From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/bg/vaccination.html | 112 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 112 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/bg/vaccination.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/bg/vaccination.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/bg/vaccination.html b/talermerchantdemos/blog/articles/bg/vaccination.html new file mode 100644 index 0000000..9eb7d0c --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/bg/vaccination.html @@ -0,0 +1,112 @@ + + + + +Вирусен код и ваксинация - Проектът GNU - Фондация за свободен софтуер + + + +

Вирусен код и ваксинация

+ +

от Робърт Дж. Часел

+ +

Когато другите ме нараняват, аз се опитвам да се отбранявам. Пък някои от +тях ми викат, че ги боляло от това. Казват, че трябвало да позволя на +другите да ограбват труда ми. Обясняват ми, че не бивало никога да правя +опити да се защитавам.

+ +

И ми твърдят, че трябвало да спра да използвам Общия публичен лиценз на GNU +— лиценз, който ме имунизира срещу заразата. Вместо това, да съм възприемел +лиценз, който позволява на други хора безнаказано да ме обират. От мен се +иска да прегърна лиценз, който ми забранява да отвръщам на удара с удар. Да +се откажа от правото си да се възползвам от производните на моята работа — +право, което аз притежавам според настоящото авторскоправно законодателство.

+ +

Естествено, не го казват с такъв трескав тон. Обикновено никой не ми казва, +че съм „заразен“. По-скоро така наричат правната защита, която аз +използвам. Избрания от мен лиценз наричат „вирусен“.

+ +

В ежедневната реч, думи като „заразявам“ и „вирус“ са свързани с болести. В +реториката се използват като метафори. Един инструмент на правото не може +да е болестотворен организъм, но понеже в обществото витае схващането, че +законите са язви, та и тези метафори добре си вършат работата.

+ +

С думите си хората, които искат да ме ограбят, ми казват, че им прилошава, +когато аз им преча да го сторят. Не им се ще да обръщат внимание на тъй +наречената „болест“, която така ги втриса — за тях „болест“ е моето здраве и +моите права, както и здравето и правата на другите хора. Вместо това, те +подбират метафори, с които да заблудят хората в мисленето им. Не желаят +никой да реши, че аз съм добрият гражданин, който предотвратява +престъплението. С метафорите си искат да подведат другите да си мислят, че +развъдникът на зараза съм аз.

+ +

Всъщност, Общият публичен лиценз на GNU ме защитава. Конотациите с „вируси“ +и „инфекции“ идват вследствие избора ми на защитен механизъм, от който на +всички, които искат да ме ограбят, им призлява. Аз искам свобода от техните +набези, но те искат да имат силата да ми навредят. И когато не могат да го +направят, се поболяват.

+ +

За да използвам друга метафора, свързана със здраве и болест, ще кажа, че +Общият публичен лиценз на GNU ме ваксинира, закриля ме от кражби.

+ +

Забележете, че кражбата, за която говоря, в някои ситуации е единствено +правна: ако лицензирате произведенията си под видоизменен BSD или подобен +лиценз, тогава другите могат законно да вземат наготово труда ви, да правят +по него поправки и подобрения и да ви забранят после вие да използвате този +код. Лично аз ненавиждам тази постановка, но тя съществува.

+ + +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3