From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/cs/nonfree-games.html | 170 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 170 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/cs/nonfree-games.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/cs/nonfree-games.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/cs/nonfree-games.html b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/nonfree-games.html new file mode 100644 index 0000000..8fcb542 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/nonfree-games.html @@ -0,0 +1,170 @@ + + + + + + + +Nesvobodné hry s DRM na GNU/Linuxu: dobro či zlo? – GNU projekt – Nadace pro +svobodný software + + + + +

Nesvobodné hry s DRM na GNU/Linuxu: dobro či zlo?

+ +

napsal Richard Stallman

+ +

Dobře známá společnost Valve, která je distributorem nesvobodných +počítačových her vybavených DRM (Digital Restrictions Management), nedávno +oznámila, že bude tyto hry distribuovat i pro GNU/Linux. Co dobrého a +špatného to přinese?

+ +

Domnívám se, že dostupnost oblíbených nesvobodných her na GNU/Linuxu může +podpořit rozšíření tohoto systému. Nicméně naše cíle jsou větší než učinit +tento systém „úspěšným“; smyslem je zajistit svobodu +pro uživatele. Otázka tedy je, jak tato změna ovlivní svobodu uživatelů.

+ +

Problém těchto her netkví v tom, že jsou komerční. (Na tom +nevidíme nic špatného.) Ani v tom, že jejich vývojáři prodávají kopie; to +rovněž není špatné. Problém je v tom, že tyto hry obsahují software, který +není svobodný („free“ ve smyslu +svoboda samozřejmě [1]).

+ +

Nesvobodné hry (stejně jako ostatní nesvobodné programy) jsou neetické, +protože odepírají svobodu svým uživatelům. (Herní data jsou jiný případ, +protože to není +software.) Jestliže požadujete svobodu, jedním z předpokladů je nemít +takové hry na svém počítači. Tak prosté to je.

+ +

Ale když už se chystáte takové hry používat, je pro vás lepší je mít na +GNU/Linuxu než na Microsoft Windows. Přinejmenším tak nepřijdete o tu část svobody, kterou by vám Windows +vzaly.

+ +

Z čistě praktického hlediska může tedy tento vývoj přinést škody i +užitek. Může přimět uživatel GNU/Linuxu k instalaci těchto (nesvobodných) +her, ale taky může přivést hráče her k tomu, že nahradí Windows +GNU/Linuxem. Odhaduji, že přímý pozitivní efekt bude vyšší než přímé +škody. Ale jsou tu i nepřímé efekty: jaké poučení si z těchto her vezmou +lidé v naší komunitě?

+ +

GNU/Linuxové distribuce, které budou obsahovat software nabízející tyto hry, +budou uživatele učit, že nezáleží na svobodě. Nesvobodný software v GNU/Linuxových +distribucích už teď pracuje v neprospěch dosažení svobody. Přidávání +takových her tento efekt ještě posílí.

+ +

Svobodný software je záležitostí svobody, nikoli ceny. Svobodná hra nemusí +být zdarma. Je možné vyvíjet hry komerčně a respektovat přitom vaše právo +měnit software, který používáte. Protože herní data nejsou softwarem, nemusí +být svobodné. Máme tu vskutku svobodný herní software vyvíjený firmami, +stejně jako svobodné hry, vyvíjené dobrovolníky nekomerčně. Vývoj +financovaný pomocí sbírek (tzv. crowdfunding pozn. překl.) to pouze +ulehčuje.

+ +

Ale když bychom předpokládali, že je nemožné vyvíjet nějaký druh +svobodných her – co by následovalo? Psát je jako nesvobodné hry nepřináší +nic dobrého. Aby byl člověk při používání počítače svobodný, je odmítnutí +nesvobodného softwaru nutné, jednoduché a čisté. Jako příznivec svobody tedy +nebudete používat nesvobodné hry, pokud existují, tudíž nemůžete nic +ztratit, když existovat nebudou.

+ +

Pokud chcete propagovat svobodu, vyvarujte se prosím zmínek o dostupnosti +těchto her na GNU/Linuxu jako argumentu pro naši věc. Místo toho raději +lidem řekněte o libre games +wiki, která usiluje o vytvoření katalogu svobodných her, Free Game Dev fóru a o free +gaming night pořádané skupinou LibrePlanet Gaming Collective.

+ +
+ + +

Poznámky překladatele

  1. Což ovšem v češtině není +potřeba zdůrazňovat, protože pro „svobodný“ a „zdarma“ máme dvě různá slova, +zatímco anglické „free“ je nejednoznačné.
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3