From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/el/right-to-read.html | 570 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 570 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/el/right-to-read.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/el/right-to-read.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/el/right-to-read.html b/talermerchantdemos/blog/articles/el/right-to-read.html new file mode 100644 index 0000000..b6af1d5 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/el/right-to-read.html @@ -0,0 +1,570 @@ + + + + + + +Το δικαίωμα στην ανάγνωση - Έργο GNU - Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού + + + + + +

Το δικαίωμα στην ανάγνωση

+ +

+από τον Richard Stallman

+

+Το άρθρο αυτό εμφανίστηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 1997 του +Επικοινωνίες της ACM (Τόμος 40, Αριθμός 2).

+
+ +
+

+ Από το Ο δρόμος προς το Τύχο, μια συλλογή άρθρων σχετικά με +τους προγόνους της Σεληνιακής Επανάστασης, δημοσιευμένο στην +Πόλη της Σελήνης το έτος 2096. +

+ +
+

+Για τον Dan Halbert, ο δρόμος προς το Τύχο άρχισε στο κολλέγιο—όταν η +Lissa Lenz του ζήτησε να δανειστεί τον υπολογιστή του. Ο δικός της ήταν +χαλασμένος κι αν δε μπορούσε να δανειστεί κάποιον άλλο, θα αποτύγχανε στην +ενδιάμεση εργασία της. Δεν υπήρχε κανείς που να τολμούσε να ζητήσει κάτι +τέτοιο, εκτός από τον Dan.

+ +

+Αυτό έβαλε τον Dan σε δίλημμα. Έπρεπε να τη βοηθήσει—αλλά αν της +δάνειζε τον υπολογιστή του, μπορεί εκείνη να διάβαζε τα βιβλία του. Εκτός +από το γεγονός ότι θα μπορούσες να πας φυλακή για πολλά χρόνια αν άφηνες +κάποιον άλλο να διαβάσει τα βιβλία σου, η ίδια η ιδέα τον σοκάρισε αρχικά. +Όπως κι όλοι οι άλλοι, είχε διδαχτεί στο δημοτικό ότι ο διαμοιρασμός βιβλίων +ήταν άσχημος και λάθος—κάτι που μόνο οι πειρατές θα έκαναν.

+ +

+Και δεν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ότι η SPA[1]—η Αρχή Προστασίας Λογισμικού—θα +αποτύχαινε να τον πιάσει. Στην τάξη λογισμικού του, ο Dan έμαθε ότι κάθε +βιβλίο είχε ένα καταγραφέα πνευματικών δικαιωμάτων που ανέφερε πότε και που +διαβαζόταν, και από ποιον, στην Κεντρική Αδειοδότηση. (Χρησιμοποιούσαν αυτή +την πληροφορία για να πιάνουν πειρατές ανάγνωσης, αλλά και για να πουλούν +προφίλ προσωπικών ενδιαφερόντων στις εταιρείες λιανικής.) Την επόμενη φορά +που ο υπολογιστής του θα συνδεόταν στο δίκτυο, η Κεντρική Αδειοδότηση θα το +μάθαινε. Αυτός, ως ιδιοκτήτης υπολογιστή, θα δεχόταν τη σκληρότερη +τιμωρία—για τη μη-λήψη εκτεταμένων μέτρων για την αποτροπή του +εγκλήματος.

+ +

+Φυσικά η Lissa δεν σκόπευε απαραίτητα να διαβάσει τα βιβλία του. Μπορεί +απλά να ήθελε τον υπολογιστή μόνο για να γράψει την ενδιάμεση εργασία της. +Αλλά ο Dan ήξερε ότι αυτή προερχόταν από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης +και ίσα που μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δίδακτρά της, πόσο μάλλον τα τέλη +ανάγνωσής της. Το να διαβάσει τα βιβλία του μπορεί να ήταν ο μόνος τρόπος +γι' αυτήν να αποφοιτήσει. Καταλάβαινε αυτή την κατάσταση· είχε αναγκαστεί ο +ίδιος να δανειστεί για να μπορέσει να πληρώσει όλες τις ερευνητικές εργασίες +που διάβασε. (Δέκα τοις εκατό από εκείνα τα τέλη πήγαινε στους ερευνητές +που έγραψαν τις εργασίες· καθώς ο Dan σκόπευε σε ακαδημαϊκή καριέρα, +μπορούσε να ελπίζει ότι οι δικές του ερευνητικές εργασίες, αν αναφερόταν +συχνά, θα του έφερναν αρκετό εισόδημα για να ξεπληρώσει το δάνειό του.)

+
+
+ +
+

+Αργότερα, ο Dan θα μάθαινε ότι υπήρχε μια εποχή όπου ο καθένας μπορούσε να +πάει στη βιβλιοθήκη και να διαβάσει άρθρα επιστημονικών περιοδικών, ακόμη +και βιβλία, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει. Υπήρχαν ανεξάρτητοι μελετητές +που διάβαζαν χιλιάδες σελίδων χωρίς επιδοτήσεις βιβλιοθήκης από την +κυβέρνηση. Αλλά στη δεκαετία του 1990, τόσο οι εμπορικοί όσο και οι +μη-κερδοσκοπικοί εκδότες επιστημονικών περιοδικών άρχισαν να χρεώνουν τέλη +πρόσβασης. Έως το 2047, οι βιβλιοθήκες που πρόσφεραν ελεύθερη δημόσια +πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιογραφία ήταν μια αχνή ανάμνηση.

+ +

+Υπάρχουν, φυσικά, τρόποι να αποφύγει κανείς την SPA και την Κεντρική +Αδειοδότηση. Είναι όμως από μόνοι τους παράνομοι. Ο Dan είχε ένα +συμφοιτητή στο λογισμικό, τον Frank Martucci, που είχε αποκτήσει ένα +παράνομο εργαλείο αποσφαλμάτωσης και το χρησιμοποιούσε στο να παρακάμπτει +τον καταγραφέα πνευματικών δικαιωμάτων όταν διάβαζε βιβλία. Αλλά είχε πει +γι' αυτό σε πάρα πολλούς φίλους κι ένας από εκείνους τον κατέδωσε στην SPA +για μια αμοιβή (οι φοιτητές που ήταν βαθιά βυθισμένοι στο χρέος έμπαιναν +εύκολα στον πειρασμό της προδοσίας). Το 2047 ο Frank ήταν στη φυλακή, όχι +για πειρατικό διάβασμα, αλλά για κατοχή ενός αποσφαλματωτή.

+ +

+Ο Dan θα μάθαινε αργότερα ότι υπήρχε μια εποχή όπου ο καθένας μπορούσε να +έχει εργαλεία αποσφαλμάτωσης. Υπήρχαν ακόμη κι ελεύθερα εργαλεία +αποσφαλμάτωσης σε CD ή δυνατόν να μεταφορτωθούν από το δίκτυο. Αλλά οι +συνηθισμένοι χρήστες άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για να προσπεράσουν τους +καταγραφείς πνευματικών δικαιωμάτων και τελικά ένας δικαστής αποφάσισε ότι +αυτή είχε γίνει η κατεξοχήν χρήση τους στην καθημερινή πρακτική. Αυτό +σήμαινε ότι ήταν παράνομοι· οι προγραμματιστές των αποσφαλματωτών στάλθηκαν +στη φυλακή.

+ +

+Φυσικά, οι προγραμματιστές εξακολουθούσαν να χρειάζονται εργαλεία +αποσφαλμάτωσης, αλλά οι προμηθευτές αποσφαλματωτών το 2047 διένειμαν μόνο +αριθμημένα αντίγραφα και μόνο σε επίσημα αδειοδοτημένους και δεσμευμένους +προγραμματιστές. Ο αποσφαλματωτής που χρησιμοποιούσε ο Dan στο μάθημα +λογισμικού κρατούνταν πίσω από ένα ειδικό τείχος προστασίας, έτσι ώστε να +μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ασκήσεις του μαθήματος.

+ +

+Ήταν επίσης δυνατόν να προσπεράσει κανείς τους καταγραφείς πνευματικών +δικαιωμάτων με την εγκατάσταση ενός τροποποιημένου πυρήνα συστήματος. Ο Dan +τελικά θα ανακάλυπτε για τους ελεύθερους πυρήνες, ακόμη και τα ελεύθερα +λειτουργικά συστήματα που υπήρχαν κατά την αλλαγή του αιώνα. Αλλά όχι μόνο +ήταν παράνομα, όπως οι αποσφαλματωτές—δεν μπορούσατε να εγκαταστήσετε +έναν ακόμη κι αν είχατε, χωρίς να γνωρίζετε τον ριζικό κωδικό του υπολογιστή +σας. Και ούτε το FBI ούτε η Υποστήριξη της Microsoft θα σας τον έδινε.

+
+
+ +
+

+Ο Dan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε απλά να δανείσει τον +υπολογιστή του στη Lissa. Αλλά δεν μπορούσε να αρνηθεί να τη βοηθήσει, +γιατί την αγαπούσε. Κάθε ευκαιρία να μιλήσει μαζί της τον γέμιζε με +απόλαυση. Και το ότι εκείνη διάλεξε αυτόν για να ζητήσει βοήθεια, αυτό +μπορεί να σήμαινε ότι κι εκείνη τον αγαπούσε επίσης.

+ +

+Ο Dan έλυσε το δίλημμα κάνοντας κάτι ακόμη πιο αδιανόητο—της δάνεισε +τον υπολογιστή και της έδωσε τον κωδικό πρόσβασής του επίσης. Με αυτό τον +τρόπο, εάν η Lissa διάβαζε τα βιβλία του, η Κεντρική Αδειοδότηση θα νόμιζε +ότι τα διάβαζε αυτός. Εξακολουθούσε να είναι ένα έγκλημα, αλλά η SPA δεν θα +μάθαινε αυτόματα γι' αυτό. Θα το ανακάλυπταν μόνο αν η Lissa τον ανέφερε.

+ +

+Φυσικά, αν η σχολή ανακάλυπτε ποτέ ότι είχε δώσει στη Lissa τον δικό του +κωδικό πρόσβασης, θα σήμαινε το τέλος της φοιτητικής σταδιοδρομίας και των +δυο, ανεξάρτητα από την εργασία για την οποία θα τον είχε εκείνη +χρησιμοποιήσει. Η πολιτική της σχολής ήταν ότι οποιαδήποτε παρενόχληση των +τρόπων που διέθεταν για να καταγράφουν τους υπολογιστές των φοιτητών τους +ήταν λόγος για πειθαρχική δράση. Δεν είχε σημασία αν έκανες κάτι +επιζήμιο—το αδίκημα ήταν το ότι καθιστούσες δύσκολο για τους +διαχειριστές να σε ελέγξουν. Υπέθεταν ότι αυτό σήμαινε πως έκανες κάτι άλλο +που ήταν αλλιώς απαγορευμένο, και δεν χρειαζόταν να ξέρουν τι είναι αυτό.

+ +

+Οι φοιτητές συνήθως δεν αποβάλλονταν γι' αυτό—όχι άμεσα. Αντιθέτως, +αποκλείονταν από όλα τα υπολογιστικά συστήματα της σχολής, και τελικά +αποτύχαιναν σε όλα τους τα μαθήματα.

+ +

+Αργότερα, ο Dan θα μάθαινε ότι αυτού του είδους η πανεπιστημιακή πολιτική +άρχισε μόνο κατά τη δεκαετία του 1980, όταν οι πανεπιστημιακοί φοιτητές +ξεκίνησαν σε μεγάλους αριθμούς να χρησιμοποιούν υπολογιστές. Προηγουμένως +τα πανεπιστήμια διατηρούσαν μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την +πειθαρχία των φοιτητών· τιμωρούσαν δραστηριότητες που ήταν επιζήμιες, όχι +εκείνες που απλά δημιουργούσαν υποψίες.

+
+
+ +
+

+Η Lissa δεν ανέφερε τον Dan στην SPA. Η απόφασή του να τη βοηθήσει οδήγησε +στο γάμο τους, κι επίσης τους οδήγησε να αμφισβητήσουν αυτά που είχαν μάθει +για την πειρατεία ως παιδιά. Το ζευγάρι άρχισε να διαβάζει για την ιστορία +των πνευματικών δικαιωμάτων, για τη Σοβιετική Ένωση και τους περιορισμούς +της στην αντιγραφή, κι ακόμη και το αρχικό Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. +Μετακόμισαν στη Σελήνη, όπου βρήκαν κι άλλους που είχαν παρόμοια διαφύγει +από το μακρύ χέρι της SPA. Όταν η εξέγερση του Τύχο άρχισε το 2062, το +παγκόσμιο δικαίωμα στην ανάγνωση έγινε ένας από τους κεντρικούς της στόχους.

+
+ + + +
+

Σημειώσεις του συγγραφέα

+ +
    +
  • +
    +

    Αυτή η ιστορία υποτίθεται ότι είναι ένα ιστορικό άρθρο που θα γραφεί στο +μέλλον από κάποιον άλλο, περιγράφοντας τη νιότη του Dan Halbert κάτω από μια +καταπιεστική κοινωνία διαμορφωμένη από τους εχθρούς που χρησιμοποιούν τον +“πειρατή” ως προπαγάνδα. Έτσι χρησιμοποιεί την ορολογία εκείνης +της κοινωνίας. Προσπάθησα να την προβάλω από το σήμερα, ώστε να ακούγεται +ακόμη πιο καταθλιπτική. Δείτε “Πειρατεία”. +

    +
    +
    +
  • +
+ +
+

Αυτή η σημείωση έχει ενημερωθεί αρκετές φορές από την πρώτη δημοσίευση της +ιστορίας.

+
+ +
    +
  • +
    +

    +Το δικαίωμα στην ανάγνωση είναι μια μάχη που μαίνεται σήμερα. Παρόλο που +μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 50 χρόνια πριν ο τωρινός τρόπος ζωής μας να +ξεθωριάσει μέσα στην αφάνεια, οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους νόμους +και πρακτικές που περιγράφηκαν παραπάνω έχουν ήδη προταθεί· πολλοί έχουν +θεσπιστεί ως νομοθεσία στις ΗΠΑ και αλλού. Στις ΗΠΑ, η Πράξη Πνευματικών +Δικαιωμάτων της Ψηφιακής Χιλιετίας (DMCA[2]) εγκαθίδρυσε τη νομική βάση του περιορισμού +της ανάγνωσης και δανεισμού των ψηφιοποιημένων βιβλίων (και άλλων έργων +επίσης). Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε παρόμοιους περιορισμούς με μια Οδηγία +πνευματικών δικαιωμάτων του 2001.

    + +

    +Το 2001 ο χρηματοδοτούμενος από τη Disney Γερουσιαστής Hollings πρότεινε ένα +νομοσχέδιο αποκαλούμενο SSSCA που θα απαιτούσε από κάθε νέο υπολογιστή να +έχει υποχρεωτικές ικανότητες περιορισμού της αντιγραφής που ο χρήστης δεν θα +μπορούσε να προσπεράσει. Ακολουθώντας το τσιπ Clipper και παρόμοιες +προτάσεις για εμπίστευση κλειδιών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτό δείχνει μια +μακρόχρονη τάση: τα συστήματα υπολογιστών διαμορφώνονται όλο και περισσότερο +στο να δίνουν σε απόντες με δύναμη τον έλεγχο πάνω στους ανθρώπους που +πραγματικά χρησιμοποιούν το υπολογιστικό σύστημα. Το νομοσχέδιο SSSCA +μετονομάστηκε αργότερα στο γλωσσοδέτη CBDTPA, το οποίο σχολιάστηκε ως η +“Κατανάλωσε Μα Μην Προσπαθήσεις να Προγραμματίσεις +Πράξη”.[3]

    +

    +Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την απόπειρα να χρησιμοποιήσουν την προτεινόμενη συνθήκη +της “Ελεύθερης Περιοχής Εμπορίου” της Αμερικής (FTAA) για να +επιβάλλουν τους ίδιους κανόνες σε όλες τις χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου. Η +FTAA είναι μια από τις αποκαλούμενες συνθήκες ελεύθερου εμπορίου, που στην +πραγματικότητα είναι σχεδιασμένες για να δίνουν στις +επιχειρήσεις αυξημένη ισχύ απέναντι σε δημοκρατικές κυβερνήσεις· +επιβάλλοντας νόμους όπως η DMCA είναι τυπικό αυτού του πνεύματος. Η FTAA +εξουδετερώθηκε επί της ουσίας από τον Lula, Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος +απέρριψε την προαπαίτηση για τη DMCA και άλλους νόμους.

    + +

    +Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει παρόμοιες απαιτήσεις σε χώρες όπως η +Αυστραλία και το Μεξικό μέσω διακρατικών συμφωνιών “ελεύθερου +εμπορίου”, και σε χώρες όπως η Κόστα Ρίκα μέσω μιας άλλης συνθήκης, +της CAFTA. Ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Correa, αρνήθηκε να υπογράψει μια +συμφωνία “ελεύθερου εμπορίου” με τις ΗΠΑ, αλλά έχω ακούσει ότι ο +Ισημερινός υιοθέτησε κάτι ανάλογο με τη DMCA το 2003.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Μια από τις ιδέες στην ιστορία δεν είχε προταθεί στην πραγματικότητα μέχρι +το 2002. Αυτή είναι η ιδέα ότι το FBI και η Microsoft θα φύλαγαν τα ριζικά +συνθηματικά για τους προσωπικούς σας υπολογιστές και δεν θα σας άφηναν να τα +αποκτήσετε.

    + +

    +Οι υποστηρικτές αυτού του σχήματος του έχουν δώσει ονόματα όπως +“έμπιστη πληροφορική” και “Παλλάδιο”. Εμείς το +αποκαλούμε “επίβουλη +πληροφορική” επειδή το αποτέλεσμα είναι να κάνει τον υπολογιστή +σας να υπηρετεί επιχειρήσεις ακόμη και μέχρι την ανυπακοή και την άρνηση +προς εσάς. Αυτό υλοποιήθηκε το 2007 ως τμήμα των Windows Vista· περιμένουμε ότι και η Apple +θα κάνει κάτι παρόμοιο. Σε αυτό το σχήμα είναι ο κατασκευαστής που κρατάει +τον μυστικό κώδικα, αλλά το FBI θα μπορούσε πολύ εύκολα να τον αποκτήσει.

    + +

    +Αυτό που κρατάει η Microsoft δεν είναι ακριβώς ένας μυστικός κωδικός με την +παραδοσιακή έννοια· κανένα πρόσωπο δεν τον πληκτρολογεί ποτέ σε κάποιο +τερματικό. Αντίθετα, είναι μια υπογραφή κι ένα κλειδί κρυπτογράφησης που +αντιστοιχεί σε ένα δεύτερο κλειδί αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας. Αυτό +επιτρέπει στη Microsoft, και δυνητικά σε κάθε ιστοσελίδα που συνεργάζεται με +τη Microsoft, τον υπέρτατο έλεγχο πάνω στο τι μπορεί να κάνει ο χρήστης στον +δικό του υπολογιστή.

    + +

    +Τα Vista δίνουν επίσης πρόσθετες δυνάμεις στη Microsoft· για παράδειγμα η +Microsoft μπορεί να εγκαθιστά αναβαθμίσεις με βία, και μπορεί να διατάξει +όλες τις μηχανές που τρέχουν τα Vista να αρνηθούν να τρέξουν έναν +συγκεκριμένο οδηγό συσκευής. Ο κύριος σκοπός των πολλών περιορισμών των +Vista είναι να επιβάλλουν DRM[4] +(Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών) που οι χρήστες δεν θα μπορούν να +υπερβούν. Η απειλή των DRM είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε την καμπάνια Ελαττωματικό από Σχεδιασμό.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Όταν αυτή η ιστορία γράφηκε για πρώτη φορά, η SPA[1] απειλούσε μικρούς παρόχους υπηρεσιών +Διαδικτύου (ISPs), απαιτώντας να της επιτρέψουν να παρακολουθεί όλους τους +χρήστες. Οι περισσότεροι ISPs παραδόθηκαν όταν απειλήθηκαν, επειδή δεν +μπορούσαν να αντέξουν το κόστος για να πολεμήσουν στο δικαστήριο. Ένας ISP, +η εταιρεία Community ConneXion στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, αρνήθηκε την +απαίτηση και της έγινε μήνυση. Η SPA αργότερα παραιτήθηκε από την αγωγή, +αλλά παρέλαβε τη DMCA, που τους έδωσε την ισχύ που ήθελαν.

    + +

    +Η SPA, που στην πραγματικότητα αναφέρεται στην Ένωση Εκδοτών Λογισμικού, +έχει αντικατασταθεί στον αστυνομικού-τύπου ρόλο της από τη Συμμαχία +Επιχειρηματικού Λογισμικού (BSA[5]). H +BSA δεν είναι σήμερα μια επίσημη αστυνομική δύναμη· ανεπισήμως, ενεργεί ως +τέτοια. Χρησιμοποιώντας μεθόδους που θυμίζουν την πρότερη Σοβιετική Ένωση, +προσκαλεί τους ανθρώπους να δώσουν πληροφορίες για τους συνεργάτες και τους +φίλους τους. Μια καμπάνια τρομοκράτησης στην Αργεντινή το 2001 έκανε +ελαφρώς καλυμμένες απειλές ότι όσοι άνθρωποι διαμοιράζονταν λογισμικό θα +βιάζονταν.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Οι πολιτικές ασφαλείας του πανεπιστημίου που περιγράφηκαν παραπάνω δεν είναι +φανταστικές. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής σε ένα πανεπιστήμιο της περιοχής +του Σικάγο πρόβαλε αυτό το μήνυμα κατά την επιβεβαίωση ταυτότητας (login):

    + +

    +Το σύστημα είναι για χρήση μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες. Άτομα που +χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα χωρίς δικαιοδοσία ή σε υπέρβαση της +δικαιοδοσίας τους υπόκεινται στην παρακολούθηση και καταγραφή όλων των +ενεργειών τους σε αυτό το σύστημα από το προσωπικό του συστήματος. Κατά την +παρακολούθηση ατόμων που χρησιμοποιούν το σύστημα με ακατάλληλο τρόπο ή κατά +τη συντήρηση του συστήματος, οι δραστηριότητες των εξουσιοδοτημένων χρηστών +μπορεί επίσης να παρακολουθούνται. Οποιασδήποτε χρησιμοποιεί αυτό το +σύστημα συναινεί ρητά σε τέτοια παρακολούθηση και προειδοποιείται ότι εάν +τέτοια παρακολούθηση αποκαλύψει παράνομη δραστηριότητα ή παραβίαση των +κανονισμών του Πανεπιστημίου το προσωπικό του συστήματος μπορεί να παρέχει +τις αποδείξεις της παρακολούθησης στις Πανεπιστημιακές αρχές και/ή σε +αξιωματούχους των αστυνομικών αρχών. +

    + +

    +Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην Τέταρτη Τροπολογία: πιέστε τους +περισσότερους να συμφωνήσουν, προκαταβολικά, στην παραίτηση από τα +δικαιώματά τους κάτω από αυτήν.

    +
    +
  • +
+
+
+ +

Άσχημα νέα

+ +
+

+Η μάχη για το δικαίωμα στην ανάγνωση είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο εχθρός είναι +οργανωμένος, ενώ εμείς δεν είμαστε, επομένως εξελίσσεται εναντίον μας. Εδώ +παρατίθενται άρθρα σχετικά με άσχημα πράγματα που συνέβησαν από την αρχική +δημοσίευση αυτού του άρθρου. +

+ +
    +
  • Ηλεκτρονικές +εκδόσεις: Ένα άρθρο σχετικά με τη διανομή βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή +και τα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που επηρεάζουν το δικαίωμα ανάγνωσης +ενός αντιγράφου.

  • + +
  • Βιβλία +μέσα στους υπολογιστές: Λογισμικό για τον έλεγχο του ποιοι μπορούν να +διαβάζουν βιβλία και έγγραφα σ' έναν προσωπικό υπολογιστή (PC).

  • + +
+ +

Εάν θέλουμε να σταματήσουμε τα άσχημα νέα και να δημιουργήσουμε μερικά καλά +νέα, χρειάζεται να οργανωθούμε και να πολεμήσουμε. Η καμπάνια Ελαττωματικό από Σχεδιασμό του ΙΕΛ +έχει κάνει μια αρχή — εγγραφείτε στη λίστα ταχυδρομείου της καμπάνιας +για να δώσετε ένα χέρι βοήθειας. Και γίνετε μέλος του ΙΕΛ, ώστε να +βοηθήσετε τη χρηματοδότηση του έργου μας. +

+
+
+ +

Παραπομπές

+ + +
+ +
+

Το δοκίμιο αυτό είναι δημοσιευμένο στο Free +Software, Free Society: The Selected Essays of Richard +M. Stallman.

+ +
+ + +
Σημειώσεις του μεταφραστή: +
    +
  1. Ο πηγαίος όρος, από τον οποίο πηγάζει το ακρωνύμιο +είναι, στη μεν ιστορία: “Software Protection Authority”, στη δε +ανάλυση και σχολιασμό της (βλ. Σημειώσεις του Συγγραφέα): “Software +Publishers Assocciation”.
  2. +
  3. Ο πηγαίος όρος, από τον οποίο πηγάζει το ακρωνύμιο +είναι: “Digital Millenium Copyright Act”.
  4. +
  5. Ο πηγαίος όρος, στο κείμενο, είναι “Consume But +Don't Try Programming Act”. Πρόκειται για μια λεκτική ανασκευή που +παράγει τα ίδια αρχικά με το ακρωνύμιο που στοχεύεται, όπως η [1] +παραπάνω.
  6. +
  7. Ο πηγαίος όρος, από τον οποίο πηγάζει το ακρωνύμιο +είναι: “Digital Restrictions Management”. Βλ. την επεξήγηση στη +σελίδα Λέξεις προς +αποφυγή, για το λόγο που δε χρησιμοποιούμε τη λέξη “Rights” +ως προέλευση για το “R” .
  8. +
  9. Ο πηγαίος όρος, από τον οποίο πηγάζει το ακρωνύμιο +είναι: “Business Software Alliance”.
  10. +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3