From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/cs/microsoft-verdict.html | 118 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 118 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/cs/microsoft-verdict.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/cs/microsoft-verdict.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/cs/microsoft-verdict.html b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/microsoft-verdict.html new file mode 100644 index 0000000..208c1de --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/cs/microsoft-verdict.html @@ -0,0 +1,118 @@ + + + + + + +Rozsudek nad Microsoftem – Projekt GNU – Nadace pro svobodný software + + + +

Rozsudek nad Microsoftem

+ +

+Mnoho uživatelů GNU/Linuxu smýšlí o +systému jako o konkurenci Microsoftu. Free Software Movement se však snaží +řešit problém, který je mnohem větší než Microsoft: proprietární, nesvobodný +software, zanechávající uživatele bez pomoci a znemožňující +spolupráci. Microsoft je největším vývojářem takového softwaru, ale mnoho +jiných společností zachází s uživatelovou svobodou stejně tak špatně; pokud +na sebe nepřipoutaly takové množství uživatelů jako Microsoft, není to tak +proto, že by se o to nesnažily.

+

+Jelikož je Microsoft jen částí problému, jeho prohra v antitrustovém soudním +sporu není nezbytně vítězstvím svobodného softwaru. Zda výsledek tohoto +sporu pomůže svobodnému softwaru a podpoří uživatelovu svobodu závisí na +daných opatřeních uložených Microsoftu soudem.

+

+Pokud bude náprava navržena tak, že umožní ostatním společnostem soutěžit v +nabízení proprietárního, nesvobodného softwaru, pro svobodný svět to nebude +mít praktický přínos. Náhradní ,,vládci'' nejsou svobodou. A soupeření je +může dovést k ,,lepší'' práci, lepší v úzkém technickém směru; poté pro nás +může být těžší s nimi ,,soupeřit'' po technické stránce. Budeme, narozdíl od +těchto společností, uživateli dále nabízet jednu věc, svobodu a uživatelé +važící si svobody si budou nadále vybírat svobodný software z tohoto +důvodu. Ale uživatelé, kteří nehodnotí svobodu a volí sytém jen podle +pohodlí, mohou být nalákáni na ,,vylepšené'' proprietární systémy.

+

+Rozdělení Microsoftu do oddělených společností může také ohrozit svobodný +software. Jelikož tyto menší společnosti už déle nepodrží ochotu veřejnosti +odsoudit Microsoft, může to svobodný software postihnout krutěji, než +současný spojený Microsoft.

+

+Navrhl jsem opatření pro +tento případ, která by mohla pomoci svobodnému softwaru soupeřit s +Microsoftem: například vyžadovat po Microsoftu zveřejňování dokumentace pro +všechna rozhraní a používání patentů jen k obraně, ne k agresi. Tato +opatření by měla zabránit v používáni zbraní, jichž proti nám chtěl +Microsoft použít (dle ,,Halloween documents'', které unikly z Microsoftu a v +nichž se zmiňuje o plánech bránění vývoji GNU/Linux systému).

+

+Až uvidíme jaká opatření soud zvolí, uvidíme zda byla pro Free Software +Movement prospěšná, či naopak.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3