From 1ae0306a3cf2ea27f60b2d205789994d260c2cce Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Christian Grothoff Date: Sun, 11 Oct 2020 13:29:45 +0200 Subject: add i18n FSFS --- .../blog/articles/bg/push-copyright-aside.html | 190 +++++++++++++++++++++ 1 file changed, 190 insertions(+) create mode 100644 talermerchantdemos/blog/articles/bg/push-copyright-aside.html (limited to 'talermerchantdemos/blog/articles/bg/push-copyright-aside.html') diff --git a/talermerchantdemos/blog/articles/bg/push-copyright-aside.html b/talermerchantdemos/blog/articles/bg/push-copyright-aside.html new file mode 100644 index 0000000..338f7bd --- /dev/null +++ b/talermerchantdemos/blog/articles/bg/push-copyright-aside.html @@ -0,0 +1,190 @@ + + + + + + +Науката трябва да отстрани от пътя си авторското право - Проектът GNU - +Фондация за свободен софтуер + + + + +

Науката трябва да отстрани от пътя си авторското право

+ +

от Ричард М. Столман

+ +

Тази статия се появи в „Нейчър уебдибейтс“ през 2001 +г.

+ +

Навярно всеки знае, че научната литература съществува, за да разпространява +научно знание, и че научните списания съществуват като проводници на този +процес. Следователно правилата за използване на научната литература би +трябвало да помагат за постигането на тази цел.

+ +

Правилата, които имаме днес, известни като авторско право, са били +установени във времената на печатарската преса, която по своята същност е +един централизиран метод за копиране в големи производствени мащаби. B +условията на печатарството авторското право над статиите се явявало +ограничение само за издателите на списания, понеже изисквало от тях да +получат разрешение да публикуват статия, а също и за евентуалните плагиати. +То помагало на списанията да функционират и да разпространяват познание, без +да се меси в ползотворната работа на учени и учащи се, в качеството им на +автори или читатели на статиите. И тези правила добре пасвали на цялата +система.

+ +

Съвременната технология за научни публикации обаче е Световната мрежа. +Възниква въпросът, какви правила биха гарантирали възможно най-широкото +разпространение на научните статии и знания в мрежата? Статиите трябва да +бъдат разпространявани в несобственически файлови формати и да предоставят +на всички хора отворен достъп. И всеки човек трябва да има правото да им +прави „огледални копия“, т.е. да препубликува дословни версии с подходящо +признание на авторството.

+ +

Тези правила следва да са приложими както към минали, така и към бъдещи +статии, когато те биват разпространявани в електронен вид. Но няма критична +потребност да се променя сегашната авторскоправна система когато става дума +за публикациите на хартия, защото не при тях е проблемът.

+ +

За съжаление, изглежда, че не всеки е съгласен с очевидните истини в +началото на тази статия. Много издатели май вярват, че целта на научната +литература е да им осигурява материал за печатане и причина за събиране на +абонаментни такси от учени и студенти. С други думи, в мисленето си те +объркват целите със средствата.

+ +

Техният подход е да ограничават достъпа, дори само за четене, до онези, +които могат да си позволят да си платят — и си плащат. Издателите използват +закона за авторското право, който продължава да е в сила въпреки +неприложимостта му над компютърните мрежи, като извинение за това, че спират +учените да изберат нови правила на научното публикуване.

+ +

За доброто на научното сътрудничество и за бъдещето на човечеството, ние +трябва генерално да отречем този подход, проявяващ се не само в установените +обструктивни системи, но и в сбърканите приоритети, които ги крепят.

+ +

Издателите на списания понякога твърдят, че достъпът до съдържанието онлайн +изисква скъпи и мощни сървъри, и че разходите по поддръжката им налагат +въвеждането на такси за достъп. Този „проблем“ е следствие от собственото +си „решение“. Дайте на всекиго свободата да прави огледални копия и +библиотеките по целия свят ще се надпреварват да правят огледални сайтове, +за да отговорят на търсенето. Това децентрализирано решение ще намали +натоварването на мрежовия трафик и ще осигури по-бърз достъп, като +същевременно ще предпази научните архиви от инцидентни загуби.

+ +

Издателите също изтъкват, че хонорарите за редакторите изискват такса за +достъпа. Нека да приемем, че трудът на редакторите трябва да се заплаща; но +пак, заради това копче няма нужда да се шие цял балтон. Разходите за +редактиране на една обикновена статия са между 1% и 3% от разходите за +финансиране на изследването, което стои зад нея. Толкова нисък процент на +този разход едва ли може да служи за оправдание за пречките пред +използването на резултатите.

+ +

Вместо това, разходите по редактирането могат да се покриват, например, под +формата на такса за страница от авторите, които могат да ги вземат от +спонсорите на изследователската дейност. Самите спонсори не би трябвало да +имат нищо против, като се има предвид, че понастоящем плащат за публикацията +по още по-тромав начин, чрез абонамент на университетската библиотеката за +списанието. Променяйки икономическия модел, като вече разходите по +редактиране се правят от онези, които финансират изследванията, можем да +елиминираме явната нужда от ограничаване на достъпа до резултатите от тези +изследвания. В извънредните случаи, когато публикациите идват от учени, +които не са свързани с дадена научна институция или компания, и нямат +спонсор на изследването си, те могат да бъдат освободени от таксата за +страница, която да се вземе от спонсорираните автори.

+ +

Друго оправдание за таксите за достъп до онлайн публикациите е, че с тях се +финансира прехвърлянето на печатните архиви на списанията във вид за +публикуване онлайн. Че тази работа е нужно да се свърши — нужно е, но +трябва да търсим алтернативни източници на финансирането ѝ, които не са +свързани с възпрепятстването на достъпа до научните резултати. С това +самата дейност няма нито да се усложни, нито да се оскъпи. Но е истинско +противоречие и разхищение архивите да се цифровизират, а достъпът до тях да +се ограничава.

+ +

Конституцията на САЩ казва, че авторското право съществува, за да „насърчава +прогреса на науката“. Ала когато то започне да спъва прогреса, науката +трябва да отстрани авторското право от пътя си.

+ +
+ + +
+ + + + + + + + -- cgit v1.2.3