From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/cs/savingeurope.html | 203 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 203 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/cs/savingeurope.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/cs/savingeurope.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/cs/savingeurope.html b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/savingeurope.html new file mode 100644 index 0000000..e540da8 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/savingeurope.html @@ -0,0 +1,203 @@ + + + + + + +Záchrana Evropy před softwarovými patenty – Projekt GNU – Nadace pro +svobodný software + + + + +

Záchrana Evropy před softwarovými patenty

+ +

+Představte si, že pokaždé, kdy byste učinili rozhodnutí o designu vašeho +softwaru, zvláště kdykoliv byste použili algoritmus, o kterém jste četli v +nějakém časopise, nebo implementovali vlastnost o kterou žádají uživatelé, +riskovali byste soudní proces.

+

+Toto je dnes díky softwarovým patentům v USA běžné. Brzy to může být stejné +i ve většině Evropy (1). Země působnosti Evropského +patentového úřadu, podněcované velkými společnostmi a podporované +patentovými právníky, navrhují povolit patenty pokrývající matematické +výpočty.

+

+Aby měla veřejnost šanci toto zastavit, musí jednat, a to brzy – rozmluvou +se svými vládami je donutit, aby se postavili proti této změně. Je velmi +důležité podpořit ve státech jako Německo, Švédsko, Finsko, Nizozemí a/nebo +Dánsko akce, které již probíhají ve Francii.

+

+Patenty již pustoší svobodný software. Během 80. let zcela potlačili +svobodný software držitelé patentů v dané oblasti na šifrování s veřejným +klíčem. Chtěli zakázat i PGP, ale pod tlakem veřejnosti nakonec přistoupili +na kompromis: do PGP bylo přidáno omezení, takže již nebylo svobodným +software. (Když ten nejobecnější patent v této oblasti vypršel, začali jsme +vyvíjet GNU Privacy Guard.)

+

+Compuserve vyvinul obrázkový formát GIF, načež byl ohromen, když Unisys +vyhrožoval žalobou jemu i komukoliv jinému, kdo vyvýjel či používal software +na tvorbu GIFů. Unisys získal patent na datový kompresní algoritmus LZW, +který se využívá v určité fázi kódování GIF obrázků, a odmítl svobodnému +software povolit používat LZW (2). Výsledkem je, že v USA +je každý autor svobodného software pro tvorbu kmprimovaných GIFů vystaven +riziku soudního řízení.

+

+V USA a některých dalších zemích je nemožné vyrobit svobodný software pro +MP3; v roce 1998 bylo americkým vývojářům, kteří vyvinuli svobodné programy +pro generování MP3, vyhrožováno patentovým soudním řízením a byli donuceni +je stáhnout. Některé jsou nyní distribuovány v Evropě – avšak pokud Evropský +patentový úřad provede tuto plánovanou změnu, mohou se stát nedostupnými i +zde.

+

+O něco později, během roku 1998, ohrozil Microsoft World Wide Web získáním +patentu na kaskádové styly – poté, co si vyloboval u WWW Koncorcia zahrnutí +této vlastnosti do standardu. Není to poprvé, kdy byla nějaká standardizační +komise nalákána do chřtánu patentů. Reakce veřejnosti přesvědčila Microsoft, +aby ustoupil od prosazování tohoto patentu; ale nemůžeme pokaždé počítat s +milostí daného patentového vlastníka.

+

+Seznam by mohl pokračovat dál a dál, kdybych měl čas projít starou poštu a +místo je zde všechny rozepisovat.

+

+Vývojáři svobodného software mají stejné důvody, jako vývojáři +proprietárního software, protože oběma skupinám patenty přinášejí +ztráty. Stejné je to u mnoha vývojářů specializovaného software.

+

+Samozřejmě ne každý na softwarových patentech ztrácí; pokud by tomu tak +bylo, byl by tento systém brzy zrušen. Velké společnosti mají často mnoho +patentů a mohou přinutit většinu ostatních společností, velkých či malých, +ke vzájemným křížovým licencím. Vyhnou se většině problémů způsobených +patenty, zatímco těží z rozsáhlého sdílení propůjčování silných +patentů. Proto jsou předními podpůrci softwarových patentů nadnárodní +společnosti. A ty mají také na vlády velký vliv.

+

+Příležitostně mají prospěch z patentů i malé společnosti, pokud jsou jejich +produkty tak jednoduché, že neporušují žádné patenty velkých společností. A +ještě jsou tu i vlastníci patentů, kteří nevyvíjejí žádné produkty, ale +pouze ždímají peníze z ostatních Mohou tak smát na celé kolo, zatímco +výrazně brzdí rozvoj.

+

+Avšak většina vývojářů software, stejně tak jako většina uživatelů, +softwarovými patenty ztrácí. Patenty rozvoj software spíše brzdí, než aby ho +podporovaly.

+

+Lidé dříve o svobodném software říkali, že to je absurdní myšlenka, že +nemáme dostatek schopností vyvíjet velké množství software. Vyvrátili jsme +to prostým faktem. Vyvinuli jsme širokou škálu výkonného software, který +respektuje svobodu uživatelů. Můžeme dát veřejnosti široké spektrum software +– pokud nám to nebude zakázáno patenty.

+

+Softwarové patenty nás ohrožují. Nyní je čas jednat. Pro více informací a +detailnější návrh akce prosím navštivte www.ffii.org. Prosíme vás, najděte si čas +pomoci.

+ +

Dodatky

+ +
    +
  1. Evropský patentový úřad, používaný mnoha evropskými zeměmi, vydal docela +hodně patentů s účinkem na software, které byly prezentovány jako něco +jiného, než softwarové patenty. A nyní by uvažovaná změna otevřela dveře +neomezenému patentování algoritmů a softwarových vlastností, které by +obrovsky zvýšilo množství vydaných softwarových patentů.
  2. + +
  3. Unisys vydal chytře sestavené prohlášení, které je často bráno jako povolení +svobodnému software k tvorbě GIFů, ale o kterém si myslím, že takovým +povolením není. Napsal jsem jejich právnímu oddělení, abych se zeptal, ale +neobdržel jsem žádnou odpověď.
  4. + +
+ +
+

Další texty

+ + +
+ + +
+ + + + + + + + + -- cgit v1.2.3