From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/el/why-gnu-linux.html | 308 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 308 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/el/why-gnu-linux.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/el/why-gnu-linux.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/el/why-gnu-linux.html b/talermerchantdemos/blog/articles/el/why-gnu-linux.html new file mode 100644 index 0000000..f30fc4f --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/el/why-gnu-linux.html @@ -0,0 +1,308 @@ + + + + + + +Γιατί GNU/Linux; - Έργο GNU - Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού + + + +

Τι περιέχεται σ' ένα όνομα;

+ +

από τον Richard +Stallman

+ +
+

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά μ' αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε +επίσης τις Συχνές ερωτήσεις GNU/Linux, +τη σελίδα μας σχετικά με το Linux και το +Έργο GNU, η οποία δίνει την ιστορία του συστήματος GNU/Linux όπως +σχετίζεται με το ζήτημα της ονομασίας, και τη σελίδα μας Χρήστες του GNU που δεν +άκουσαν ποτέ για το GNU. + +

+
+ +

+Τα ονόματα μεταφέρουν έννοιες· η επιλογή μας των ονομάτων καθορίζει την +έννοια αυτού που λέμε. Ένα ακατάλληλο όνομα δίνει στους ανθρώπους τη λάθος +ιδέα. Ένα τριαντάφυλλο με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε εξίσου +όμορφα—εάν όμως το αποκαλέσετε στυλό, οι άνθρωποι θα απογοητευθούν +όταν θα προσπαθήσουν να γράψουν μ' αυτό. Και εάν αποκαλείτε τα στυλό +“τριαντάφυλλα”, οι άνθρωποι ίσως να μη συνειδητοποιήσουν για τι +είναι χρήσιμα. Εάν αποκαλείτε το λειτουργικό μας σύστημα Linux, αυτό +μεταφέρει μια λανθασμένη ιδέα για την προέλευση, την ιστορία, και το σκοπό +του συστήματος. Εάν το αποκαλείτε GNU/Linux, αυτό αποδίδει (αν και όχι +λεπτομερώς) μια σωστή ιδέα.

+

+Αλλά είναι αυτό πραγματικά σημαντικό για την κοινότητά μας; Είναι σημαντικό +εάν οι άνθρωποι γνωρίζουν την προέλευση, την ιστορία, και το σκοπό του +συστήματος; Ναι—επειδή οι άνθρωποι που ξεχνούν την ιστορία συχνά +καταδικάζονται να την επαναλάβουν. Ο Ελεύθερος Κόσμος που έχει αναπτυχθεί +γύρω από το GNU/Linux δεν είναι +εγγυημένο ότι θα επιβιώσει· τα προβλήματα που μας οδήγησαν να αναπτύξουμε το +GNU δεν εξαλείφθηκαν εντελώς και απειλούν να επιστρέψουν.

+ +

+Όταν εξηγώ γιατί είναι κατάλληλο ν' αποκαλείτε το λειτουργικό σύστημα +GNU/Linux αντί για Linux, οι άνθρωποι απαντούν μερικές φορές μ' αυτόν τον +τρόπο:

+ +

+Δεχόμενοι ότι το έργο GNU αξίζει την αναγνώριση της προσφοράς του, +αξίζει πραγματικά να γίνεται τόσος ντόρος όταν οι άνθρωποι δεν το +αναγνωρίζουν αυτό; Δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα ότι η εργασία έγινε, +κι όχι το ποιος την έκανε; Οφείλετε να χαλαρώσετε, να υπερηφανεύεστε για +την άξια συγχαρητηρίων εργασία και όχι να ανησυχείτε για την αναγνώριση +της. +

+

+Αυτό θα ήταν σοφή συμβουλή μόνο εάν η κατάσταση ήταν κάπως έτσι—εάν η +δουλειά είχε ολοκληρωθεί και είχε φτάσει ο καιρός της χαλάρωσης. Μακάρι να +ήταν αληθινό! Αλλά οι προκλήσεις είναι άφθονες, κι αυτός δεν είναι καιρός +για να λάβουμε το μέλλον ως δεδομένο. Η δύναμη της κοινότητάς μας +στηρίζεται στη δέσμευση για την ελευθερία και τη συνεργασία. Η χρήση του +ονόματος GNU/Linux είναι ένας τρόπος +ώστε οι άνθρωποι να θυμούνται και να ενημερώνουν τους άλλους για τους +στόχους του έργου GNU.

+ +

+Είναι δυνατό να γραφεί καλό ελεύθερο λογισμικό χωρίς να σκεφτόμαστε το GNU· +πολλή καλή εργασία έχει γίνει στο όνομα του πυρήνα Linux επίσης. Αλλά το +“Linux” έχει συνδεθεί από τότε που αρχικά εμφανίστηκε με μια +φιλοσοφία που δεν δεσμεύεται από την ελευθερία της αλληλοσυνεργασίας. Καθώς +το όνομα αυτό χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις, θα +έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα να το κάνουμε να συνδεθεί με το πνεύμα της +κοινότητας.

+ +

+Μια μεγάλη πρόκληση στο μέλλον του ελεύθερου λογισμικού προέρχεται από την +τάση των επιχειρήσεων διανομής του “Linux” να προσθέτουν +μη-ελεύθερο λογισμικό στο GNU/Linux +στο όνομα της βολικότητας και της ισχύος. +Όλοι οι μείζονες εμπορικοί κατασκευαστές διανομών το κάνουν αυτό· κανένας +δεν περιορίζεται μόνο στο ελεύθερο λογισμικό. Οι περισσότεροι απ' αυτούς +δεν προσδιορίζουν ξεκάθαρα τα μη-ελεύθερα πακέτα στις διανομές τους. Πολλοί +μάλιστα αναπτύσσουν μη-ελεύθερο λογισμικό και το προσθέτουν στο σύστημα. +Μερικοί διαφημίζουν σκανδαλωδώς συστήματα “Linux” που +διανέμονται “με ξεχωριστή άδεια ανά θέση”, τα οποία δίνουν στο +χρήστη τόση ελευθερία όσο και τα Microsoft Windows.

+ +

+Οι άνθρωποι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την προσθήκη του μη-ελεύθερου +λογισμικού στ' όνομα της “δημοτικότητας του +Linux”—εκτιμώντας κατά συνέπεια τη δημοτικότητα περισσότερο από +την ελευθερία. Μερικές φορές αυτό αναγνωρίζεται απροκάλυπτα. Για +παράδειγμα το περιοδικό Wired γράφει ότι ο Robert McMillan, συντάκτης του +Linux Magazine, “θεωρεί ότι η κίνηση προς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα +πρέπει να τροφοδοτηθεί από τεχνικές, παρά πολιτικές αποφάσεις.” Και ο +CEO της Caldera παρότρυνε +ανοιχτά τους χρήστες ν' απορρίψουν το +στόχο της ελευθερίας και να εργαστούν αντίθετα για την αύξηση της +“δημοτικότητας του Linux”.

+ +

+Η προσθήκη μη-ελεύθερου λογισμικού στο σύστημα GNU/Linux μπορεί να αυξήσει τη +δημοτικότητα, εάν με τον όρο δημοτικότητα εννοούμε τον αριθμό των ανθρώπων +που χρησιμοποιούν ένα μέρος του GNU/Linux σε συνδυασμό με μη-ελεύθερο +λογισμικό. Αλλά συγχρόνως, ενθαρρύνει υπόρρητα την κοινότητα να δεχτεί το +μη-ελεύθερο λογισμικό ως καλό πράγμα, και να ξεχάσει το στόχο της +ελευθερίας. Δεν είναι καλό να οδηγείς γρηγορότερα εάν δεν μπορείς να +παραμείνεις στο δρόμο.

+ +

+Όταν το μη-ελεύθερο “πρόσθετο” είναι μια βιβλιοθήκη ή ένα +εργαλείο προγραμματισμού, τότε μπορεί να γίνει μια παγίδα για τους +προγραμματιστές ελεύθερου λογισμικού. Όταν γράφουν ελεύθερο λογισμικό που +εξαρτάται από το μη-ελεύθερο πακέτο, το λογισμικό τους δεν μπορεί να είναι +μέρος ενός απολύτως ελεύθερου συστήματος. Το Motif και +το Qt παγίδεψαν μεγάλες ποσότητες ελεύθερου λογισμικού κατ' αυτό τον τρόπο +στο παρελθόν, δημιουργώντας προβλήματα των οποίων η επίλυση διήρκεσε για +έτη. Το Motif παρέμεινε κατά κάποιο τρόπο ως πρόβλημα έως ότου κατέστη +παρωχημένο κι έπαψε να χρησιμοποιείται. Αργότερα, η μη-ελεύθερη υλοποίηση +της Java από τη Sun είχε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα: την παγίδα της Java, ευτυχώς τώρα κατά το +μεγαλύτερο μέρος διορθωμένη.

+ +

+Εάν η κοινότητά μας συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, θα +μπορούσε να απαναπροσανατολίσει το μέλλον του GNU/Linux σ' ένα μωσαϊκό ελεύθερων και +μη-ελεύθερων συστατικών. Σε πέντε χρόνια από τώρα, σίγουρα θα έχουμε ακόμα +πληθώρα ελεύθερου λογισμικού· αλλά εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα είναι +ελάχιστα χρηστικό χωρίς το μη-ελεύθερο λογισμικό που οι χρήστες θα +περιμένουν να βρουν μαζί του. Εάν αυτό συμβεί, η εκστρατεία μας για την +ελευθερία θα έχει αποτύχει.

+ +

+Εάν η δημοσίευση ελεύθερων εναλλακτικών λύσεων ήταν απλά ένα θέμα +προγραμματισμού, η επίλυση των μελλοντικών προβλημάτων ενδεχομένως να +γινόταν ευκολότερη καθώς οι πόροι ανάπτυξης της κοινότητάς μας αυξάνονται. +Αλλά αντιμετωπίζουμε εμπόδια τα οποία απειλούν να το κάνουν αυτό +δυσκολότερο: νόμους που απαγορεύουν το ελεύθερο λογισμικό. Καθώς τα +διπλώματα ευρεσιτεχνίας λογισμικού αυξάνονται και καθώς νόμοι όπως η DMCA χρησιμοποιούνται για ν' +απαγορεύσουν την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού για σημαντικές εργασίες όπως +η παρακολούθηση ενός DVD ή η ακρόαση μιας ροής RealAudio, θα βρεθούμε χωρίς +έναν ξεκάθαρο τρόπο για ν' αντιμετωπίσουμε τις πατενταρισμένες και μυστικές +μορφές δεδομένων εκτός από το ν' απορρίψουμε τα μη-ελεύθερα +προγράμματα που τις χρησιμοποιούν.

+ +

+Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θ' απαιτήσει πολλά διαφορετικά είδη +προσπάθειας. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε προ πάντων, για ν' αντιμετωπιστεί +οποιοδήποτε είδος πρόκλησης, είναι να θυμόμαστε το στόχο της ελευθερίας να +συνεργαζόμαστε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε η απλή επιθυμία για ισχυρό, +αξιόπιστο λογισμικό να παρακινήσει τους ανθρώπους στην καταβολή μεγάλης +προσπάθειας. Χρειαζόμαστε το είδος της αποφασιστικότητας που έχουν οι +άνθρωποι όταν μάχονται για την ελευθερία τους και την κοινότητά +τους—αποφασιστικότητα να συνεχίσουν για χρόνια και να μην τα +παρατήσουν.

+ +

+Στην κοινότητά μας, αυτός ο στόχος κι αυτή η αποφασιστικότητα πηγάζουν +κυρίως από το έργο GNU. Είμαστε αυτοί που μιλούν για την ελευθερία και την +κοινότητα ως αξίες που πρέπει να υποστηρίζουμε σταθερά· οι οργανισμοί που +μιλούν για το “Linux” δε λένε συνήθως κάτι τέτοιο. Τα περιοδικά +σχετικά με το “Linux” είναι συνήθως γεμάτα με διαφημίσεις για το +μη-ελεύθερο λογισμικό· οι επιχειρήσεις που συσκευάζουν διανομές +“Linux” προσθέτουν μη-ελεύθερο λογισμικό στο σύστημα· άλλες +επιχειρήσεις “υποστηρίζουν το Linux” με μη-ελεύθερες εφαρμογές +που τρέχουν σε GNU/Linux· oι ομάδες χρηστών “Linux” συνήθως +προσκαλούν πωλητές για να παρουσιάσουν αυτές τις εφαρμογές. Ο κύριος τόπος +στην κοινότητά μας όπου οι άνθρωποι είναι πιθανόν να έρθουν σ' επαφή με την +ιδέα της ελευθερίας και της αποφασιστικότητας είναι το έργο GNU.

+ +

+Αλλά όταν οι άνθρωποι το συναντήσουν αυτό, θα αισθανθούν ότι τους αφορά;

+ +

+Οι άνθρωποι που ξέρουν ότι χρησιμοποιούν ένα σύστημα που άρχισε από το έργο +GNU μπορούν να δουν μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών και του GNU. Δεν θα +συμφωνήσουν αυτομάτως με τη φιλοσοφία μας, αλλά τουλάχιστον θα βρουν έναν +λόγο να σκεφτούν σοβαρά σχετικά μ' αυτή. Αντίθετα, οι άνθρωποι που θεωρούν +τους εαυτούς τους “χρήστες Linux” και πιστεύουν ότι το έργο GNU +“ανέπτυξε κάποια εργαλεία που αποδείχθηκαν χρήσιμα για το +Linux”, συνήθως αντιλαμβάνονται μόνο μια έμμεση σχέση μεταξύ του GNU +και των ιδίων. Μπορεί απλά ν' αγνοήσουν τη φιλοσοφία του GΝU όταν θα τη +συναντήσουν.

+ +

+Το έργο GNU είναι ιδεολογικό, και καθένας που ενθαρρύνει τον ιδεαλισμό +σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εμπόδιο: η επικρατούσα ιδεολογία ενθαρρύνει +τους ανθρώπους ν' απορρίψουν τον ιδεαλισμό ως “μη-πρακτικό”. Ο +δικός μας ιδεαλισμός είναι εξαιρετικά πρακτικός: είναι ο λόγος που έχουμε +ένα ελεύθερο GNU/Linux λειτουργικό +σύστημα. Οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό το σύστημα οφείλουν να γνωρίζουν ότι +είναι ο ιδεαλισμός μας αυτός που το έκανε αληθινό.

+ +

+Εάν “η δουλειά” πραγματικά είχε γίνει, εάν δεν υπήρχε τίποτα σε +κίνδυνο εκτός από την αναγνώριση, ίσως θα ήταν φρονιμότερο ν' αφήσουμε να +σβήσει αυτό το ζήτημα. Αλλά δεν βρισκόμαστε σ' αυτή τη θέση. Για να +εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να κάνουν την εργασία που πρέπει να γίνει, πρέπει +να αναγνωριστούμε γι' αυτό που έχουμε κάνει ήδη. Σας παρακαλώ να μας +βοηθήσετε, αποκαλώντας το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux.

+ +
+

Το δοκίμιο αυτό είναι δημοσιευμένο στο +Ελεύθερο Λογισμικό, Ελεύθερη Κοινωνία: Τα επίλεκτα δοκίμια του Richard +M. Stallman.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3