From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- talermerchantdemos/blog/articles/cs/why-free.html | 378 ++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 378 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/cs/why-free.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/cs/why-free.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/cs/why-free.html b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/why-free.html new file mode 100644 index 0000000..03908c3 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/why-free.html @@ -0,0 +1,378 @@ + + + + + + +Proč by software neměl mít vlastníky – Projekt GNU – Nadace pro svobodný +software + + + + + +

Proč by software neměl mít vlastníky

+ +

napsal Richard +Stallman

+ +

+Digitální informační technologie usnadnily kopírování a modifikace +informací. S počítači to bude snažší pro všechny.

+ +

+Ne každý si však přeje, aby to bylo snažší. Systém vlastnických práv dává +softwaru vlastníky, kteří se většinou snaží získat pro sebe potenciální +užitek ze softwaru, na úkor ostatní veřejnosti. Chtějí být jediní, kteří +mohou kopírovat a modifikovat software, který používáme.

+ +

+Systém vlastnických práv (copyright) vznikl souběžně s tiskem – technologií +pro masové kopírování. Pro tyto účely byl velmi vhodný, neboť omezoval pouze +velké producenty kopií. Nebral svobodu čtenářům knih. Normální čtenář, který +nevlastnil tiskárnu, mohl kopírovat knihy pouze pomocí pera a inkoustu, k +čemuž byli ochotni jen nemnozí.

+ +

+Digitální technologie jsou pružnější než tiskárna: pokud je informace v +digitální podobě, lze jí snadno kopírovat a sdílet ji tak s ostatními. Právě +tato velká pružnost se vůbec nehodí do systému copyrightu. A to je také +důvod pro neustále nechutnější opatření vlastníků, jak si vynutit vlastnická +práva k softwaru. Vezměme například následující čtyři praktiky Asociace +Softwarových Vydavatelů (Software Publishers Association – SPA):

+ + + +

+Všechny čtyři uvedené praktiky se podobají praktikám používaným v bývalém +Sovětském Svazu, kde každá kopírka měla hlídače, který zabraňoval +nelegálnímu kopírování, a kde si lidé museli informace kopírovat tajně a +šířit je „z ruky do ruky“ jako samizdat. Je tu samozřejmě rozdíl: motivy pro +kontrolu informací v Sovětském Svazu byly politické; v USA je motivem +zisk. Ale jsou to skutky, které nás ovlivňují, ne motivy. Jakýkoli pokus o +omezení sdílení informací, jedno z jakého důvodu se tak děje, vede ke +stejným metodám a stejné bezohlednosti.

+ +

+Vlastníci používají několik druhů praktik, kterými se snaží obhájit své +právo na kontrolu našeho používání informací:

+ + + + +

+Co společnost potřebuje? Potřebuje informace, které jsou skutečně přístupné +veřejnosti – např. programy, které mohou lidé číst, opravovat, přizpůsobovat +a zlepšovat, nejen používat. Ale softwaroví vlastníci většinou dodávají +černé skříňky, které nemůžeme studovat nebo upravovat.

+ +

+Společnost potřebuje také svobodu. Pokud má software vlastníka, uživatelé +ztrácejí svobodu kontrolovat část svého vlastního života.

+ +

+A nejvíce ze všeho společnost potřebuje posilovat ducha dobrovolné +spolupráce mezi občany. Když nám softwaroví vlastníci tvrdí, že přirozeně +pomáhat svým sousedům je „pirátství“, špiní tak občanského ducha naší +společnosti.

+ +

+To je důvod proč říkáme, že svobodný +software je otázkou svobody, ne ceny.

+ +

+Ekonomický argument pro vlastnictví je klamný, ale ekonomická otázka je +reálná. Někteří lidé píší užitečný software pro potěšení z jeho psaní, nebo +pro obdiv a lásku; pokud ale chceme více softwaru než produkují tito lidé, +musíme zvednout výdaje.

+ +

+Již od 80. let autoři svobodného software zkoušejí, s částečnými úspěchy, +různé metody jak najít finanční zdroje. Nejde o to dělat z někoho boháče; i +průměrný příjem se ukazuje jako dostatečná motivace pro mnoho zaměstnání, +která nejsou tak zajímavá a zábavná jako programování.

+ +

+Po léta, než to přestalo být díky současné podpoře nezbytné, jsem se živil +zakázkovým rozšiřováním svobodného software, který jsem napsal. Každé takové +rozšíření bylo zahrnuto do standardního vydání a stalo se tak dostupným celé +veřejnosti. Klienti mi platili za to, že jsem pracoval na rozšířeních, která +chtěli, místo abych pracoval na věcech, kterým jsem přikládal nejvyšší +prioritu já.

+ +

+Někteří autoři svobodného software vydělávají prodejem podpory svých +produktů. Cygnus Support, se svými přibližně 50 zaměstnanci, v roce 1994 +věnoval odhadem 15 procent aktivit svých pracovníků vývoji svobodného +softwaru – slušný podíl pro softwarovou firmu.

+ +

+Na začátku 90. let se společnosti včetně Intelu, Motoroly, Texas Instruments +a Analog Devices spojili, aby podpořily pokračující vývoj svobodného +kompilátoru GNU pro jazyk C. Většinu práce na vývoji GCC stále dělají +placení vývojáři. GNU překladač pro jazyk Ada byl v 90. letech pro změnu +podporován US Air Force a nadále je podporován firmou zřízenou pro tento +účel.

+ +

+Hnutí svobodného software je zatím stále malé, ale příklad posluchači +podporovaných rádií v USA ukazuje, že je možné podporovat rozsáhlé aktivity +bez potřeby nutit každého k placení.

+ +

+Jako počítačový uživatel, můžete zjistit, že používáte vlastnický +program. Pokud vás přátelé požádají o jeho kopii, bude špatné je +odmítnout. Spolupráce je důležitější než copyright. Ale undergroundová tajná +spolupráce netvoří dobrou společnost. Člověk by se měl snažit žít poctivý +život s neskrývanou hrdostí, a to znamená říci „Ne“ vlastnickému softwaru.

+ +

+Zasloužíte si být schopni otevřeně a svobodně spolupracovat s ostatními +uživateli softwaru. Zasloužíte si možnost učit se jak váš software pracuje, +a vyučovat tak své studenty. Zasloužíte si možnost najmout si vašeho +oblíbeného programátora na opravu pokud se program poškodí.

+ +

+Zasloužíte si svobodný software.

+ +

Poznámky pod čarou

+
    +
  1. Obvinění byla následně zamítnuta.
  2. +
+ +
+

Tato esej vyšla v knize Svobodný +software, Svobodná společnost: Vybrané eseje Richarda +M. Stallmana (anglicky).

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3