From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/bg/right-to-read.html | 555 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 555 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/bg/right-to-read.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/bg/right-to-read.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/bg/right-to-read.html b/talermerchantdemos/blog/articles/bg/right-to-read.html new file mode 100644 index 0000000..ec20911 --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/bg/right-to-read.html @@ -0,0 +1,555 @@ + + + + + + +Правото да четеш - Проектът GNU - Фондация за свободен софтуер + + + + + +

Правото да четеш

+ +

+от Ричард Столман

+

+Тази статия се публикува за първи път във февруарския брой от 1997 г. на +списанието Communications of the ACM (том 40, +брой 2).

+
+ +
+

+ От Пътят към Тихо1 — +сборник статии за причините за Лунарната революция, публикуван в град Луна +през 2096 г. +

+ +
+

+За Дан Халбърт пътят към Тихо започна в университета, когато Лиса Ленц го +помоли да ѝ услужи с компютъра си. Нейният се бе счупил и ако не заемеше +друг, щеше да се провали с проекта си за семестъра. Нямаше никой друг освен +Дан, който тя да се осмели да помоли за това.

+ +

+Това постави Дан пред голяма дилема. Той трябваше да ѝ помогне, но ако ѝ +дадеше компютъра, тя можеше да прочете книгите му. Да оставим настрана +факта, че да оставиш някой да ти чете книгите значеше, че можеха да те +вкарат в затвора за дълги години — самата идея да ѝ услужи отначало го +шокира. Както на всички други и на него му бяха повтаряли още от началното +училище, че да споделяш книги е нещо отвратително и лошо — нещо, което само +пиратите правят.

+ +

+Нямаше и голям шанс да не бъде хванат от АПС — Агенцията за протекции на +софтуера. В лекциите по програмиране Дан научи, че всяка книга има датчик, +който докладва на Учреждението за централно лицензиране от кого, кога и къде +е била четена. (От Учреждението използваха тази информация, за да хващат +пиратите, които четат, но и също така извличаха данни за личните интереси на +хората и ги продаваха на търговците). Следващия път като влезеше в мрежата, +Централното лицензиране щеше да разбере, а той — като собственик на +компютъра, щеше да получи най-тежкото наказание, че не е направил всичко по +силите си да предотврати престъплението.

+ +

+Естествено, не беше сигурно, че Лиса щеше да чете от книгите му. Тя можеше +просто да иска компютъра, за да си напише проекта. Дан обаче знаеше, че тя +идваше от семейство от средната класа и едва съумяваше да си плати +училищните такси, да не говорим за вноските за четене. Да чете от неговите +книги може би беше единствения начин да завърши. Той много добре разбираше +положението ѝ — на него му се бе наложило да вземе кредит, за да може да +плати за всички научни статии, които четеше. (Десет процента от таксите за +тях отиваха за изследователите, които пишеха статиите. Понеже Дан също се +стремеше към академична кариера, той се надяваше неговите собствени +изследвания да бъдат често цитирани и така евентуално да съумее да изплати +заема си.)

+
+
+ +
+

+По-късно Дан щеше да научи, че е имало време, когато всеки е можел да отиде +в библиотека и да чете статии от научни журнали и даже книги, без да му се +налага да плаща. Имало е независими учени, които са чели хиляди страници, +без да им се е налагало да имат държавни субсидии. Но през 90-те години на +20 век както търговските, така и нестопанските издатели на журнали започнаха +да изискват такси за достъп до изданията. През 2047 г. библиотеките, които +предоставят свободен, публичен достъп до научната литература се бяха +превърнали в далечен спомен.

+ +

+Естествено имаше начини да заобиколиш АПС и Централното лицензиране, но те +бяха незаконни. Дан имаше състудент в лекциите по програмиране — Франк +Мартучи, който се бе сдобил с незаконен инструмент за изчистване на грешки — +дебъгер и го използваше да изключва кода за следене на авторските права, +когато четеше. Той беше казал на прекалено много приятели за това и един от +тях го предаде на АПС за награда (студентите, които са затънали в дългове, +лесно се изкушават да станат предатели). През 2047 г. Франк бе в затвора не +заради пиратско четене, а заради притежанието на дебъгер.

+ +

+По-късно Дан щеше да научи, че е имало време, когато всеки е можел да +притежава инструменти за изчистване на грешки. Дори е имало такива свободни +инструменти, които са били достъпни на CD или за изтегляне по мрежата. +Някои от обикновените потребители били започнали да ги използват, за да +деактивират кода за наблюдение на авторски права и най-накрая един съдия +решил, че това на практика била основната им употреба. Това означавало, че +дебъгерите били незаконни, а разработчиците им били пратени в затвора.

+ +

+Програмистите продължавали да се нуждаят от инструменти за изчистване на +грешки, което било в реда на нещата, но производителите на дебъгери през +2047 г. разпространявали ограничен брой копия, всяко с идентификационен +номер и то само на официално лицензираните и официално заклети програмисти. +Дебъгерът, който използваха в часовете на Дан, бе поставен зад специална +защитна стена, за да бъде използван единствено и само за упражненията в +университета.

+ +

+Човек можеше да заобиколи датчиците за авторски права като инсталира +модифицирано ядро на операционната си система. Един ден Дан щеше да узнае +за съществуването на свободни ядра, дори цели операционни системи, които са +съществували в началото на века. Но те не само бяха незаконни — както +дебъгерите, но и беше напълно невъзможно да инсталираш такава операционна +система на компютъра си, ако не знаеш неговата най-важна парола. А нито ФБР, +нито „Майкрософт“ щяха да ти я дадат.

+
+
+ +
+

+Дан реши, че не може просто да даде компютъра си на Лиса, но той не можеше и +да ѝ откаже, защото я обичаше. Всяка възможност да говори с нея го +изпълваше с наслада. А това, че тя се реши да го помоли за помощ — това +значеше, че и тя го обича.

+ +

+Дан реши проблема като направи нещо още по-немислимо — той ѝ даде компютъра +си и ѝ каза своята парола. По този начин, дори Лиса да му четеше от +книгите, Централното лицензиране щеше да си мисли, че всъщност ги чете той. +Пак си беше престъпление, но АПС нямаше да научи автоматично за това. +Единственият начин да узнаят беше, ако Лиса докладва за него.

+ +

+Естествено, ако университетът някога разбереше, че е дал на Лиса паролата +си, това щеше да е краят и за двамата като студенти — независимо за какво тя +използваше паролата му. Училищната политика беше, че всяко пречене на +средствата за наблюдение на студентите бе основание за дисциплинарни мерки. +Нямаше значение дали си направил нещо лошо — нарушението всъщност беше, че +затрудняваш администраторите да те наблюдават. Те просто приемаха, че в +такъв случай човек се занимава с нещо забранено и нямаше нужда да разбират +какво точно е.

+ +

+Обикновено студентите не бяха изключвани за това, поне не директно. Вместо +това им отказваха достъп до училищните компютърни системи, а тогава учащите +неизменно се проваляха по всички предмети.

+ +

+По-късно Дан щеше да научи, че тази политика в университетите се е появила +чак през 80-те години на 20 век, когато студентите са ползвали много често +компютрите. Преди това университетите са се отнасяли различно към +дисциплината на учащите и са наказвали само действията, които са били +вредни, а не просто тези, които предизвикват съмнение.

+
+
+ +
+

+Лиса не докладва Дан на АПС. Неговото решение да ѝ помогне доведе до брака +им. То ги накара да преосмислят и да се усъмнят в това, което бяха ги учили +за пиратството като деца. Двамата започнаха да четат за историята на +авторските права, за Съветския съюз и ограниченията върху копирането2 и дори първоначалната Конституция на +САЩ3. Те се преместиха на Луна, където +откриха и други хора, които се мъчеха да се отскубнат от дългата ръка на +АПС. Когато през 2062 г. се вдигна бунта на Тихо, всеобщото право да четеш +скоро се превърна в една от основните му цели.

+
+
+ +
+

Бележка на автора

+ +

Тази бележка бе обновена +през 2007 г.

+ +
    +
  • +
    +

    +Правото да четеш е битка, която се води днес4. Въпреки, че може да отнеме 50 години, за да +потъне днешният начин на живот в забвение, повечето от описаните по-горе +действия и закони вече са предложени. Много от тях вече са приети и реално +действат в САЩ и други страни. През 1998 г. Законът за авторските права в +цифровото хилядолетие (Digital Millenium Copyright Act — DMCA) установи +законовата рамка в САЩ за ограничаването на четенето и даването назаем на +книгите в електронен вид (както и на други данни). Европейският съюз въведе +подобни ограничения с директива през 2001 г.

    + +

    +През 2001 г. сенатор Холингс, който е спонсориран от компанията „Дисни“, +предложи закон, наречен SSSCA, който изисква всеки нов компютър да е снабден +с инфраструктура, която да предотвратява копирането и която да не може да +бъде заобиколена от потребителите. Това показва една дълготрайна тенденция +— започвайки още с чипа Clipper5 и +други подобни предложения за предоставяне на ключовете на американското +правителство: компютърните системи биват създавани по начин, който дава +възможност на трети лица неприсъствено да контролират хората, които всъщност +използват компютърните системи. Законът SSSCA е преименуван на CBDTPA +(можете да мислите за него като закона „Consume But Don't Try Programming +Act“ — Законът „Консумирай, но не се пробвай да програмираш“).

    +

    +САЩ започнаха да използват Американската зона за свободна търговия (Free +Trade Area of the Americas — FTAA), за да налагат същите правила във всички +държави от западното полукълбо. FTAA е едно от т. нар. споразумения за +„свободна търговия“, което всъщност е създадено, за да даде на бизнеса +по-голям контрол над демократичните правителства. Налагането на закони +като DMCA (ЗАПЦХ) е типично в този дух. FTAA бе ефективно отблъсната от +Лула, президентът на Бразилия, който отхвърли изискването за ЗАПЦХ и други.

    + +

    +Оттогава, САЩ са наложили подобни изисквания на страни като Австралия и +Мексико чрез двустранни споразумения за „свободна търговия“, и на страни +като Коста Рика чрез друг договор — CAFTA. Президентът на Еквадор Кореа +отказа да подпише споразумение за „свободна търговия“ със САЩ, но чух, че +Еквадор е приел нещо като ЗАПЦХ през 2003 г.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Идеята, че ФБР и „Майкрософт“ ще държат най-важните пароли на персоналните +компютри и няма да ви ги дават, не бе предложена до 2002 г.

    + +

    +Защитниците на тази схема са ѝ дали имена като „доверено ползване на +компютри“6 (trusted computing) и +„Palladium“. Ние я наричаме „предателско ползване на +компютри“, защото същината е да се накара компютъра ви да се подчинява +на компании вместо на вас. Това бе реализирано през 2007 г. като част от Уиндоус Виста — очакваме и „Епъл“ да направят +нещо подобно. В тази схема, производителят пази тайния код, но ФБР не биха +имали проблем да се доберат до него.

    + +

    +Това, което „Майкрософт“ пазят, не е точно парола в традиционния смисъл на +думата — нито един потребител не я пише директно в терминал. По-скоро това +е подпис и ключ за шифриране, който съответства на втори ключ, съхраняван +във вашия компютър. Това предоставя на „Майкрософт“, и възможно всички уеб +сайтове, които си кооперират с тях, неограничен контрол върху това какво +потребителя може да прави със собствения си компютър.

    + +

    +„Виста“ предоставя на „Майкрософт“ и допълнителна власт. Например, +„Майкрософт“ насилствено може да инсталират актуализации на системата, и +могат да наредят на всички машини с инсталирана „Виста“ да откажат да +заредят определен драйвер за някакво устройство. Основната цел на +множеството ограничения на „Виста“ е да наложи DRM („Цифрово управление на +ограниченията“), което потребителите да не могат да избегнат. Заплахата от +DRM е причината, поради която започнахме кампанията Defective by Design.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Когато тази история беше написана, АПС заплашваше малките доставчици на +Интернет, че те трябва да предоставят възможност на АПС да наблюдава всички +потребители. Повечето доставчици се предават, когато бъдат заплашени, +защото не могат да си позволят да се защитават в съда. Един доставчик — +Community ConneXion в Оуклънд, Калифорния отказа да се поддаде на исканията +и е бил съден. По-късно АПС преустанови делото, но получи закона DMCA, +който им даваше властта, която искаха.

    + +

    +АПС всъщност е Асоциация на публикуващите софтуер. Тя е изместена в +полицейската си роля от Съюза на издателите на бизнес софтуер (Business +Software Alliance — BSA). Днес BSA не са официално полицейско +подразделение, но неофициално действат като такова. Като използват методи, +които напомнят за някогашния Съветски съюз, те насърчават хората да предават +колегите и приятелите си. Кампания на BSA, целяща да всее страх и проведена +в Аржентина през 2001 г., отправяше завоалирни заплахи, че хората, които +споделят софтуер, ще бъдат изнасилвани в затворите7.

    +
    +
    +
  • + +
  • +
    +

    +Описаната по-горе политика за сигурност на университета не е измислена. +Например, компютър в един от университетите в района край Чикаго показва +следното съобщение при свързване:

    + +

    +„Тази система трябва да се използва само от упълномощени потребители. +Действията на хора, които използват този компютър без необходимото +упълномощаване или с надвишаване на упълномощаването си, ще бъдат +наблюдавани и записвани от персонала на системата. В течение на +наблюдението на потребители, които използват системата неправилно, или по +време на поддръжка на системата действията и на упълномощените потребители +могат да бъдат наблюдавани. Всеки, който използва системата, изрично се +съгласява с такова наблюдение и е информиран, че ако това наблюдение открие +улики за възможна незаконна дейност или нарушаване на правилата на +Университета, персоналът, обслужващ системата, може да предостави данните от +наблюденията на администрацията на Университета и/или правоприлагащите +органи.“ +

    + +

    +Това е интересен подход към Четвъртата поправка на Конституцията на +САЩ8: притискай повечето хора +предварително да се откажат от правата си по нея.

    +
    +
  • +
+
+
+
+ +

Лоши новини

+ +

авторовата бележка се разказва за борбата за +правото да четеш, както и електронното наблюдение. Борбата започва сега, а +ето и връзки към две статии, за технологии, които се разработват в момента, +за да ви отнемат правото да четете. +

+ + + +
+

Препратки

+ + +
+ +
+

Това есе е публикувано в книгата Свободен +софтуер, свободно общество: избрани есета от Ричард М. Столман.

+ +
+ + +
Бележки на преводача: +
    + +
  1. Тихо: голям кратер на Луната.
  2. + +
  3. Такива ограничения имаше и в България преди 1989 +г. — достъпът до копирните машини се контролираше.
  4. + +
  5. В Конституцията на САЩ се казва, че за да насърчи +развитието на науката и полезните изкуства, Конгресът на САЩ може да +въвежда за ограничено време изключителни права върху произведения и +открития (раздел 8). Идеята на Столман е, че конституцията на САЩ по +това време вече е изцяло променена.
  6. + +
  7. Тази битка се води и в България. През 2006 г. КК +„Труд“ атакува българските Интернет библиотеки, които съдържат +произведения на български класици като Елин Пелин. Една от първите +библиотеки, които пострадват е тази на слепите потребители: +bezmonitor.com. Библиотекарят е бил повикан в НСБОП за +предупреждаване.
  8. + +
  9. Clipper: чип, който трябваше да се използва в +устройствата за шифроване на глас. Част от дизайна му е предаването +на ключа за шифроване на държавни агенции в САЩ, за да могат да +подслушват разговорите.
  10. + +
  11. В днешно време авторът на есето, Ричард Столман, +използва термина „предателско ползване на компютри“ (treacherous +computing). Причината за това е, че между притежателя/ползващия +компютъра и самата машина няма доверие. Компютърът не се доверява на +собственика си и не изпълнява команда зададена от него -— например +„Копирай този файл“, а ползващият машината няма начин да се довери на +системата, че тя ще изпълни неговата команда -— всъщност тя го +предава.
  12. + +
  13. В България една от кампаниите на BSA бе придружена +с реклами: „Използването на нелицензиран софтуер върви в комплект с +този хардуер“. Хардуерът представляваше комплект белезници.
  14. + +
  15. Четвъртата поправка на конституцията на САЩ +защитава срещу претърсвания, арести и задържане на имущество без +изрично съдебно разпореждане или основателна причина да се предполага +извършването на престъпление.
  16. + +
  17. Обществено достояние (public domain) са творбите, +чийто срок на покритие от авторски права е изтекъл. Такива са и +творбите, чиито автори изрично са се отказали от авторските си +права.
  18. + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3