From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- talermerchantdemos/blog/articles/el/selling.html | 285 +++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 285 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/el/selling.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/el/selling.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/el/selling.html b/talermerchantdemos/blog/articles/el/selling.html new file mode 100644 index 0000000..680feae --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/el/selling.html @@ -0,0 +1,285 @@ + + + + + + +Πουλώντας ελεύθερο λογισμικό - Έργο GNU - Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού + + + + +

Πουλώντας ελεύθερο λογισμικό

+ +

Μερικές σκέψεις πάνω στις +ιδέες των εξαιρέσεων πώλησης για άδειες ελεύθερου λογισμικού, όπως για τη +GNU GPL είναι επίσης διαθέσιμες.

+ +

+Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πνεύμα του Έργου GNU είναι ότι θα πρέπει να +μη χρεώνετε χρήματα για τη διανομή αντιγράφων του λογισμικού, ή ότι θα +πρέπει να χρεώνετε όσο το δυνατόν λιγότερα —απλά αρκετά για να +καλυφθεί το κόστος. Αυτό είναι μια παρεξήγηση.

+ +

+Στην πραγματικότητα, ενθαρρύνουμε τον κόσμο που επαναδιανέμει ελεύθερο λογισμικό να χρεώνει όσο +επιθυμεί ή μπορεί. Αν μια άδεια δεν επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν +αντίγραφα και να τα πουλάν, είναι μια μη-ελεύθερη άδεια. Αν αυτό σας +εκπλήσσει, παρακαλούμε διαβάστε παρακάτω.

+ +

+Η λέξη “ελεύθερο” έχει δύο νόμιμες γενικές σημασίες· μπορεί να +αναφέρεται είτε στην ελευθερία ή στην τιμή. Όταν μιλάμε για “ελεύθερο +λογισμικό”, μιλάμε για την ελευθερία, όχι για την τιμή. (Σκεφτείτε +την “ελευθερία του λόγου” όχι τη “δωρεάν μπύρα”.) +Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης είναι ελεύθερος να τρέξει το +πρόγραμμα, να το αλλάξει και να το αναδιανείμει με ή χωρίς αλλαγές.

+ +

+Τα ελεύθερα προγράμματα διανέμονται μερικές φορές εντελώς δωρεάν και μερικές +φορές σε σημαντικά υψηλές τιμές. Συχνά, το ίδιο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο +και υπό τις δυο μορφές από διαφορετικές προελεύσεις. Το πρόγραμμα όμως +είναι ελεύθερο ανεξάρτητα από την τιμή, επειδή οι χρήστες έχουν ελευθερία +στη χρήση του.

+ +

+Τα μη ελεύθερα +προγράμματα πωλούνται συνήθως σε μια υψηλή τιμή, αλλά μερικές φορές ένα +κατάστημα θα σας δώσει ένα αντίγραφο χωρίς επιβάρυνση. Αυτό δεν το καθιστά +ελεύθερο λογισμικό, όμως. Είτε με τιμή, είτε χωρίς τιμή, το πρόγραμμα δεν +είναι ελεύθερο επειδή στους χρήστες του αρνείται η ελευθερία.

+ +

+Δεδομένου ότι το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι θέμα τιμής, μια χαμηλή τιμή +δεν κάνει το λογισμικό ελεύθερο, ή ακόμα πιο κοντά στο να είναι ελεύθερο. +Έτσι εάν αναδιανέμετε αντίγραφα ελεύθερου λογισμικού, μπορείτε να το +χρεώσετε με ένα σημαντικό ποσό και να κερδίσετε κάποια χρήματα. Η +αναδιανομή ελεύθερου λογισμικού είναι μια καλή και νόμιμη δραστηριότητα· εάν +το κάνετε, μπορείτε και να βγάλετε κέρδος από αυτήν.

+ +

+Το ελεύθερο λογισμικό είναι ένα έργο κοινότητας και καθένας που εξαρτάται +από αυτό θα πρέπει να ψάξει για τρόπους να συνεισφέρει στο χτίσιμο της +κοινότητας. Για ένα διανομέα, ο τρόπος για να κάνει κάτι τέτοιο είναι να +δώσει μέρος του κέρδους σε έργα ανάπτυξης ελεύθερου λογισμικού ή στο Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Με αυτόν τον τρόπο +μπορείτε να προάγετε τον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού.

+ +

+Η διανομή ελεύθερου λογισμικού είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσετε +κεφάλαια για ανάπτυξη. Μη την πετάτε!

+ +

+Για να μπορέσετε να συνεισφέρετε κεφάλαια, θα πρέπει να εξοικονομήσετε +κάποια επιπλέον. Εάν χρεώνετε πολύ μικρά τέλη, δεν θα έχετε τίποτα μετά να +μοιράσετε για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

+ +

Θα αποτελέσει πλήγμα για κάποιους χρήστες η μεγαλύτερη τιμή διανομής;

+ +

+Οι άνθρωποι πολλές φορές ανησυχούν πως μια υψηλή τιμή διανομής θα αφήσει το +ελεύθερο λογισμικό εκτός του εύρους των χρηστών που δεν έχουν πολλά +χρήματα. Με το ιδιόκτητο +λογισμικό, η υψηλή τιμή κάνει ακριβώς αυτό — αλλά το ελεύθερο +λογισμικό είναι διαφορετικό.

+ +

+Η διαφορά είναι πως το ελεύθερο λογισμικό τείνει με φυσικό τρόπο να διαδοθεί +και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το προμηθευτεί κάποιος.

+ +

+Οι αποθησαυριστές λογισμικού προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να σας +σταματήσουν από το να λειτουργήσετε ένα πρόγραμμα ιδιόκτητου λογισμικού +χωρίς να πληρώσετε την πάγια τιμή. Εάν αυτή η τιμή είναι υψηλή, αυτό όντως +δυσκολεύει μερικούς χρήστες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα.

+ +

+Με το ελεύθερο λογισμικό, οι χρήστες δεν χρειάζεται να πληρώσουν το +τέλος διανομής για να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό. Μπορούν να αντιγράψουν +το πρόγραμμα από ένα φίλο ο οποίος έχει ένα αντίγραφο, ή με τη βοήθεια ενός +φίλου που έχει δικτυακή πρόσβαση. Ή ακόμα, μπορούν μερικοί χρήστες να +μαζευτούν, να μοιραστούν την τιμή του ενός CD-ROM και μετά μπορεί ο καθένας +τους να εγκαταστήσει το λογισμικό. Μια υψηλή τιμή CD-ROM δεν είναι μεγάλο +εμπόδιο όταν το λογισμικό είναι ελεύθερο.

+ +

Μια υψηλότερη τιμή διανομής θα αποθαρρύνει τη χρήση του ελεύθερου +λογισμικού;

+ +

+Μια ακόμη κοινή ανησυχία αφορά τη δημοτικότητα του ελεύθερου λογισμικού. Οι +άνθρωποι νομίζουν ότι μια υψηλή τιμή για διανομή θα μείωνε τον αριθμό των +χρηστών, ή ότι μια χαμηλή τιμή θα ενθάρρυνε τους χρήστες.

+ +

+Αυτό είναι αλήθεια όσον αφορά το ιδιόκτητο λογισμικό —αλλά το ελεύθερο +λογισμικό είναι διαφορετικό. Με τόσο πολλούς τρόπους να προμηθευτεί κάποιος +αντίγραφα, η τιμή της υπηρεσίας διανομής έχει μικρότερη επίδραση στη +δημοτικότητα.

+ +

+Μακροπρόθεσμα, το πόσο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό +καθορίζεται κυρίως από πόσα πολλά πράγματα μπορεί το ελεύθερο λογισμικό +να κάνει, και πόσο εύκολο είναι στη χρήση του. Πολλοί χρήστες δεν +έχουν ως προτεραιότητά τους την ελευθερία· μπορεί να συνεχίσουν να +χρησιμοποιούν το ιδιόκτητο λογισμικό αν το ελεύθερο λογισμικό δεν κάνει όλες +τις δουλειές που θέλουν να γίνουν. Επομένως, εάν θέλουμε να αυξήσουμε τον +αριθμό των χρηστών μακροπρόθεσμα, πρέπει πάνω απ' όλα να αναπτύξουμε +περισσότερο ελεύθερο λογισμικό.

+ +

+Ο πιο άμεσος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να γράψετε απαιτούμενο ελεύθερο λογισμικό ή εγχειρίδια. Αλλά αν κάνετε διανομή αντί για +συγγραφή, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε είναι να συγκεντρώσετε +κεφάλαια για άλλους να τα γράψουν.

+ +

Ο όρος “πώληση λογισμικού” μπορεί επίσης να δημιουργεί σύγχυση

+ +

+Μιλώντας αυστηρά, “πώληση” σημαίνει εμπορία αγαθών για χρήματα. +Η πώληση ενός αντιγράφου ενός ελεύθερου προγράμματος είναι νόμιμη και την +ενθαρρύνουμε.

+ +

+Παρ' όλα αυτά, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται για “πώληση +λογισμικού”, συνήθως φαντάζονται να την πραγματοποιούν όπως κάνουν +οι περισσότερες εταιρείες: κάνοντας το λογισμικό ιδιόκτητο παρά ελεύθερο.

+ +

+Επομένως, εκτός εάν σκοπεύετε να κάνετε ξεκάθαρες τις διαφορές, όπως κάνει +αυτό το άρθρο, προτείνουμε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τον όρο +“πώληση λογισμικού” και αντ' αυτού να χρησιμοποιήσετε κάποια +άλλη διατύπωση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε +“διανομή ελεύθερου λογισμικού με αμοιβή”— αυτό είναι κάτι +το σαφές.

+ +

Υψηλά ή χαμηλά τέλη και η GNU GPL

+ +

+Εκτός από μια ειδική περίπτωση η Γενική Άδεια +Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU GPL) δεν περιλαμβάνει απαιτήσεις για το πόσο +μπορείτε να χρεώσετε τη διανομή ενός αντιγράφου ελεύθερου λογισμικού. +Μπορείτε να μη χρεώσετε τίποτα ή να χρεώσετε μια δεκάρα, ένα δολλάριο, ή ένα +δισεκατομμύριο δολλάρια. Από εσάς εξαρτάται και από την αγορά, γι' αυτό μην +παραπονεθείτε σ' εμάς εάν κανένας δε θέλει να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο +δολλάρια για ένα αντίγραφο.

+ +

+Η μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση όπου τα εκτελέσιμα αρχεία διανέμονται +χωρίς τον αντίστοιχο πηγαίο κώδικα. Όποιοι το κάνουν αυτό, υποχρεώνονται +από τη GNU GPL να παρέχουν τον πηγαίο κώδικα σε ετεροχρονισμένη αίτηση του. +Χωρίς κάποιο όριο στο ποσό χρέωσης για τον πηγαίο κώδικα, θα μπορούσαν να +ορίσουν ένα τέλος τόσο υψηλό ούτως ώστε κανείς να μη μπορεί να το +πληρώσει—όπως ένα δισεκατομμύριο δολλάρια—και επομένως να +υποκρίνονται ότι διανέμουν τον πηγαίο κώδικα ενώ στην πραγματικότητα τον +κρύβουν. Οπότε σε αυτή την περίπτωση +είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε το όριο του τέλους για τον πηγαίο +κώδικα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελευθερία του χρήστη. Σε φυσιολογικές +περιπτώσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει δικαιολογία για περιορισμό των τελών +διανομής, επομένως δεν τα περιορίζουμε.

+ +

+Μερικές φορές οι εταιρείες που οι δραστηριότητές τους περνούν τη γραμμή που +αναφέρεται στη GNU GPL παρακαλούν για άδεια, λέγοντας ότι “δεν θα +χρεώσουν χρήματα για το λογισμικό GNU” ή παρόμοια. Αυτό δεν θα τις +οδηγήσει πουθενά με μας. Το ελεύθερο λογισμικό έχει να κάνει με την +ελευθερία και η εφαρμογή της GPL υπερασπίζεται την ελευθερία. Όταν +υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των χρηστών, δεν αποσπώμαστε από παράπλευρα +ζητήματα όπως πόσο μεγάλο τέλος διανομής χρεώνεται. Η ελευθερία είναι το +ζήτημα, το όλο ζήτημα και το μόνο ζήτημα.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + + -- cgit v1.2.3