučena da zaštita autorskih +prava postoji kako bi “štitila” autore, što implicira da +interesi javnosti nisu važni.

+ +

No kada većina počne koristiti e-knjige i otkrije režim koji su joj izdavači +pripremili, počet će se odupirati. Čovječanstvo neće zauvijek prihvaćati +ovaj jaram.

+ +

Izdavači žele da vjerujemo kako su ograničavajuća autorska prava jedini +način održavanja umjetnosti na životu, no ne treba nam rat protiv kopiranja +kako bi se poticala raznolikost objavljenih djela; primjer Grateful Deada +pokazuje kako kopiranje radova između obožavatelja ne predstavlja problem +umjetniku. Legalizacijom nekomercijalnog kopiranja e-knjiga možemo zaštitu +autorskih prava pretvoriti u industrijsku regulativu, što je prvotno i bila.

+ +

Za neke vrste tekstova tražimo i više. Svatko bi trebao moći ponovno +objaviti (bez izmjene) akademske i znanstvene radove, te monografije; ovo +štiti akademske zapise, a ujedno ih čini pristupačnijima. Što se tiče +udžbenika i priručnika, izdavanje izmijenjenih inačica bi trebalo biti +dopušteno jer potiče povećanje kvalitete.

+ +

S vremenom, kada računalne mreže omoguće jednostavno slanje manjih svota +novca, nestat će i razlog za ograničavanje kopiranja. Recimo da vam se svidi +knjiga, a iz nje iskoči poruka koja kaže: “Kliknite ovdje kako biste +autoru poslali jedan dolar”, biste li odbili? Zaštita autorskih prava +za knjige i glazbu, koja se odnosi na distribuciju neizmijenjenih kopija, u +potpunosti će postati zastarjela, i neće nam nedostajati!

+ +
+

Pridružite se našoj listi +primatelja e-pošte kako biste saznali više o opasnostima eKnjiga..

+
+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3