From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/da/no-word-attachments.html | 323 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 323 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/da/no-word-attachments.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/da/no-word-attachments.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/da/no-word-attachments.html b/talermerchantdemos/blog/articles/da/no-word-attachments.html new file mode 100644 index 0000000..8a9c03f --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/da/no-word-attachments.html @@ -0,0 +1,323 @@ + + + + + + + +Vi kan sætte en stopper for Word vedhæftelser - GNU Project - Free Software +Foundation + + + + + + +

Vi kan sætte en stopper for Word vedhæftelser

+ +

af Richard M. Stallman +

+ +

+Hader du ikke bare at modtage Word dokumenter i email beskeder? Word +vedhæftelser er iriterende, men, værer endnu, de hindre mennesker i at +skifte til fri software. Vi kan måske stoppe denne praksis med en simpel +kollektiv indsats. Det eneste vi behøver er, at bede hver person som sender +os en Word fil, om at overveje en anden løsning.

+ +

+De fleste computer brugerer bruger Microsoft Word. Det er uheldigt for dem, +fordi Word er proprietært software som afviser brugerens frihed til at +studerer, ændre, kopierer og redistribuerer Word. Og fordi Microsoft ændre +Word fil formatet ved hver ny version, hvilket gør at brugerne bliver låst +inde i et system, der tvinger dem til at købe opgraderinger igen og igen, +ligegyldigt om de kan lide det eller ej. De vil måske finde ud af, at de +Word dokumenter som de skrive nu, ikke vil kunne læses af den version af +word som de bruger om nogle år.

+ +

+Men det skader også os, når de regner med at vi bruger word og sender os +(eller kræver at vi sender dem) dokumenter i Word format. Nogle mennesker +offentligører eller poster dokumenter i Word format. Nogle organisationer +vil kun acceptere filer i Word format: en jeg kender var ikke i stand til at +ansøge et job fordi resume'et skulle være i Word filer. Selv regeringer +kræver nogle gange Word format af borgerne, hvilket er helt uacceptabelt.

+ +

+For os brugerer af frie operativ systemer, er modtagelsen af Word dokumenter +en plage. Men den værste konsekvens af at sende Word dokumenter er, at +mennesker som måske vil skifte til frie systemer: tøver, fordi de føler at +de må have Word tilgængelig for at læse Word filer som de modtager. Brugen +af det hemmelige Word format for dokument deling, hindrer væksten af vores +samfund og spredningen af frihed. Mens vi mærker den fra tid til anden +iriterende modtagelse af et Word dokument, mærker vi ikke den konstante og +vedblivende ødelæggelse af vores samfund. Men det sker hele tiden.

+ +

+Mange GNU brugere som modtager Word dokumenter prøver at finde måder at +håndterer dem på. Du finder måske den skjulte ASCII tekst i filen ved at +skimme den igennem. Fri software kan i dag læse nogle Word dokumenter, men +ikke alle — Formatet er hemmeligt og er ikke dekodet +fuldstændigt. Endnu værer er, at Microsoft kan ændre formatet når som helst.

+ +

+Hvis du tror at dokumentet som du har modtaget er en isoleret hændelse, så +er det naturligt at forsøge at håndterer det selv. Men hvis du ser det som +en del af en stører sammenhæng af ødelæggende, systematisk praksis, så må +man bruge en anden tilgang. At finde ud af at læse filen er som at kurerer +symptomet af en kronisk lidelse. For at kurerer lidelsen, bliver vi nød til +at overbevise mennesker til ikke at sende eller poste Word dokumenter.

+ +

+For ca. et år siden, gjorde jeg det til en vane, at besvarer emails +indeholdende Word vedhæftelser, med en høflig meddelelse. I meddelelsen +forklarer jeg hvorfor afsendelse af Word filer er en dårlig ide og beder +personen om at sende mig indeholdet i et ikke hemmeligt format. Denne metode +resulterer i meget mindre arbejde end at forsøge at læse den skjulte ASCII +tekst i Word filen. Desuden oplever jeg at mennesker for det meste forstår +problemet og mange fortæller mig at de ikke mere vil sende Word filer til +andre.

+ +

+Hvis vi alle gør dette, vil vi have en meget stører effekt. Mennesker som +ser bort fra en høflig anmodning, vil måske ændre deres praksis når de +modtager flere høflige anmodninger fra forskellige mennesker. Vi kan måske +give Send ikke Word format! status som netikette, hvis vi starter +systematisk med, at fortælle om problemet til alle som sender os Word filer.

+ +

+For at gøre denne bevægelse effektiv, vil det være en god ide at have et +standard svar, som du hurtigt kan sende hver gang det bliver nødvendigt. Jeg +har inkluderet 2 eksempler: Versionen jeg har brugt fornyeligt, efterfulgt +af en ny version som lære en Word bruger, hvordan man konverterer til andre +mere brugbare formater.

+ +

+Du kan bruge disse standard svar uden ændring eller du kan personliggøre dem +eller skrive dine egne. For alt i verden konstruer et svar som passer til +dine ideer og personliggør dem — hvis svarene er personlige og ikke +ens, vil det gører kampagnen mere effektiv.

+ +

+Disse svar er beregnet for individuelle som sender Word filer. Når du møder +en organisation som kræver brug af Word format, så skal der et andet slags +svar til; Der kan du bruge emner som retfærdighed, som ikke vil kunne bruges +på et individs handlinger.

+ +

+Nogle rekruterings folk beder om resume'er i Word format. Utroligt, nogle +gør det selvom de leder efter en til et fri software job. (Alle som bruger +disse rekruterings folk, for at finde folk til fri software jobs, finder +sjældent kompetente folk.) For at afhjælpe denne praksis, kan du putte en +link til denne side fra dit resume, ved siden af links til andre formater af +dit resume. Alle som kigger efter en Word version af resumet vil sikkert +læse denne side.

+ +

+Med vores antal, kan vi simpelthen ved at spørge gøre en forskel.

+ +
+ +

+Du har sendt vedhæftelsen i et Microsoft Word format, et hemmeligt +proprietært format, så jeg kan ikke læse det. Hvis du sender mig det i ren +tekst, HTML eller PDF, så kan jeg læse det.

+ +

+At sende mennesker dokumenter i Word format har dårlige side-effekter, +fordi den praksis presser dem til at bruge Microsoft software. Faktisk +støtter du Microsofts monopol. Denne specifikke problematik er en alvorlig +forhindring for den bredere adoption af GNU/Linux. Jeg beder dig genoverveje +din brug af Word formatet til kommunikation med andre mennesker.

+ +
+ +

+Du har sendt vedhæftelsen i et Microsoft Word format, et hemmeligt +proprietært format, så jeg kan ikke læse det. Hvis du sender mig det i ren +tekst, HTML eller PDF, så kan jeg læse det.

+ +

+Distribuering af dokumenter i Word format er dårligt for dig og for +andre. Du kan ikke være sikker på hvordan de vil se ud for andre, hvis de +ser dem med en anden version af Word; de vil måske ikke virke +overhovedet.

+ +

+At modtage Word vedhæftelser er dårligt for dig, fordi de kan indeholder +viruser (se http://en.wikipedia.org/wiki/Macro_virus_(computing)). At sende +Word vedhæftelser er dårligt for dig, fordi et Word dokument normalt +indeholder skjult information om forfatteren. Dette gør at mennesker med den +fornødne viden, vil kunne snuse omkring forfatterens aktiviteter (måske +dine). Tekst som du troede du slettede, kan stadigvæk være, pinligt, der. Se +http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3154479.stm for mere info.

+ +

+Men vigtigst af alt, at sende mennesker Word dokumenter presser dem til +at bruge Microsoft software og hjælper dem til at fornægte andre +valg. Effekten af det, er at du støtter et Microsoft Monopol. Dette pres er +en stor forhindring for den brede adoption af fri software.

+ +

+Jeg beder dig genoverveje din brug af Word formatet til kommunikation +med andre mennesker.

+ +

+At konvertere filen til HTML, ved hjælp af Word er simpel. Åbn +dokumentet, klik på Fil, så Gem Som og i Gem Som Type boksen i bunden af +dialogen, vælg HTML Dokument eller Hjemmeside. Vælg Gem. Du kan nu vedhæfte +det nye HTML dokument istedet for dit Word dokument. Læg mærke til at Word +ændre sig på inkonsistente måder — hvis du ser en menu med lidt +ændrede menu punkter, så prøv dem.

+ +

+At konverterer til ren tekst, er næsten den samme procedure — +istedet for HTML Dokument, vælg Kun Tekst eller Tekst Dokument som Gem Som +Type.

+ +

+Din computer har måske et program som kan konvertere til PDF +format. Vælg Fil => Udskriv. Rul gennem de tilgængelige printere og vælg PDF +converter. Klik på Udskriv knappen og skriv et navn for PDF filen, når det +bliver efterspurgt.

+ +

+Se http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html

+ +
+ +

+Her er en anden tilgangsvinkel, foreslået af Bob Chassell. Den kræver at du +ændre den for det specifikke eksempel og den regner med du har en måde at +udtrække indholdet for at se hvor meget det fylder.

+ +
+ +

+Jeg er forviret. Hvorfor valgte du at sende mig 876,377 bytes i din +nylige besked, når indholdet kun er 27.133 bytes?

+ +

+Du sendte mig 5 filer i det ikke standardiserede, tunge .doc format som +er Microsofts hemmelighed, i stedet for at bruge det internationale, +offentlige og meget mere effektive format, almindelig tekst.

+ +

+Microsoft kan (og gjorde fornylig i Kenya og Brasilien) få lokalt politi +til at gennemtvinge love der forhindre studerende fra at studere kildekode, +forhindre entrepenører fra at starte virksomheder og forhindre +professionelle i at udbyde deres services. Jeg beder dem om, ikke at give +Microsoft deres support.

+ +
+ +

+John D. Ramsdell foreslår folk at de taler mod brug af Microsoft Word og +PowerPoint vedhæftelser ved at lave en lille udtallelse i deres +.signature fil:

+ +
+ +

+Vær venlig ikke at sende mig Word eller PowerPoint vedhæftelser
+Se http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html

+ +
+ +

+Her er et svar til en +email besked med en Word vedhæftelse.

+ +
+ +

+Kevin Cole fra Gallaudet University i Washington, DC, sender dette automatiske +svar når han modtager Word vedhæftelser.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3