From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/el/compromise.html | 329 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 329 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/el/compromise.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/el/compromise.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/el/compromise.html b/talermerchantdemos/blog/articles/el/compromise.html new file mode 100644 index 0000000..cd83f84 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/el/compromise.html @@ -0,0 +1,329 @@ + + + + + + +Αποφεύγοντας ολέθριους συμβιβασμούς - Έργο GNU - Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού + + + + + +

Αποφεύγοντας ολέθριους συμβιβασμούς

+ +

από τον Richard Stallman

+ +

“Εικοσιπέντε χρόνια πριν στις +27 Σεπτεμβρίου του 1983, ανακοίνωσα ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός +πλήρως ελεύθερου λειτουργικού συστήματος με το όνομα GNU—από το +‘GNU is not Unix’. Ως μέρος της 25ης επετείου του συστήματος +GNU, έγραψα αυτό το άρθρο σχετικά με το πως η κοινότητά μας μπορεί να +αποφύγει ολέθριους συμβιβασμούς. Επιπρόσθετα από την αποφυγή τέτοιων +συμβιβασμών, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το GNU και το ελεύθερο λογισμικό. Ένας +βασικός τρόπος είναι να +προσχωρήσετε στο Ιδρύμα Ελεύθερου Λογισμικού ως Συνεργαζόμενο +Μέλος.”—Richard Stallman

+ +

Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού αποσκοπεί σε μία κοινωνική αλλαγή: να κάνει όλο το λογισμικό ελεύθερο έτσι +ώστε όλοι οι χρήστες λογισμικού να είναι ελεύθεροι και να μπορούν ν' +αποτελούν τμήμα μιας κοινότητας συνεργασίας. Κάθε μη-ελεύθερο πρόγραμμα +δίνει στον προγραμματιστή του άδικη ισχύ επάνω στους χρήστες. Ο στόχος μας +είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την αδικία.

+ +

Ο δρόμος προς την ελευθερία είναι +ένας μακρύς δρόμος. Θα χρειαστούν πολλά βήματα και πολλά χρόνια για να +φτάσουμε σ' έναν κόσμο στον οποίο είναι φυσιολογικό για τους χρήστες +λογισμικού να έχουν ελευθερία. Μερικά από αυτά τα βήματα είναι δύσκολα και +απαιτούν θυσίες. Μερικά από τα τελευταία γίνονται ευκολότερα εάν κάνουμε +συμβιβασμούς με ανθρώπους που έχουν διαφορετικούς στόχους.

+ +

Έτσι, το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού κάνει +συμβιβασμούς—ακόμη και μείζονες. Για παράδειγμα, κάναμε συμβιβασμούς +στους όρους για τις πατέντες της έκδοσης 3 της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU GPL) +έτσι ώστε μεγάλες εταιρείες να συνεισφέρουν σε και να διανέμουν λογισμικό +καλυπτόμενο από την GPLv3 και επομένως να φέρουν ορισμένες πατέντες υπό την +επίδραση αυτών των όρων.

+ +[Λογότυπο GPLv3] + +

Ο σκοπός της Ελάσσονος GPL είναι ένας +συμβιβασμός: τη χρησιμοποιούμε σε ορισμένες επιλεγμένες ελεύθερες +βιβλιοθήκες ώστε να επιτρέπουμε τη χρήση τους σε μη-ελεύθερα προγράμματα +επειδή θεωρούμε ότι παρεμποδίζοντάς την νομικά θα οδηγούσε τελικά τους +προγραμματιστές σε ιδιοκτησιακές βιβλιοθήκες. Δεχόμαστε και εγκαθιστούμε +κώδικα σε προγράμματα GNU ώστε να τα κάνουμε να λειτουργούν μαζί με κοινά +μη-ελεύθερα προγράμματα, και τεκμηριώνουμε και δημοσιοποιούμε αυτή την +ενέργεια με τρόπους που ενθαρρύνουν τους χρήστες των τελευταίων να +εγκαταστήσουν τα πρώτα, αλλά όχι αντίστροφα. Υποστηρίζουμε συγκεκριμένες +καμπάνιες με τις οποίες συμφωνούμε, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε πλήρως με +τις ομάδες πίσω από αυτές.

+ +

Αλλά απορρίπτουμε ορισμένους συμβιβασμούς, παρόλο που πολλοί άλλοι στην +κοινότητά μας είναι πρόθυμοι να τους κάνουν. Για παράδειγμα, εγκρίνουμε μόνο +τις διανομές GNU/Linux οι οποίες έχουν πολιτικές να μη συμπεριλαμβάνουν +μη-ελεύθερο λογισμικό και να μην οδηγούν τους χρήστες να το εγκαταστήσουν. +Το να εγκρίνουμε μη-ελεύθερες διανομές θα ήταν ένας ολέθριος συμβιβασμός.

+ +

Οι συμβιβασμοί είναι ολέθριοι εάν θα εργάζονταν ενάντια στους στόχους μας +μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στο επίπεδο των ιδεών είτε στο +επίπεδο των δράσεων.

+ +

Στο επίπεδο των ιδεών, ολέθριοι συμβιβασμοί είναι εκείνοι που ενισχύουν τις +προϋποθέσεις που επιζητούμε να αλλάξουμε. Ο στόχος μας είναι ένας κόσμος +στον οποίο οι χρήστες του λογισμικού είναι ελεύθεροι, ωστόσο έως τώρα οι +περισσότεροι χρήστες υπολογιστών ούτε καν αναγνωρίζουν την ελευθερία ως ένα +ζήτημα. Έχουν αποκτήσει “καταναλωτικές” αξίες, που σημαίνει ότι +κρίνουν οποιοδήποτε πρόγραμμα μόνο σε ό,τι αφορά πρακτικά χαρακτηριστικά +όπως τιμή και ευκολία.

+ +

Το κλασικό βιβλίο αυτοβοήθειας του Dale Carnegie, Πως να κερδίζετε +φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους, συμβουλεύει πως ο πιο +αποτελεσματικός τρόπος για να πείσετε κάποιον να κάνει κάτι είναι να +παρουσιάσετε επιχειρήματα που επικαλούνται τις αξίες του. Υπάρχουν τρόποι +με τους οποίους μπορούμε να επικαλεστούμε τις χαρακτηριστικές στην κοινωνία +μας καταναλωτικές αξίες. Για παράδειγμα, το ελεύθερο λογισμικό που +αποκτάται δωρεάν μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στο χρήστη. Πολλά ελεύθερα +προγράμματα είναι βολικά και αξιόπιστα επίσης. Η αναφορά εκείνων των +πρακτικών ωφελειών πέτυχε στο να πείσει πολλούς χρήστες να υιοθετήσουν +διάφορα ελεύθερα προγράμματα, μερικά από τα οποία είναι τώρα αρκετά +επιτυχημένα.

+ +

Εάν το να κάνετε περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιεί κάποια ελεύθερα +προγράμματα είναι το περισσότερο που στοχεύετε να φτάσετε, θα μπορούσατε ν' +αποφασίσετε να μείνετε σιωπηλοί σχετικά με την έννοια της ελευθερίας και να +εστιάσετε μόνο στα πρακτικά πλεονεκτήματα που έχουν νόημα με τους όρους των +καταναλωτικών αξιών. Αυτό κάνει ο όρος “ανοιχτός κώδικας” και η +συνδεδεμένη με αυτόν ρητορική.

+ +

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μας φτάσει μόνο έως ένα σημείο προς το στόχο της +ελευθερίας. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό μόνο επειδή +είναι βολικό, θα παραμείνουν μαζί του μόνο για όσο καιρό θα παραμένει +βολικό. Και δεν θα δουν κανένα λόγο για να μη χρησιμοποιήσουν βολικά +ιδιοκτησιακά προγράμματα παράλληλα με αυτό.

+ +

Η φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα προϋποθέτει και επικαλείται τις +καταναλωτικές αξίες· κι αυτό τις επιβεβαιώνει και τις ενισχύει. Γι' αυτό +και δεν +υποστηρίζουμε τον ανοιχτό κώδικα.

+ +[Αιωρούμενο Gnu με φορητό υπολογιστή] + +

Για να εγκαθιδρύσουμε μία ελεύθερη κοινότητα πλήρως και διαρκώς, πρέπει να +κάνουμε περισσότερα από το να πείθουμε ανθρώπους να χρησιμοποιούν ορισμένο +ελεύθερο λογισμικό. Πρέπει να διαδώσουμε την ιδέα της αξιολόγησης του +λογισμικού (και άλλων πραγμάτων) στη βάση “των αξιών του +πολίτη”, στη βάση του εάν σέβεται την ελευθερία και την κοινότητα των +χρηστών· όχι απλά με όρους βολικότητας. Τότε οι άνθρωποι δεν θα πέφτουν +στην παγίδα ενός ιδιοκτησιακού προγράμματος από το δόλωμα ενός ελκυστικού, +βολικού χαρακτηριστικού.

+ +

Για να προωθήσουμε τις αξίες του πολίτη, πρέπει να μιλάμε γι' αυτές και να +δείχνουμε πως αποτελούν τη βάση των πράξεών μας. Πρέπει να απορρίψουμε το +συμβιβασμό του Dale Carnegie να επηρεάζουμε τις πράξεις των άλλων μέσω της +έγκρισης των καταναλωτικών τους αξιών.

+ +

Το παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναφέρουμε καθόλου πρακτικά +πλεονεκτήματα—μπορούμε και το κάνουμε επίσης. Γίνεται ένα πρόβλημα +μόνο όταν το πρακτικό πλεονέκτημα κλέβει τη σκηνή και σπρώχνει την ελευθερία +στο υπόβαθρο. Επομένως, όταν αναφέρουμε τα πρακτικά πλεονεκτήματα του +ελεύθερου λογισμικού, επαναλαμβάνουμε συχνά ότι εκείνα είναι απλά +επιπρόσθετοι, δευτερεύουσας σημασίας λόγοι για να το προτιμήσουμε.

+ +

Δεν είναι αρκετό να κάνουμε το λόγο μας σύμφωνο με τα ιδανικά μας· οι +πράξεις μας πρέπει να είναι σύμφωνες επίσης. Έτσι, πρέπει επίσης ν' +αποφεύγουμε συμβιβασμούς που συνεπάγονται το να κάνουμε ή να νομιμοποιούμε +εκείνα που στοχεύουμε να εξαλείψουμε.

+ +

Για παράδειγμα, η εμπειρία δείχνει ότι μπορείτε να προσελκύσετε μερικούς +χρήστες στο GNU/Linux εάν +συμπεριλάβετε ορισμένα μη-ελεύθερα προγράμματα. Αυτό θα μπορούσε να +σημαίνει μία συμπαθητική μη-ελεύθερη εφαρμογή η οποία θα κεντρίσει την +προσοχή κάποιων χρηστών, ή μία μη-ελεύθερη πλατφόρμα προγραμματισμού όπως η +Java (παλιότερα) ή οι ρουτίνες +χρόνου εκτέλεσης του Flash (ακόμη), ή ένας μη-ελεύθερος οδηγός συσκευής ο +οποίος παρέχει υποστήριξη για συγκεκριμένα μοντέλα υλισμικού.

+ +

Αυτοί οι συμβιβασμοί είναι δελεαστικοί, αλλά υποσκάπτουν το στόχο. Εάν +διανέμετε μη-ελεύθερο λογισμικό, ή παρακινείτε τον κόσμο προς αυτό, θα το +βρείτε δύσκολο να πείτε “Το μη-ελεύθερο λογισμικό είναι μία αδικία, +ένα κοινωνικό πρόβλημα και πρέπει να θέσουμε ένα τέλος σε αυτό.”. Και +ακόμη κι αν συνεχίσετε να λέτε αυτά τα λόγια, οι πράξεις σας θα τα +υποσκάπτουν.

+ +

Το ζήτημα εδώ δεν είναι εάν θα έπρεπε οι άνθρωποι να δύνανται ή να +επιτρέπεται να εγκαταστήσουν μη-ελεύθερο λογισμικό. Ένα σύστημα +γενικής χρήσης δίνει τη δυνατότητα και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν +ό,τι επιθυμούν. Το ζήτημα είναι εάν κατευθύνουμε τους χρήστες προς +μη-ελεύθερο λογισμικό. Το τι κάνουν από μόνοι τους είναι δική τους ευθύνη· +το τι κάνουμε εμείς γι' αυτούς και το που τους κατευθύνουμε είναι δική μας. +Δεν πρέπει να κατευθύνουμε τους χρήστες προς το ιδιοκτησιακό λογισμικό σαν +να ήταν μία λύση, επειδή το ιδιοκτησιακό λογισμικό είναι το πρόβλημα.

+ +

Ένας ολέθριος συμβιβασμός δεν είναι απλά μία κακή επίδραση στους άλλους. +Μπορεί να παραμορφώσει τις δικές σας αξίες επίσης, μέσω γνωσιακής +παραφωνίας. Εάν έχετε συγκεκριμένες αξίες, αλλά οι πράξεις σας υποδηλώνουν +άλλες, αντιμαχόμενες αξίες, είναι πιθανόν ότι θα αλλάξετε είτε τις αξίες σας +είτε τις πράξεις σας, ώστε να επιλύσετε την αντίθεση. Έτσι, έργα που +επιχειρηματολογούν μόνο για τα πρακτικά πλεονεκτήματα ή κατευθύνουν τον +κόσμο προς κάποιο μη-ελεύθερο λογισμικό, σχεδόν πάντα αποφεύγουν ακόμη και +το να προτείνουν ότι το μη-ελεύθερο λογισμικό είναι ανήθικο. Για +τους συμμετέχοντες σε αυτά, καθώς και για το κοινό, ενισχύουν τις +καταναλωτικές αξίες. Πρέπει να απορρίπτουμε αυτούς τους συμβιβασμούς εάν +επιθυμούμε να διατηρήσουμε τις αξίες μας σταθερές.

+ +

Εάν θέλετε να μετακινηθείτε στο ελεύθερο λογισμικό χωρίς να θυσιάσετε το +στόχο της ελευθερίας, κοιτάξτε την περιοχή πηγών του ΙΕΛ. Παραθέτει +υλισμικό και διαμορφώσεις μηχανών που δουλεύουν με ελεύθερο λογισμικό, πλήρως ελεύθερες διανομές GNU/Linux για να +εγκαταστήσετε και χιλιάδες πακέτα ελεύθερου λογισμικού που δουλεύουν σε ένα +100 τοις εκατό ελεύθερο περιβάλλον λογισμικού. Εάν θέλετε να βοηθήσετε την +κοινότητα να παραμείνει στο δρόμο προς την ελευθερία, ένας σημαντικός τρόπος +είναι να υποστηρίζετε δημόσια τις αξίες του πολίτη. Όταν οι άνθρωποι +συζητάνε τι είναι καλό ή κακό, ή τι πρέπει να γίνει, αναφέρετε τις αξίες της +ελευθερίας και της κοινότητας και επιχειρηματολογήστε υπέρ τους.

+ +

Ένας δρόμος που σας επιτρέπει να πάτε γρηγορότερα, δεν είναι καλύτερος εάν +οδηγεί σε λάθος μέρος. Ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος για την επίτευξη +ενός φιλόδοξου στόχου, αλλά προσέχετε τους συμβιβασμούς που οδηγούν μακριά +από τον στόχο.

+ +
+ +

+Για ένα παρόμοιο επιχείρημα σ' ένα διαφορετικό τομέα της ζωής, δείτε το +“Το σπρώξιμο” δεν είναι αρκετό. +

+ +
+ + +
+ + + + + + + + + -- cgit v1.2.3