From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/fi/right-to-read.html | 601 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 601 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/fi/right-to-read.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/fi/right-to-read.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/fi/right-to-read.html b/talermerchantdemos/blog/articles/fi/right-to-read.html new file mode 100644 index 0000000..2d830e0 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/fi/right-to-read.html @@ -0,0 +1,601 @@ + + + + + + +Oikeus lukea - GNU-projekti - Free Software Foundation + + + + + +

Oikeus lukea

+ +

+tehnyt Richard +Stallman

+

+Tämä artikkeli ilmeistyi lehden Communications of the ACM +(Volume 40, Number 2) +helmikuun 1997 numerossa.

+
+ +
+

+ Teoksesta Tie Tychoon, joka on kokoelma artikkeleita jotka +käsittelevät Lunan vallankumoukseen johtaneita tapahtumia, +julkaistu Luna Cityssä 2096 +

+ +
+

+Dan Halbertin tie Tychoa kohti alkoi opiskeluaikana — kun Lissa Lenz pyysi +hänen tietokonettaan lainaksi. Hänen omansa oli mennyt rikki, ja ellei hän +saisi toista lainaksi, hän ei saisi harjoitustyötään valmiiksi ajoissa. Ja +ainoa jolta hän uskalsi kysyä, oli Dan.

+ +

+Danille tämä oli ongelma. Hänen täytyi auttaa Lissaa — mutta jos hän +lainaisi Lissalle tietokoneensa, tämä saattaisi lukea hänen kirjojaan. Sen +lisäksi että kirjojensa antamisesta jonkun muun luettaviksi saattoi joutua +vuosikausiksi vankilaan, koko ajatus järkytti häntä ensin. Hänelle oli +alakoulusta alkaen opetettu että kirjojen jakaminen oli pahasti väärin — +sellaista tekivät vain roistot.

+ +

+Eikä ollut juuri toivoa, että SPA — Ohjelmistosuojausviranomainen - ei saisi +häntä kiinni. Ohjelmistokurssilla Dan oli oppinut, että jokaisessa kirjassa +oli tekijänoikeusmonitori joka lähetti Keskuslisenssivirastoon tiedon siitä +kuka sitä luki, missä ja milloin. (Tätä tietoa käytettiin luvattomien +lukijoiden kiinni saamiseen, mutta sen perusteella myös myytiin +henkilökohtaisia kiinnostusprofiileja jälleenmyyjille) Seuraavalla kerralla +kun tietokone olisi verkossa, Keskuslisenssivirasto saisi asian +selville. Hän tietokoneen omistajana saisi ankarimman rangaistuksen — koska +ei ollut vaivautunut estämään rikosta.

+ +

+Lissa ei tietenkään välttämättä aikonut lukea hänen kirjojaan. Hän saattoi +haluta tietokoneen vain harjoitustyötään varten. Mutta Dan tiesi, että Lissa +oli keskiluokkaisesta perheestä, ja selvisi nipin napin lukukausimaksuista, +lukukorvauksista puhumattakaan. Danin kirjojen lukeminen saattoi olla ainoa +keino, millä Lissa voisi saada tutkintonsa valmiiksi. Dan ymmärsi tilanteen; +hän oli itse joutunut ottamaan lainan voidakseen maksaa kaikista +tarvitsemistaan tieteellisistä artikkeleista (10 % noista maksuista meni +artikkelit kirjoittaneille tutkijoille; koska Dan tähtäsi akateemiselle +uralle, hän saattoi toivoa että hänen omia artikkeleitaan luettaisiin niin +paljon, että ne tuottaisivat riittävästi lainan takaisinmaksuun).

+
+
+ +
+

+Myöhemmin Dan saisi tietää, että oli ollut aika jolloin kuka tahansa saattoi +mennä kirjastoon ja lukea lehtiartikkeleita ja jopa kirjoja maksamatta +mitään. Itsenäiset tutkijat lukivat tuhansia sivuja tarvitsematta +hallituksen kirjastoapurahoja. Mutta 1990-luvulla sekä kaupalliset että +epäkaupalliset lehtijulkaisut olivat alkaneet vaatia maksuja +lukemisesta. Vuonna 2047 kirjastot joissa saattoi lukea tieteellistä +kirjallisuutta ilmaiseksi olivat hämärä muisto.

+ +

+Oli tietysti keinoja kiertää SPA:n ja Keskuslisenssiviraston määräykset. Ne +sinänsä olivat lainvastaisia. Danilla oli ollut ohjelmistokurssilla toveri, +Frank Martucci, joka oli saanut käsiinsä laittoman testausvälineen, ja +käyttänyt sitä ohittaakseen tekijänoikeusmonitorikoodin kirjoja +lukiessaan. Mutta hän oli kertonut asiasta liian monelle ystävälleen, ja +yksi heistä oli antanut hänet ilmi SPA:lle palkkiota vastaan (pahoin +velkaantuneet opiskelijat ryhtyivät helposti pettureiksi). Vuonna 2047 Frank +oli vankilassa, ei luvattomasta lukemisesta vaan testausvälineen +omistamisesta.

+ +

+Dan saisi myöhemmin tietää, että oli ollut aika jolloin kenellä tahansa +saattoi olla testausvälineitä. Oli jopa ilmaisia testausvälineitä saatavana +CD:llä tai verkosta imuroimalla. Mutta tavalliset käyttäjät alkoivat käyttää +niitä tekijänoikeusmonitorien ohittamiseen, ja lopulta tuomari päätti että +se oli niiden todellinen pääkäyttötarkoitus. Ne olivat siis laittomia ja +testausvälineiden kehittäjät joutuivat vankilaan.

+ +

+Ohjelmoijat tietysti edelleen tarvitsivat testausvälineitä, mutta sellaisten +myyjät luovuttivat vuonna 2047 vain numeroituja kappaleita ja vain +ohjelmoijille joilla oli virallinen lupa ja sopimus. Danin +ohjelmointikurssilla käyttämä testausväline oli erikoispalomuurin takana, +niin että sitä saattoi käyttää vain kurssin harjoitusten tekemiseen.

+ +

+Oli myös mahdollista ohittaa tekijänoikeusmonitorit asentamalla muunnettu +järjestelmäydin. Dan saisi aikanaan tietää ilmaisista ytimistä, jopa +kokonaisista ilmaisista käyttöjärjestelmistä, joita oli ollut käytössä +vuosisadan vaihteessa. Mutta ne eivät olleet vain laittomia kuten +testaustyökalutkin — sellaista oli mahdoton asentaa vaikka omistaisikin, +jollei tiennyt tietokoneensa järjestelmänvalvojan salasanaa. Ja sen paremmin +FBI kuin Microsoftin tukikaan ei sitä kertoisi.

+
+
+ +
+

+Dan tuli siihen tulokseen, ettei hän voisi noin vain lainata tietokonettaan +Lissalle. Mutta hän ei voinut kieltäytyä auttamasta, koska hän rakasti +tätä. Jokainen tilaisuus puhua Lissan kanssa täytti hänen sydämensä +riemulla. Ja koska Lissa oli pyytänyt apua juuri häneltä, hän ehkä +puolestaan rakasti Dania.

+ +

+Dan ratkaisi ongelman tekemällä jotakin vielä käsittämättömämpää — hän +lainasi Lissalle tietokoneensa ja kertoi tälle salasanansa. Nyt jos Lissa +lukisi hänen kirjojaan, Keskuslisenssivirasto kuvittelisi Danin lukevan +niitä. Sekin oli rikos, mutta SPA ei saisi automaattisesti tietoa siitä, +vaan vain siinä tapauksessa että Lissa tekisi hänestä ilmoituksen.

+ +

+Tietysti, jos koulu saisi joskus tietää että hän oli antanut Lissalle +salasanansa, se merkitsisi loppua kummankin opinnoille, riippumatta siitä, +mihin Lissa oli salasanaa käyttänyt. Koulun käytäntö oli se, että mikä +tahansa keino, yrittää hämätä oppilaiden tietokoneidenkäytön valvontaa oli +rangaistavaa. Oli samantekevää tekikö jotain pahaa — rikkomus oli jo pelkkä +yritys vaikeuttaa valvojien työtä. He olettivat, että aioit siis tehdä +jotain muuta kiellettyä, eikä heidän tarvinnut tietää mitä.

+ +

+Oppilaita ei yleensä erotettu tämän vuoksi — ei suoraan. Sen sijaan heiltä +evättiin pääsy koulun tietokonejärjestelmään, jolloin he väistämättä +reputtivat kaikki kurssinsa.

+ +

+Myöhemmin Dan saisi tietää, että tämäntyyppinen yliopistokäytäntö oli +alkanut vasta 1980-luvulla kun yliopisto-opiskelijat alkoivat yleisesti +käyttää tietokoneita. Aikaisemmin yliopistoilla oli ollut toinen tapa +suhtautua järjestyksenpitoon: rankaistiin siitä mikä aiheutti haittaa, ei +siitä mikä vain herätti epäilyä.

+
+
+ +
+

+Lissa ei antanut Dania ilmi SPA:lle. Tämän päätös auttaa häntä johti heidän +avioliittoonsa, ja se sai myös heidät asettamaan kyseenalaiseksi sen mitä +heille oli lapsena opetettu piratismista. Pariskunta alkoi lukea +tekijänoikeuden historiasta, Neuvostoliitosta ja sen kopiointirajoituksista, +ja he lukivat jopa alkuperäisen Yhdysvaltojen perustuslain. He muuttivat +Lunaan ja tapasivat siellä muita jotka olivat samalla tavoin paenneet SPA:n +pitkää kättä. Kun Tychon kapina alkoi 2062, yleisestä oikeudesta lukea tuli +pian yksi sen keskeisiä päämääriä.

+
+ + + +
+

Tekijän kommentit

+ +
    +
  • +
    +

    Tämä tarina on oletettavasti historiallinen artikkeli, jonka joku muu +kirjoittaa tulevaisuudessa, kuvailemalla Dan Halbertin nuoria sorto +yhteiskunnassa, jota muotoilevat epäoikeudenmukaiset voimat, jotka käyttävät +"piraatti" propagandana. Niinpä se käyttää tuon yhteiskunnan terminologiaa. +Olen yrittänyt tehdä sen eteen jotakin, mikä on enemmän silminnähden +sortavaa. Katso "piratismi". +

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    Tietokoneen vahvistamat rajoitukset lainattuihin-tai lukukirjoihin (ja +muunlaisiin julkaistuihin teoksiin) tunnetaan nimellä DRM, joka on lyhenne +sanoista "digitaalisten rajoitusten hallinta". DRM-järjestelmän +eliminoimiseksi Free Software Foundation on perustanut Defective by Design-kampanjan. +Pyydämme tukeasi.

    + +

    Electronic Frontier Foundation, joka on erillinen organisaatio, joka ei +liity Free Software Foundationiin, kampanjoi myös DRM:ää vastaan.

    +
    +
    +
  • +
+ +

+Seuraava muistiinpano on päivitetty useita kertoja tarinan ensimmäisen +julkaisun jälkeen.

+ +
    +
  • +
    +

    +Oikeus lukea on taistelu jota käydään nyt. Vaikka saattaakin viedä 50 vuotta +ennen kuin nykyinen tapamme elää on muuttunut hämäräksi muistoksi, useimpia +ylläkuvattuja lakeja ja käytäntöjä on jo ehdotettu, monista on tehty lakeja +USA:ssa ja muuallakin. USA:ssa vuoden 1998 Digital Millenium Copyright Act +antoi laillisen pohjan elektronisten kirjojen (ja muun tiedon) lukemisen ja +lainaamisen rajoituksille. EU asetti samanlaisia rajoituksia vuoden 2001 +tekijänoikeusdirektiivissä.

    + +

    +Vuonna 2001 USA alkoi yrittää käyttää Amerikan vapaakauppasopimusta (FTAA) +pakottaakseen samat säännöt kaikille läntisen pallonpuoliskon +valtioille. FTAA on yksi näistä ns. vapaakauppasopimuksista, jotka on +todellisuudessa suunniteltu antamaan liike-elämälle lisää valtaa +demokraattisten hallitusten kustannuksella; DMCA:n tyyppisten lakien +voimaansaattaminen on tyypillistä tälle hengelle.

    + +

    +Amerikka on antanut DMCA-vaatimukset Australialle, Panamalle, Kolumbialle ja +Etelä-Korealle kaksipuolisten sopimusten kautta, ja myös Costa Ricalle +toisen sopimuksen, CAFTA:n kautta. Obama on kiihdyttänyt kampanjaa kahdella +uudella sopimuksella: TPP:llä ja TTIP:llä. TPP toisi DMCA:n ja muita +vääryyksiä 12 maalle Tyynellä valtamerellä. TTIP toisi samanlaisia +rajoituksia Eurooppaan. Kaikki tällaiset sopimukset pitää tuhota.

    + +

    +Jopa WWW-konsortio on jäänyt copyright-alan varjoon; se on hyväksymässä +DRM-järjestelmää verkon määrittelyihin.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +
    +

    +Epävapaalla ohjelmistolla on yleensä kaikenlaisia +epäreiluja toimintoja, joka johtaa johtopäätökseen, että et voi koskaan +luottaa epävapaaseen ohjelmaan. Meidän pitää käyttää ainoastaan vapaata +(libre) -ohjelmistoa, ja kieltää epävapaat ohjelmat.

    +
    + +

    +Microsoft on myöntänyt, että Windows Vistassa oli sisäänrakennettu takaovi: +Microsoft voi käyttää sitä asentaakseen ohjelmiston "päivityksiä", jopa +silloin kun käyttäjät sanovat että ne ovat alennuksia. Se voi myös kieltää +kaikilta Vista-koneilta tiettyjen laiteajurien suorittamisen. Vistan +käyttäjien rajoituksen päätarkoitus oli lisätä DRM, jota käyttäjät eivät +voineet voittaa. Tietenkin, Windows 10 ei ole yhtään parempi.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Yhtä tarinan ideoista ei ehdotettu todellisuudessa ennen vuotta 2002. Tämä +oli idea, että FBI ja Microsoft pitävät pääkäyttäjän salasanat +tietokoneillesi, eivätkä antaneet niitä sinulle.

    + +

    +Tämän kaavan kannattajat antoivat aikaisille versioille nimiä kuten "trusted +computing" ja "Palladium", mutta kun se lopulta otettiin käyttöön, sen nimi +oli "Secure boot"

    + +

    +Se, mitä Microsoft pitää itsellään ei ole käytännössä salasana; kukaan ei +koskaan kirjoita sitä päätteeseen. Sen sijaan, se on allekirjoitus ja +salausavain, joka vastaa toiseen avaimeen, joka on sinun tietokoneellasi. +Tämä antaa Microsoftille, ja potentiaalisesti mille tahansa verkkosivulle, +joka tekee yhteistyötä Microsoftin kanssa, äärimmäisen hallinnan siitä, mitä +käyttäjä voi tehdä omalla koneellaan. Microsoft luultavimmin käyttää tätä +hallintaa, kun FBI pyytää sitä käyttämään: Microsoft jo näyttää NSA:lle Windowsin +turva-aukot hyväksikäyttöä varten.

    + +

    +Secure boot voidaan lisätä tavalla, joka estää käyttäjää asettaakseen +allekirjoitusavaimen ja päättää, mihin ohjelmistoon luottaa. Käytännössä, +Windows 10:tä varten suunniteltujen tietokoneiden mukana tulee vain +Microsoftin avain, ja se, että pystyykö koneen käyttäjä asentaa minkä +tahansa muun järjestelmän (kuten GNU/Linux:in) on Microsoftin +ohjauksessa. Me kutsumme tätä nimellä restricted boot

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Vuonna 1997, kun tämä tarina julkaistiin ensimmäisen kerran, SPA oli +uhkailemassa pieniä Internet-operaattoreja, vaatimassa että he antaisivat +SPA:lle luvan monitoroida kaikkia käyttäjiä. Suurin osa operaattoreista +luovuttivat, kun niitä uhkailtiin, koska niillä ei olisi ollut tarpeeksi +rahaa taistellakseen vastaan oikeudessa. Yksi operaattori, Community +ConneXion Kalifornian Oaklandissa, kielsi vaatimuksen ja joutui +oikeudenkäyntiin. SPA myöhemmin lopetti oikeudenkäynnin, mutta DMCA antoi +sille voiman, jota se etsi.

    + +

    +SPA:n, lyhenne sanoista Software Publishers Association, on korvannut sen +poliisinkaltaisessa tehtävässä Business Software Alliance. BSA ei ole, +vielä, virallinen poliisivoima; epävirallisesti, se käyttäytyy niin kuin +sellainen. Käyttäen entisen Neuvostoliiton kaltaisia menetelmiä, se kutsuu +ihmisiä tiedottamaan heidän työkavereitaan ja ystäviään. BSA:n +terrorikampanja Argentinassa vuonna 2001 teki vähän liioiteltuja uhkauksia, +että ohjelmistoa jakavat ihmiset raiskattaisiin vankilassa.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Yllä kuvatut yliopistojen turvallisuuskäytännöt eivät ole +kuvitteellisia. Esimerkiksi Chicagon alueella toimivan yliopiston tietokone +näyttää tämän viestin sisäänkirjautumisen yhteydessä:

    + +

    +Tätä järjestelmää saavat käyttää vain ne joilla on käyttölupa. Jos joku +käyttää tätä tietokonejärjestelmää luvatta tai rikkoo lupaehtoja, +järjestelmähenkilökunta valvoo ja tallentaa kaiken hänen toimintansa tässä +järjestelmässä. Samalla kun valvotaan niiden henkilöiden toimia jotka +käyttävät järjestelmää sopimattomasti, voidaan myös luvallisten käyttäjien +toimia valvoa. Kuka tahansa joka käyttää tätä järjestelmää on ilmaissut +suostuvansa tähän valvontaan ja häntä varoitetaan siitä että jos tällainen +valvonta paljastaa mahdollisia todisteita laittomasta toiminnasta tai +Yliopiston sääntöjen rikkomisesta, henkilökunta voi antaa valvonnan tuloksen +todisteena Yliopiston hallinnolle tai oikeusviranomaisille. +

    + +

    +Mielenkiintoinen suhtautuminen Neljänteen lisäkohtaan (US:n perustuslaissa; +yksityisyyden suoja viranomaisia vastaan): painostetaan suunnilleen kaikki +etukäteen luopumaan sen takaamista oikeuksista.

    +
    +
  • +
+
+
+ +
+

Huonoja uutisia

+ +

+Me olemme häviöllä taistelussa oikeudesta lukea. Vihollinen on +organisoitunut, me emme. +

+ +
+

Nykyajan kaupalliset e-kirjat tuhoavat lukijoiden +perinteiset vapaudet. Amazonin e-kirjan lukija, jota minä kutsun "Amazon Swindle"ksi, +koska se on tarkoitettu huijaamaan käyttäjiltä lukijoiden perinteiset +vapaudet pois, lisäksi siinä on ohjelmistoa, jossa on monia demonstroituja +orwelliaaneja +toimintoja. Mikä tahansa niistä kutsuu tuotteen kieltämistä kokonaan:

+ +
    +
  • Se vakoilee kaikkea, mitä käyttäjä tekee: se raportoi, mitä kirjaa käyttäjä +lukee, ja mitä sivua siitä, ja se raportoi kun käyttäjä merkkaa tekstiä, ja +kaikki käyttäjän syöttämät muistiinpanot lähetetään myös Amazonille.

  • + +
  • Siinä on DRM, joka on tarkoitettu estämään käyttäjiä jakamasta kopioita.

  • + +
  • Siinä on takaovi jonka kautta Amazon voi etänä poistaa minkä tahansa +kirjan. Vuonna 2009, se poisti tuhansia kopioita George Orwellin kirjasta +1984.

  • + +
  • Jos se ei ole tarpeksi orwellmaista sinulle, on olemassa universaali +takaovi, jonka kautta Amazon voi etänä muuttaa ohjelmistoa, ja tuoda mitä +tahansa pahaa.

  • +
+ +

Amazonin e-kirjojen jakelupalvelu on myös alistava. Se identifioi käyttäjän +ja tallentaa mitä kirjoja käyttäjä hankkii. Se myös vaatii, että käyttäjät +hyväksyvät antisosiaalisen sopimuksen, että he eivät jaa kopioita muille. +Alitajuntani kertoo minulle sen, että jos olisin hyväksynyt sellaisen +sopimuksen, vähempi paha olisi sen kieltäminen ja kopioiden jakaminen joka +tapauksessa; mutta, ollakseni täysin hyvä, minun ei olisi pitänyt hyväksyä +sitä ensinnäkään. Täten, minä en hyväksy tällaisia sopimuksia, olivatpa ne +sitten ohjelmistoille, e-kirjoille, musiikille tai millekkään muulle.

+ +

+Jos me haluamme lopettaa huonot uutiset ja tehdä hyviä uutisia, meidän pitää +organisoitua ja taistella. Tilaa FSF:n Defective by Design-kampanjaan +auttaaksesi. Voit myös liittyä +FSF:ään tukeaksesi meidän töitämme yleisesti. On olemassa myös lista tavoista joilla voit auttaa meitä +työssämme. +

+
+
+
+
+ +
+

Viitteet

+ + +
+ +
+

Tämä essee on julkaistu teoksessa Free +Software, Free Society: The Selected Essays of Richard +M. Stallman.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3