From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- talermerchantdemos/blog/articles/ca/gnutella.html | 124 ++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 124 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/ca/gnutella.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/ca/gnutella.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/ca/gnutella.html b/talermerchantdemos/blog/articles/ca/gnutella.html new file mode 100644 index 0000000..99fa6f8 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/ca/gnutella.html @@ -0,0 +1,124 @@ + + + + + + +Sobre Gnutella - Projecte GNU - Free Software Foundation + + + +

Sobre Gnutella

+ +

+«Gnutella» és, actualment, el nom d'un protocol per compartir i distribuir +fitxers, utilitzat majoritàriament per a fixters de música. El nom es +refereix de vegades a la mateixa xarxa i al programa original. La situació +pot portar a confusions. Per més informació sobre l'origen i la història de +Gnutella, vegeu el corresponent article de la Viquipèdia.

+ +

+En qualsevol cas, el seu nom era originàriament un joc de paraules entre +«GNU» (els primers desenvolupadors tenien previst publicar-ne el codi sota +la llicència GPL de GNU, i potser pensaven contribuir al projecte GNU) i +«Nutella» (un bar que agradava molt als primers desenvolupadors). No +obstant, ni el programa original ni cap dels actuals projectes relacionats +són paquets oficials de +GNU. Vàrem demanar als desenvolupadors de Gnutella que li canviessin el +nom per evitar confusions; potser ho faran en el futur.

+ +

+Hi ha un nombre de programes lliures que han estat dissenyats per +implementar el protocol de Gnutella, com per exemple Gtk-Gnutella, Mutella i Gnucleus. Noteu, no +obstant, que cap d'aquests programes és oficialment programari GNU. GNU té el +seu propi programa de xarxes P2P, GNUnet, la +documentació del qual inclou una comparació +entre els protocols.

+ +

+La Free Software Foundation treballa amb la llibertat de copiar i canviar +programari; la música és fora del nostre abast d'actuacions. Tot i això, hi +ha una similitud parcial en els aspectes ètics de copiar programari i +copiar enregistraments de música. Alguns articles a la secció de filosofia tracten el +tema de la còpia d'altres materials diferents al programari. Alguns dels articles d'altres persones als +que hem posat enllaços són també rellevants.

+ +

+Sense distinció del tipus d'informació impresa que es comparteixi, animem a +la ciutadania a rebutjar el supòsit que una persona o empresa té el dret +natural a prohibir compartir o dictar exactament com s'han d'utilitzar. Fins +i tot el sistema legal dels Estats Units rebutja de forma nominal +aquesta idea antisocial.

+
+ + +
+ + + + + + + + + -- cgit v1.2.3